Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Τέλη Δεκέμβρη και μόλις τρεις ημέρες πριν μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας το ΕΤΑΑ, που είχε διαδεχθεί πρωτύτερα το ΤΣΑΥ και πλέον περιλαμβάνεται στο αχανές… ΕΦΚΑ, με συντονισμένες ενέργειες της Περιφέρειας Β. Αιγαίου κατά βάση, και του Δήμου Λέσβου, εξασφαλίστηκε η πολυπόθητη εναπομένουσα υπογραφή, που παραχωρούσε το «Σάρλιτζα» ουσιαστικά στη Λέσβο για τα επόμενα 25 χρόνια.
Η προγραμματική σύμβαση ωστόσο, που υπεγράφη τότε (μεταξύ της Περιφέρειας, του Υπουργείου Πολιτισμού και του ΕΤΑΑ), δεν έχει ακόμη ισχύ.
Και με το ενδιαφέρον να στρέφεται πια στην επόμενη ημέρα μιας υπόθεσης που έχει καταταλαιπωρήσει για δεκαετίες την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και την τοπική κοινωνία της ευρύτερης περιοχής της Λ. Θερμής, αξίζει να αναλύσει κανείς τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα, προκειμένου να διαμορφωθεί μία εικόνα των διαδικασιών που απομένουν ώστε να αρχίσει να γίνεται ένα όνειρο (ειδικά για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της Θερμής), πραγματικότητα.
Τα οποία δεδομένα καταγράφουν μεν μία σημαντική εξέλιξη των πραγμάτων, σε ό,τι αφορά την πρόοδο από το μέτωπο των μελετών και δίνουν την αίσθηση πως είναι πράγματι πιθανή η γρήγορη επαναλειτουργία των ιαματικών πηγών, αλλά και μία (νέα) γραφειοκρατική στασιμότητα δε.
Καθώς το «αγκάθι» που εμπόδιζε μέχρι και παραμονές της Πρωτοχρονιάς, την υπογραφή της σύμβασης, εξακολουθεί να υφίσταται και επί… ΕΦΚΑ. Και θα βγει μόνο εάν και εφόσον ο Δήμος Λέσβου παραιτηθεί πλήρως και με την τελευταία… βούλα, από τις γνωστές ένδικες διεκδικήσεις που έχει κερδίσει από το ΕΤΑΑ.
Καλή η συνεργασία με το Υπ.Πο.
Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, στην προχθεσινή της συνάντηση με την υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, συζήτησε μαζί της για τη νέα φάση που μπαίνει πλέον η προοπτική του «Σάρλιτζα» και επιβεβαίωσε την καλή συνεργασία που έχει εξασφαλιστεί για το επίμαχο ζήτημα: Τη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της, για τη συντήρηση των κτηριακών υποδομών των ιαματικών (315.000 ευρώ), καθώς και για την εκπόνηση των μελετών για τη συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη του οθωμανικού γυναικείου και ανδρώου ομαδικού λουτήρα μαζί με τη συντήρηση, διατήρηση και ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων στον περιβάλλοντα χώρο τουξενοδοχείου (30.000 ευρώ), οι οποίες θα υλοποιηθούν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου. Ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε», υπάρχει και πρόοδος σε ό,τι αφορά στη μελέτη για την αποκατάσταση - αναστήλωση του ιδίου του ξενοδοχείου και θα απασχολήσει λίγο αργότερα.
Η επικοινωνία με το ΕΦΚΑ
Το ζήτημα ωστόσο που εξακολουθεί να καθυστερεί τις διαδικασίες, παραμένει, όπως όλα δείχνουν, η… ίδια η προγραμματική σύμβαση που ταλαιπωρούσε εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια. Η οποία, σύμφωνα με την παραδοχή του γενικού διευθυντή Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, Γιώργο Σπανέλλη, που παρακολουθεί στενά το θέμα, θα έχει ουσιαστική ισχύ μόνο εάν και εφόσον παραιτηθεί πλήρως ο Δήμος Λέσβου από τις διεκδικήσεις του.
Αφού αυτή είναι η θέση του νέου υπερταμείου πια, του ΕΦΚΑ. «Η σύμβαση τίθεται σε ισχύ μόνο εάν ο Δήμος Λέσβου παραιτηθεί πλήρως και αυτό καταγραφεί και τυπικά από τις διεκδικήσεις του από το πρώην ΤΣΑΥ», υποστήριξε στο «Ε» ο κ. Σπανέλλης, που έχει πιάσει ήδη την άκρη επικοινωνίας με το ΕΦΚΑ. Η οποία πάντως είναι δύσκολη, αφού είναι κατανοητό πως το νέο ταμείο ακόμα ψάχνει να βρει τα… πατήματά του.
Τι έκανε ο Δήμος
Αναγκαία πάντως υπενθύμιση εδώ, είναι το ότι ο Δήμος Λέσβου, μέσα στο Δεκέμβρη κατ’ εντολή του δημάρχου Σπύρου Γαληνού, έδειξε την πρόθεσή του να βάλει πλάτη στην εξέλιξη των διαδικασιών που θα «απελευθερώσουν» το «Σάρλιτζα». Παίρνοντας τη δύσκολη απόφαση μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο, να αποποιηθεί τις απαιτήσεις του Δήμου (σ.σ. 100.000 ευρώ) που έχει κερδίσει πρωτόδικα από το ΤΣΑΥ. Όμως αυτή η απόφαση αρκούσε ως… αποδεικτικό έγγραφο μόνο για το ΕΤΑΑ, προκειμένου να βάλει την υπογραφή του στην προγραμματική σύμβαση.
Τι πρέπει ακόμα να κάνει
Και μία καλή είδηση επ’ αυτού, είναι το νέο δείγμα καλής θέλησης της δημοτικής αρχής να ικανοποιήσει τις (νέες) απαιτήσεις του ΕΦΚΑ, το οποίο περιμένει και την τυπική παύση των ένδικων διαδικασιών, που εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ του Δήμου Λέσβου και του (πρώην) ΤΣΑΥ.
Ορίζοντας μάλιστα πριν λίγες ημέρες δικηγόρο, η οποία προχωρά ήδη στις απαραίτητες ενέργειες, που πάντως είναι περίπλοκες. Αφού δεν παύει… νομικά να είναι δύσκολο σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, το να κάνεις πίσω, έχοντας κερδίσει μία χρηματική αποζημίωση υπέρ του Δήμου. Καθώς ελλοχεύει -έστω και ως μικρή πιθανότητα όπως λέγεται- ο κίνδυνος που ακούει στο όνομα «παράβαση καθήκοντος» για τους αιρετούς.
Με αυτά τα δεδομένα, το ενδιαφέρον εκτός από την πρόοδο των μελετών, που (ευτυχώς) εξελίσσεται ανεξάρτητα από το τυπικό κομμάτι της σύμβασης, εστιάζεται στις ενέργειες της δικηγόρου που έχει ορίσει ο Δήμος. Για να παύσουν οριστικά οι δικαστικές διαδικασίες και να οριστεί η πενταμελής κοινή επιτροπή που θα παρακολουθεί το έργο. Στην οποία θα συμμετέχουν δύο μέλη εκ μέρους της Περιφέρειας, ένα του Υπουργείου Πολιτισμού και ένα εκ μέρους του ΤΣΑΥ (ΕΦΚΑ) και θα νοείται πια και τυπικά η ισχύς της προγραμματικής σύμβασης.
Τι έχει προβλεφθεί
Υπενθυμίζεται εδώ ότι στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας προβλέπεται η προώθηση της χρηματοδότησης του έργου, με προεκτιμώμενο προϋπολογισμό 4 εκατ. ευρώ. Από το ανωτέρω ποσό, οι 705.000 ευρώ θα αναλύονται ως εξής:
1) 300.000 ευρώ από το κατ’ ελάχιστο ετήσιο κόστος απόδοσης προς το Ε.Τ.Α.Α. - Τ.Σ.Α.Υ. (δηλαδή 12.000 ευρώ για 25 έτη).
2) 375.000 ευρώ προεκτιμώμενη δαπάνη για την ολοκλήρωση της Α΄ φάσης, που αφορά τη «Συντήρηση των κτηριακών υποδομών ιαματικών λουτρών Θερμής», το οποίο επιμερίζεται ως εξής:
α) 315.000 ευρώ από τις πιστώσεις του έργου «Συντήρηση Κτηριακών Υποδομών Ιαματικών Λουτρών Θερμής».
β) 60.000 ευρώ, που θα διατεθούν από το Ε.Τ.Α.Α. - Τ.Σ.Α.Υ. και στο οποίο περιορίζεται η οικονομική συμμετοχή του στην υλοποίηση των έργων.
3) 30.000 ευρώ που θα διατεθούν από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, είτε με ανάλογη τροποποίηση του ΠΔΕ, είτε από τα τέλη μεταβίβασης οχημάτων για την εκπόνηση των μελετών που αφορούν τη συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη του Οθωμανικού Γυναικείου και Ανδρώου Ομαδικού Λουτήρα και τη συντήρηση, διατήρηση και ανάδειξη των αποκαλυφθεισών αρχαιοτήτων στο νοτιοανατολικό τμήμα του οικοπέδου.