Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Η διαδικτυακή ψηφοφορία που ενήργησε η εφημερίδα μας μέσω του Emprosnet.gr την περασμένη Παρασκευή, με το ερώτημα «ποιος κατά τη γνώμη σας είναι ο δημοφιλέστερος/αποτελεσματικός αντιδήμαρχος;», σε μία περίοδο όπου κορυφώνονται οι διεργασίες για τον επικείμενο «ανασχηματισμό» της δημοτικής αρχής, ο οποίος φαίνεται να απασχολεί τα πρόσωπα της δημοτικής αρχής, κατέγραψε πολύ μεγάλη συμμετοχή από τους αναγνώστες-χρήστες και έδωσε και κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία.
«Δημοφιλέστεροι» αντιδήμαρχοι, βάσει των χιλιάδων ψήφων σας -σε μία διαδικασία που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, πως δεν είναι ούτε επιστημονική μέθοδος κι ούτε μπορεί να αποτελέσει «εργαλείο» για αξιόπιστα συμπεράσματα- αναδείχθηκαν για την ιστορία, κατά σειρά, ο Ταξιάρχης Βέρρος, αντιδήμαρχος Καλλονής, ο Στρατής Τζιμής, αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, και ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Νίκος Καρασάββας.
Οι οποίοι βεβαίως, είχαν και το αβαντάζ της παρουσίας τους (ή των οικείων προσώπων τους) στα socia lmedia, που εκ των πραγμάτων συνέβαλε στα αυξημένα ποσοστά τους. Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε αργά τη νύχτα του Σαββάτου.
Οι εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο και συστηματικοί χρήστες των social media, αντιδήμαρχοι, ήταν εκείνοι που είχαν φυσιολογικά το προβάδισμα σε αυτή την ψηφοφορία και ξεχώρισαν σχετικά γρήγορα, επικοινωνώντας μέσω του facebook, την «υποψηφιότητά τους». Οι χρήστες αυτοί, είναι οι «γεωγραφικοί» αντιδήμαρχοι Ταξιάρχης Βέρρος, που βγήκε και πρώτος, ο Μιχάλης Ρούσσης, ο Μανώλης Αρμενάκας, (σ.σ. ο οποίος πάντως δεν «κινητοποίησε» διαδικτυακό «μηχανισμό») και από κοντά οι Κώστας Αστυρακάκης, Νίκος Καρασάββας και η Αθηνά Ιωσηφέλλη, που έχουν «προφίλ» στο facebook. Ως εκ τούτου τα υψηλά ποσοστά των αντιδημάρχων Στρατή Τζιμή, Παναγιώτη Τσουπή, Γιώργου Κατζανού, Αναστασίας Αντωνέλλη και Κώστα Κατσαρού, που δεν ασχολούνται με τα social media, αποτύπωσαν μία πιο ρεαλιστική εκτίμηση των δημοτών προς το πρόσωπό τους. Οι δύο πρώτοι πάντως της διαδικτυακής μας ψηφοφορίας, κ.κ. Ταξιάρχης Βέρρος και Στρατής Τζιμής, θα πρέπει να σημειώσουμε πως ήταν και από τους πρώτους σε σταυρούς, στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Κάποιοι την πήραν πιο… σοβαρά
Με αφορμή ωστόσο την «ψηφοφορία» αυτή, θα πρέπει να αναφερθούμε και στα προβλήματα που προέκυψαν. Και να πούμε καταρχήν πως αποφασίστηκε η ψηφοφορία να κατέβει αργά τη νύχτα του Σαββάτου. Κι αυτό γιατί διαπιστώθηκε πως από ένα σημείο και μετά, επιστρατεύτηκαν «αθέμιτα» μέσα, μέσω χιλιάδων πολλαπλασιαστικών ψήφων και επιχείρηση χειραγώγησης, που αλλοίωσαν το αποτέλεσμα και τελικά αποπροσανατόλισαν από τον σκοπό της άτυπης αυτής «δημοσκόπησης». Με τρεις υποψηφίους να «μονοπωλούν» από ένα σημείο και μετά την ψηφοφορία, αναγκάζοντάς μας να επικοινωνήσουμε με την εταιρία της εφαρμογής που «εκτέλεσε» την ψηφοφορία, όχι για να κλείσει την διαδικτυακή «τρύπα» στο σύστημα (αυτό είναι αδύνατο), αλλά τουλάχιστον να μας την… υποδείξει.
Και να μας ωθήσει στο να πούμε σήμερα, όσο κι αν -πιστεύουμε ότι- αυτό κανονικά είναι αυτονόητο, ότι μία διαδικτυακή ψηφοφορία σαν κι αυτή, δεν είναι επιστημονική διαδικασία αξιολόγησης, ούτε θα μπορούσε να βγάλει «νικητές» και «χαμένους», για να την πάρει δηλαδή κάποιος πιο σοβαρά απ’ ό,τι ενδεχομένως θα έπρεπε. Επειδή όμως διαφάνηκε πως ενεργοποιεί ισχυρότατους ανταγωνισμούς, και αυτό ίσως είναι ένα ενδιαφέρον εύρημα αυτής της «ψηφοφορίας», απεσύρθη νωρίτερα από την προγραμματισμένη λήξη της. Αφού σκοπός των ψηφοφοριών αυτών που διενεργούνται από το Emprosnet.gr, είναι να καταγράφεται απλά η γνώμη των αναγνωστών μας και κατ’ επέκταση της κοινωνίας, για διάφορα ζητήματα, οι προβληματισμοί (για θέματα λιγότερο προσωποκεντρικά από αυτό που επιλέξαμε πρόσφατα) και γιατί όχι, και η ψυχαγωγία. Σε καμιά περίπτωση πάντως, στόχος δεν ήταν η δημιουργία εντυπώσεων, αν και δεν αποφεύχθηκαν από τον τρόπο που λειτούργησαν κάποιοι!