Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Άμεσες είναι οι ενέργειες που δρομολογούνται για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του «Μιχαλέλλειου» γηροκομείου του Πλωμαρίου, το οποίο από τη στιγμή που δεν εγκρίθηκε ο φετινός προϋπολογισμός του είναι εδώ και δύο εβδομάδες ουσιαστικά στον αέρα. Το «Ε» χθες, ανέδειξε το αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί το παλαιότερο ίδρυμα κοινωνικής περίθαλψης στο νησί και την ιδιαιτερότητά του να έχει παραμείνει από το 2011 εκτός της διαχείρισης του δήμου Λέσβου, παρά το ότι ετούτο το προέβλεπε ο Καλλικράτης άμα τη εφαρμογή του. Χθες το λοιπόν, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Κώστα Κατσαρό και τον Γενικό Γραμματέα του δήμου Γρηγόρη Αληγιάννη, είχε συνάντηση με τους εργαζομένους του γηροκομείου και την διοίκησή του, συζήτησε για τις άμεσες πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν ώστε να μην επηρεαστεί σε καμία περίπτωση η φροντίδα των 45 ηλικιωμένων και προανήγγειλε επίσκεψη στην Αθήνα και ραντεβού με τον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη. Με στόχο την εξασφάλιση είτε κάποιας τροπολογίας επί του Καλλικράτη για τα κληροδοτήματα, είτε ενδεχομένως μία νομοθετική ρύθμιση. Το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι όλο αυτό το εγχείρημα όμως, θα φανεί πάρα πολύ σύντομα…
Η συνάντηση
Παρουσία του αντιδημάρχου Πλωμαρίου Μανώλη Αρμενάκα, της προέδρου της τοπικής κοινότητας Πλωμαρίου κας Βάμβουρα, των 13 εργαζομένων του γηροκομείου, αλλά και πολλών κατοίκων και προμηθευτών του ιδρύματος, ο δήμαρχος συζήτησε σε πολύ καλό κλίμα για την επόμενη ημέρα. Και εκείνο που ορίστηκε από τη συνάντηση ως «γραμμή» για να μπορέσει το γηροκομείο να επιστρέψει στην κανονικότητα, είναι η διατήρηση αυτού του ιδιόμορφου «αυτόνομου» καθεστώτος που πάντως δεν προβλέπεται από τον Καλλικράτη. Η βασική επιχειρηματολογία όλων των εμπλεκομένων, βασίστηκε στα όσα ρητά όριζαν οι δωρητές του γηροκομείου: Η διοίκησή του να γίνεται από τον δήμο Πλωμαρίου. Ενώ συζητώντας πιο αναλυτικά τα… αίτια του σημερινού αδιεξόδου, (σ.σ που βεβαίως άπαντες διέβλεπαν αλλά φρόντιζαν να κλείνουν τα μάτια), υποστήριξαν πως θα έπρεπε ο δήμος Λέσβου να είχε προσφύγει από το 2011 κατά της υπαγωγής του κληροδοτήματος στην δικαιοδοσία του δήμου.
«Να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα»
Ποιες οι… αποφάσεις αυτής της συνάντησης; Καταρχήν εξασφαλίστηκε η ανοχή των εργαζομένων να παρέχουν στο επόμενο διάστημα δωρεάν τις υπηρεσίες τους, προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην φροντίδα των ηλικιωμένων. Με τον δήμο να αναλαμβάνει να βρει τον τρόπο άμεσα να αποδεχτεί το τμήμα του προϋπολογισμού που αφορά τους προμηθευτές. Και να αποφευχθούν τα προβλήματα υποστήριξης της λειτουργίας του γηροκομείου. Από εκεί και έπειτα, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, προανήγγειλε την επίσκεψή του την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα και στο γραφείο του Υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, προκειμένου να τεθεί υπόψη και της κυβέρνησης το αδιέξοδο του «Μιχαλέλλειου». Χωρίς όμως να μπορεί κάποιος να συμμεριστεί βάσιμα την αισιοδοξία που βγήκε στο τέλος της συνάντησης, πως μπορεί να βρεθεί άμεσα η λύση από την κυβέρνηση. Αφού το εγχείρημα που ενδεχομένως να αναλάβει η κυβέρνηση για να περάσει μία τροπολογία επί του Καλλικράτη για τα κληροδοτήματα ή να βγει μία νομοθετική ρύθμιση που να αφορά το «Μιχαλέλλειο», δεν είναι όσο απλό ακούγεται.