Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Μήνας σημαντικών αποφάσεων και εξελίξεων είναι αυτός που έρχεται για την Αναπτυξιακή Δημοτική Εταιρία του Δήμου Λέσβου (ΑΔΕΛ), η οποία δρομολογεί αλλά και περιμένει αποφάσεις που αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τα δεδομένα που ισχύουν ως σήμερα, σε όλους τους τομείς ενασχόλησής της.
Η πρώτη ενδιαφέρουσα εξέλιξη αφορά στην πλαζ Τσαμάκια, με τη διοίκηση της ΑΔΕΛ να φαίνεται πως κάνει στροφή 180 μοιρών ως προς τη φιλοδοξία της δημιουργίας έως και… «water park» εκεί, βάζοντας στο παιχνίδι δύο επιχειρηματίες και να προσανατολίζεται πλέον να τελειώσει τη συνεργασία της και με τους δύο!
Με πιο πιθανό ενδεχόμενο, να αναλάβει η ίδια την λειτουργία της πλαζ το ερχόμενο καλοκαίρι. Την ίδια ώρα, μέσα στο Μάρτη αναμένει τα σπουδαία που αφορούν στο δημοτικό Κήπο και την απόφαση που έχει να κάνει με τη συνεργασία της με τον ιδιώτη που τον εκμεταλλεύεται αυτή τη στιγμή, για να απελευθερώσει ένα μίσθωμα που θεωρείται «φιλέτο» και να το διαπραγματευτεί ίσως με καλύτερους όρους στο εγγύς μέλλον.
Τέλος, η ΑΔΕΛ με το… προληπτικό «λουκέτο» που έβαλε στα σφαγεία Σκαλοχωρίου και Σκοπέλου, ομολογεί στην πραγματικότητα πως δεν μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία τους με τα σημερινά δεδομένα και όλα δείχνουν πως μέσα στο Μάρτη, θα βγει προκήρυξη για την παραχώρηση και των δύο σε ιδιώτες, οι οποίοι και θα αναλάβουν τη λειτουργία τους μαζί με τις αναγκαίες παρεμβάσεις.
Το ιστορικό της πλαζ...
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, εστιάζοντας στην πλαζ Τσαμάκια. Για την οποία πρέπει να θυμίσουμε ότι «έτρεξε» επί εποχής Ιγνάτη Χατζηχρήστου στην προεδρία της ΑΔΕΛ, ένα φιλόδοξο project που θα προσέλκυε επενδύσεις και θα δημιουργούσε μέχρι και water park στην πιο χαρακτηριστική οργανωμένη παραλία των Μυτιληνιών. Το σχέδιο αυτό, μέσα στο 2016, άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά, με την ΑΔΕΛ να επιχειρεί να δώσει προς αξιοποίηση το σύνολο της παραλίας, βάζοντας δηλαδή και δεύτερο ιδιώτη στο «παιχνίδι».
Ο οποίος υπογράφοντας τελικά μία σύμβαση (σ.σ. έπειτα από διαγωνισμό που επικρίθηκε από την αντιπολίτευση αφενός για τον τρόπο που δημοσιεύτηκε, αφετέρου για το… περιεχόμενο αυτής), δεν κατάφερε στον πρώτο (από τα έξι) τουλάχιστον χρόνο της επένδυσής του, να δικαιώσει τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν. Με την ΑΔΕΛ να διαπιστώνει στη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού, πως η συνύπαρξη δύο επιχειρηματιών στον ίδιο χώρο, ήταν προβληματική. Αφού ο ανταγωνισμός ο οποίος αναπτύχθηκε μεταξύ τους, δημιούργησε προβλήματα και στους δύο και στους δημότες, αλλά τελικά και στην ίδια την ΑΔΕΛ.
Η οποία είναι στα δικαστήρια ως γνωστό με τον έναν -τον παλαιότερο- εκ των δύο ιδιωτών, προχωρώντας μέχρι και σε απόφαση διοικητικής αποβολής του, λόγω του ότι δεν κατέβαλε το σύνολο του συμφωνηθέντος μισθώματος. Με τον ιδιώτη από τη μεριά του, να έχει κάνει τη σχετική ανακοπή, βασιζόμενος στο ότι η σύμβαση που έχει υπογράψει εδώ και χρόνια με το Δήμο άλλαξε αυτομάτως με την είσοδο και δεύτερου ιδιώτη στο χώρο της πλαζ.
Θέλει να τελειώσει με τους επιχειρηματίες!
Όμως δεν φαίνονται ευοίωνες οι προοπτικές της επένδυσης, ούτε του νέου ιδιώτη που από το καλοκαίρι μπήκε στην πλαζ. Καθώς και εκείνος έχει οφειλές απέναντι στην ΑΔΕΛ και έχει από τη μεριά και αυτός παράπονα από τη συνύπαρξή του με άλλον ιδιώτη. Με αποτέλεσμα να σκέφτεται και ο ίδιος να βρει τη νομική φόρμουλα για να λύσει την σύμβασή του με την ΑΔΕΛ, αλλά και η ΑΔΕΛ να προσανατολίζεται πλέον στο να εξασφαλιστεί νομικά, στην κατεύθυνση να απελευθερώσει την πλαζ και από τους δύο σημερινούς επιχειρηματίες.
Προετοιμάζοντας το έδαφος από τώρα, γνωρίζοντας πως οι νομικές περιπέτειες μπορεί να διαρκέσουν και να της στερήσουν τη δυνατότητα να λειτουργήσει την πλαζ το ερχόμενο καλοκαίρι. Και η πρώτη σκέψη της προέδρου της ΑΔΕΛ, Ταξιαρχούλας Πνακά -η οποία πάντως αποφεύγει να μιλήσει ανοιχτά στην παρούσα φάση- είναι μέχρι και να λειτουργήσει η ίδια η δημοτική εταιρία την πλαζ το καλοκαίρι! Ή να βγάλει σε διαγωνισμό, για ένα χρόνο όμως και μόνο, το αναψυκτήριο, για να το λειτουργήσει ιδιώτης.
Με τις εξελίξεις αυτές να επιβεβαιώνουν την αλλαγή… πλεύσης της ΑΔΕΛ ως προς τις προοπτικές στα Τσαμάκια, αλλά και να εγείρουν και ερωτηματικά για την πολιτική που θα ακολουθήσει και για το θέμα της εισόδου στην πλαζ, που πέρυσι για πρώτη φορά δεν είχε αντίτιμο για τους επισκέπτες. Γεγονός που αποτέλεσε και αντικείμενο κριτικής ,γιατί στη μόνη οργανωμένη πλαζ της πόλης ίσχυαν οι ίδιοι κανόνες με τις υπόλοιπες παραλίες της ευρύτερης περιοχής, χωρίς καμιά διαφοροποίηση.
Ο Κήπος
Μέσα στο Μάρτη όμως, η ΑΔΕΛ περιμένει την τελική απόφαση του δικαστηρίου ως προς τη διοικητική αποβολή τόσο για την περίπτωση του πρώτου ιδιώτη στην πλαζ Τσαμάκια, όσο και για εκείνη του επιχειρηματία που εκμεταλλεύεται το δημοτικό Κήπο. Για να χαράξει την πορεία της στο εξής, αναλόγως βεβαίως και των περαιτέρω ενεργειών που θα κάνουν και οι δύο επιχειρηματίες, πάντα σε νομικό επίπεδο. Ό,τι κι αν προκύψει πάντως, θα θεωρείται «εξέλιξη», αφού τουλάχιστον στον Κήπο, η εκκρεμότητα αυτή σέρνεται εδώ και πολύ καιρό και με τις δυο πλευρές -Δήμος και επιχειρηματίας- να έχουν τα επιχειρήματα τους!
Προς δημοπράτηση τα σφαγεία
Με το Μάρτη να κρίνει σε ένα βαθμό και το μέλλον της λειτουργίας των σφαγείων, που με τη δημοτική λειτουργία τους ασθμαίνουν εδώ και χρόνια, κάνοντας την ΑΔΕΛ -που όλα αυτά τα χρόνια δεν κατάφερε ποτέ να κάνει κάτι ουσιαστικό για να τα αναβαθμίσει- να στρέφεται χωρίς περιστροφές προς την ιδιωτικοποίησή τους. Και τα κλειστά εδώ και λίγες ημέρες σφαγεία Σκαλοχωρίου και Σκοπέλου, να οδεύουν προς δημοπράτηση, αναζητώντας επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την περαιτέρω λειτουργία τους, με τις αναγκαίες παρεμβάσεις, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ισχύουν. Με την ΑΔΕΛ να ομολογεί πως θα συγκεντρώσει στο εξής τις (ίδιες) δυνάμεις της προς την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων που απομένουν για το σφαγείο Μανταμάδου ώστε να «περάσει» το νέο έλεγχο που θα έρθει πάλι μέσα στο Μάρτη, μετά την περιπετειώδη τρίμηνη παράταση λειτουργίας που εξασφάλισε στα τέλη του 2016. Χωρίς να αποκλείεται και το σφαγείο Μανταμάδου, μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν και τις πιστοποιήσεις που έχει δρομολογήσει, να μπει κι αυτό σε διαδικασία δημοπράτησης στο εγγύς μέλλον, δεδομένου ότι ο προσανατολισμός της ΑΔΕΛ είναι να παραχωρήσει τη λειτουργία των δημοτικών σφαγείων σε ιδιώτες, όπως άλλωστε συμβαίνει και με το σφαγείο της Ερεσού.