Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Έχοντας πάντα στο μυαλό του να κλείσει το μέτωπο που έχει ανοίξει με την τοπική κοινωνία, ελέω προσφυγικού, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός τις τελευταίες ημέρες αναμένεται να καταπιαστεί με τον «ανασχηματισμό» των προσώπων σε θέσεις κλειδιά της δημοτικής αρχής, δεδομένου ότι στις αρχές του Φλεβάρη ολοκληρώνεται κατά το ήμισυ και η θητεία της, αλλά και των σημερινών αντιδημάρχων του.
Γνωρίζοντας δε καλά πως η δημοτική του αρχή εδώ και λίγες ημέρες βαδίζει το τελευταίο και πιο κρίσιμο στάδιό της και έχοντας μπροστά του την πρόκληση του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος και γενικά την εκπεφρασμένη διάθεση της κυβέρνησης να στηρίξει ανταποδοτικά τη Λέσβο που σήκωσε από το 2015 το βάρος του προσφυγικού, ο Σπύρος Γαληνός δείχνει να αντιλαμβάνεται πως έχει μοναδική ευκαιρία να παραγάγει ουσιαστικό έργο που θα… μείνει.
Την ίδια ώρα, όμως, καταλαβαίνει πως πλέον διοικεί έναν Δήμο Λέσβου που δεν είναι σε καμία περίπτωση ο ίδιος που ανέλαβε όταν κέρδισε τις εκλογές πριν από τρία χρόνια. Κοινώς νιώθει ότι οι απαιτήσεις έχουν ανέβει πολύ ψηλά λόγω του προσφυγικού, που -εκτός από πλείστα και πρωτοφανή προβλήματα- κληροδότησε στο Δήμο και τεράστια προβολή, ισχυρές συμμαχίες αλλά και δυνατότητες που δεν είχε ποτέ άλλοτε, κάνοντας αυτόματα την πιθανή αποτυχία από την επιτυχία να απέχουν απειροελάχιστα μέσα στη διετία, μετατρέποντας και το ζήτημα να διαμορφωθεί μια αποτελεσματική επιτελική ομάδα στη δημοτική αρχή υψίστης σημασίας. Πόσο εύκολο είναι όμως αυτό;
Πριν καταγραφεί η αγαπημένη ημών και υμών «ονοματολογία» και τα σενάρια που πράγματι «παίζουν» ή σκοπίμως διαρρέονται, έχει σημασία να σημειωθεί ότι, εάν δεν κορυφώνονταν τα αδιέξοδα τελευταία γύρω από το προσφυγικό και οι υψηλόβαθμες το τελευταίο διάστημα συναντήσεις του δημάρχου, ενδεχομένως ο επικείμενος «ανασχηματισμός» του Φλεβάρη να είχε αρχίσει να απασχολεί πολύ νωρίτερα. Εκ των πραγμάτων, ωστόσο, ο «ανασχηματισμός» πήγε πιο πίσω και στο μυαλό του δημάρχου, ο οποίος πάντως φρόντισε και ο ίδιος να μας βάλει σε διαδικασία αναμονής αλλαγών, επιβεβαιώνοντας προ ημερών σε σχετική ερώτηση του «Ε» πως πράγματι θα υπάρξουν το Φλεβάρη τέτοιες. Και όχι μόνο σε επίπεδο προσώπων, αλλά πιθανά και σε επίπεδο αναδιάταξης των αρμοδιοτήτων.
Οι τομείς
Κι αυτό γιατί ο Δήμος, καλώς ή κακώς, θεωρείται πλέον καταδικασμένος από τη δυναμική εμπλοκή του στο προσφυγικό να συμβάλλει σε πέντε βασικά ζητήματα: α) σε πρωτοβουλίες ενίσχυσης του τουρισμού, β) στο προσφυγικό, γ) στην κατασκευή του κολυμβητηρίου, δ) στην απορρόφηση κονδυλίων από το ΠΔΕ, που εμφανίζεται να δίνει απλόχερα η κυβέρνηση μέσω του Ειδικού Αναπτυξιακού για τα νησιά και ε) στη βελτίωση της καθημερινότητας ειδικά της «περιφέρειας» του Δήμου.
Εκτός όμως από τον υψηλό συντελεστή δυσκολίας που υπάρχει σε αυτά που καλείται να κάνει η δημοτική αρχή, υπάρχει και δυσκολία και στο ίδιο το εγχείρημα του «ανασχηματισμού». Γιατί δεν είναι καινούριο να ειπωθεί από κάποιον πως η σημερινή δημοτική αρχή δεν έχει πληθώρα ικανών στελεχών για να εναλλάσσονται σε θέσεις και ρόλους, αφού ο μικρός «πάγκος» της παράταξης «Μόνο για τη Λέσβο» είναι μια διαπίστωση που έχει βγει από την επομένη των εκλογών, όπως και οι ιδιαιτερότητες που υπάρχουν εντός αυτής, και κάνουν το δήμαρχο πολύ προσεκτικό στις όποιες κινήσεις του, για να διατηρεί τις ευαίσθητες ισορροπίες εντός αυτής. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως οι δυσαρεστημένοι επί εποχής «Καλλικράτη» έχουν εύκολο το δρόμο της ανεξαρτητοποίησης και η δημοτική αρχή μετρά ήδη απώλειες (Αλβανόπουλος, Χατζηχρήστου, Ακριώτης).
Τζιμής-Κατσαρός-Καρασάββας
Ποια είναι τα δεδομένα ενόψει «ανασχηματισμού»; Καταρχάς, πως ο δήμαρχος και γενικά η δημοτική αρχή αντιλαμβάνεται πως οι αντιδημαρχίες Τεχνικών Έργων και Οικονομικών θα πρέπει στο εξής να λειτουργήσουν σε απόλυτη αρμονία, αφού στις πλάτες τους θα πέσει το στοίχημα του Ειδικού Αναπτυξιακού, όπου δεν επιτρέπονται αστοχίες ή κωλυσιεργίες.
Ο Στρατής Τζιμής και ο Κώστας Κατσαρός, που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στις καρέκλες αυτών των αντιδημαρχιών, είναι από τα λεγόμενα «βαριά χαρτιά» της δημοτικής αρχής, τα οποία όμως δεν αποκλείεται να αλλάξουν θέσεις. Ένα σενάριο που «παίζει» δυνατά, τους θέλει να αλλάζουν πόστα μεταξύ τους, με τον κ. Τζιμή να αναλαμβάνει την αντιδημαρχία Οικονομικών και τον κ. Κατσαρό εκείνη των Τεχνικών Έργων. Γι’ αυτές τις δύο αντιδημαρχίες, ωστόσο, «παίζει» εξίσου δυνατά και το όνομα του Νίκου Καρασάββα, ο οποίος μπορεί να αφήσει την αντιδημαρχία Ποιότητας Ζωής για να μετακομίσει σε μια από τις δύο προαναφερθείσες αντιδημαρχίες και να δημιουργήσει νέα «καραμπόλα». Το ενδεχόμενο, ωστόσο, να μείνουν ακλόνητοι και οι τρεις αυτοί αντιδήμαρχοι μετά τον ανασχηματισμό του Φλεβάρη συγκεντρώνει πολύ λίγες πιθανότητες, αυτήν τουλάχιστον τη στιγμή.
Ο τουρισμός και οι Αστυρακάκης-Κατσαβέλλης
Ξεχωριστής σημασίας όμως, εκτός από τις κομβικές αντιδημαρχίες Οικονομικών και Τεχνικών Έργων, είναι και εκείνη του Πολιτισμού και Τουρισμού, με τον Κώστα Αστυρακάκη, που κατέχει την εν λόγω αντιδημαρχία από την αρχή της θητείας της σημερινής δημοτικής αρχής, να περιμένει και εκείνος να μάθει για τις προθέσεις του κ. Γαληνού.
Ο τουρισμός, εξάλλου, έχει αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα για το Δήμο Λέσβου, ο οποίος έχει βρεθεί και σε σύγκρουση στο πρόσφατο παρελθόν με επαγγελματίες του κλάδου που διαμαρτύρονταν για τη διαχείριση του προσφυγικού. Ο δήμαρχος δεν αποκλείεται να χωρίσει την αντιδημαρχία Πολιτισμού και Τουρισμού, με το όνομα του Παναγιώτη Κατσαβέλλη (εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου Παιδείας) να ακούγεται έντονα πως θα έχει ρόλο σε μια από αυτές.
Εξάλλου, εκτιμάται πως ο κ. Κατσαβέλλης, που έχει εξαιρετικές σχέσεις με τον πρόεδρο του νομικού προσώπου Παιδείας, Πολιτισμού, Τουρισμού και Αθλητισμού Μιχάλη Ταμβακέλλη, θα μπορούσε να συνυπάρξει αρμονικά μαζί του, προς όφελος και της δημοτικής αρχής. Μένει όμως να φανεί το αν ο κ. Κατσαβέλλης, που έχει και πολλές συμπάθειες εντός της δημοτικής αρχής, θα αξιοποιηθεί σε αυτόν τον «ανασχηματισμό» ή αν θα παραμείνει εκτός νυμφώνος.
Το μόνο σίγουρο πάντως, ακόμα και αν δεν αλλάξει πρόσωπο στην επίμαχη αντιδημαρχία και παραμείνει ακλόνητος ο κ. Αστυρακάκης, είναι πως θα επιχειρηθεί να ξεκαθαρίσουν στο απόλυτο οι αρμοδιότητές της. Γιατί η αλήθεια είναι πως για τον τομέα του τουρισμού δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα τού ποιος είναι τελικά ο απόλυτος υπεύθυνος, αφού φαίνεται να έχουν εμπλοκή, εκτός του κ. Αστυρακάκη, τόσο ο κ. Κατσαρός όσο και ο κ. Ταμβακέλλης, μέχρι και ο… Πάνος Πίτσιος.
Αμπουλός-Στεργίου-Αλεξίου
Τρία άλλα πρόσωπα τώρα, που μπορεί να το αρνούνται δημοσίως πως… περιμένουν κάτι, αλλά στην πραγματικότητα επιθυμούν την αξιοποίηση ή την αναβάθμισή τους, είναι ο Γιάννης Αμπουλός, ο Θεόδωρος Στεργίου και ο Δημήτρης Αλεξίου. Ο πρώτος, που έχει επιδείξει σημαντικό έργο ως εντεταλμένος σύμβουλος Αυτεπιστασίας, φέρεται να διεκδικεί αντιδημαρχία, όπως και ο δεύτερος, που αποτελεί συνεκτικό στοιχείο της δημοτικής αρχής, χωρίς όμως σημαντική θέση.
Ο Δημήτρης Αλεξίου, τέλος, είναι από τα στελέχη της δημοτικής αρχής που έχει ομολογουμένως δυνατότητες που δεν έχουν αξιοποιηθεί και έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στη νέα σύνθεση της δημοτικής αρχής. Για την περίπτωση των δύο τελευταίων, υπάρχει πάντως και η περίπτωση του δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, του οποίου την προεδρία κατέχει ο δήμαρχος.
Οι ακλόνητοι
Στον ανασχηματισμό που έρχεται ακλόνητοι στις θέσεις τους -όπως όλα δείχνουν- θα παραμείνουν ο Γιώργος Κατζανός στην αντιδημαρχία Καθαριότητας και στη ΔΕΔΑΠΑΛ, η Αναστασία Αντωνέλλη στην αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας και η Αθηνά Ιωσηφέλλη στην αντιδημαρχία Εθελοντισμού. Τέλος, για τον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας Παναγιώτη Τσουπή υπάρχουν σενάρια που τον θέλουν να επανακάμπτει σε μια αντιδημαρχία πιο νευραλγική από τη σημερινή του.
Και οι εκπλήξεις
Θα πρέπει να αναφέρουμε, τέλος, πως υπάρχουν και σενάρια που θέλουν το δήμαρχο να είναι αποφασισμένος να ρίξει την καλύτερη ζαριά του ενόψει του «ανασχηματισμού», για να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα από τη δημοτική του αρχή, θυσιάζοντας ακόμα και δυνατά ονόματα της παράταξής του, που έχει εκτιμήσει πως δεν έχουν θετικό ισοζύγιο στο μέχρι τώρα έργο τους. Όσοι γνωρίζουν όμως καλά το πώς λειτουργεί ο δήμαρχος εκτιμούν πως δύσκολα τελικά θα το επιχειρήσει.