Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ζημιές στο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο και σε χειμάρρους από την πρόσφατη θεομηνία που έπληξε τη Λέσβο, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ενημέρωσε με ανακοίνωσή της, τις άμεσες ενέργειες που έκανε, ενεργοποιώντας, όπως γράφει χαρακτηριστικά σε αυτήν, όλες τις δυνάμεις και τα μέσα που διαθέτει.
Για την άρση της επικινδυνότητας στο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο από τις καταπτώσεις, μηχανήματα της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λέσβου της Περιφέρειας, πραγματοποίησαν εργασίες στους οδικούς άξονες: Μυτιλήνης - Καλλονής, Μανταμάδου Κλειού - Συκαμιάς - Αργένου, Βαφειού, Μήθυμνας, Καλλονής - Πέτρας - Μήθυμνας, Αγίας Παρασκευής - Νάπης, Μανταμάδου, Πελόπης - Νάπης, Αεροδρομίου - Χαραμίδας, Λουτρών και Μυτιλήνης, αλλά και Παπάδου - Πλωμαρίου. Ακόμη εργασίες έγιναν και στους οδικούς άξονες Πλωμαρίου - Μελίντας - Παλαιοχωρίου, Αμπελικού - Σταυρού και Καλλονής - Παρακοίλων και Άγρας.
Παρεμβάσεις σε χειμάρρους
Σε ό,τι αφορά τώρα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκλήθηκαν σε χειμάρρους του νησιού, η Περιφέρεια ανακοίνωσε πως ξεκίνησαν και συνεχίζονται με γρήγορο ρυθμό, οι εργασίες για την αποκατάσταση των φυσικών αναχωμάτων του ποταμού Τσικνιά, που κατέρρευσαν, με βάση τη σχετική απόφαση που ελήφθη στη συνεδρίαση του Σ.Ο.Π.Π. που πραγματοποιήθηκε στις 30 Νοεμβρίου. Παράλληλα ζητήθηκε η συνδρομή του Ελληνικού Στρατού με τη διάθεση χωματουργικών μηχανημάτων, για την αποκατάσταση των σοβαρότερων προβλημάτων σε χειμάρρους, καταρχήν για τις περιοχές του Μεσοτόπου, της Άγρας, των Παρακοίλων και της Άντισσας.
Ήδη μάλιστα το περασμένο Σαββάτο, ξεκίνησαν οι εργασίες στο χείμαρρο επί της επαρχιακής οδού στην περιοχή της Άγρας, ενώ στις αρχές της εβδομάδας ξεκινούν οι εργασίες στην περιοχή του Μεσοτόπου. Ακόμη, σύμφωνα πάντα με την Περιφέρεια, ξεκίνησαν εργασίες για τον καθαρισμό τεχνικών και χειμάρρων στις περιοχές της Άγρας και των Μακάρων, των Λουτρών, της Θερμής και της Μήθυμνας, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες για τον καθαρισμό χειμάρρων στις περιοχές της Μόριας και της Πηγής. Ενώ χθες ξεκίνησαν και οι εργασίες για την αποκατάσταση των φυσικών αναχωμάτων σε χειμάρρους στην περιοχή του Μεσοτόπου.
Επισημαίνεται ότι εργασίες για τον καθαρισμό χειμάρρων βρίσκονται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες στις περιοχές της Καλλονής, της Αγίας Παρασκευής, της Μυτιλήνης, της Μόριας, της Πηγής, της Κώμης, του Πλωμαρίου και του Ευεργέτουλα και αποτελούν συνέχεια αντίστοιχων παρεμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν τα έτη 2015 και 2016 για την αντιμετώπιση των συσσωρευμένων προβλημάτων στους περισσότερους χειμάρρους του νησιού, οι οποίοι είχαν πολλά χρόνια να καθαριστούν.
Για τον Τσικνιά
Ειδική μνεία ωστόσο, κάνει η Περιφέρεια και σε ό,τι έχει να κάνει με τον ποταμό Τσικνιά, η υπερχείλιση του οποίου «έπνιξε» την Καλλονή και τη Σκάλα. Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι είναι ανέφικτες οι παρεμβάσεις σε οικοτόπους, επικαλούμενη το γεγονός πως ο Τσικνιάς είναι εντός του δικτύου «NATURA».
«Σε ό,τι αφορά το θέμα που έχει προκύψει για την ανάγκη παρεμβάσεων στο τμήμα του ποταμού Τσικνιά που έχει ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000 και πιο συγκεκριμένα στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας “Λέσβος: Παράκτιοι υγρότοποι κόλπου Καλλονής” (GR4110007), κατανοούμε την αγωνία των πολιτών, θα θέλαμε όμως να επισημάνουμε τα εξής: Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (Ν. 3937/2011 “Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις”, Ν. 4014/2011 “Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου περιβάλλοντος”, σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις) οι παρεμβάσεις σε οικοτόπους και μάλιστα του δικτύου Natura 2000 καθίστανται σχεδόν ανέφικτες χωρίς τη συνδρομή αυστηρών και μεγάλου αριθμού προϋποθέσεων.
Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λέσβου είχε πραγματοποιήσει αυτοψία τον Φεβρουάριο του 2015 στην εν λόγω περιοχή μετά από αίτημα της Δημοτικής Ενότητας Καλλονής και είχε έγκαιρα επισημάνει στο Δήμο Λέσβου με το Α.Π. 8030/ΤΔ 324/ 19.02.2015 έγγραφο της, όλες τις προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση της οποιασδήποτε παρέμβασης στα αναχώματα του ποταμού.
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει στον ποταμό Τσικνιά μετά τη θεομηνία και δεδομένης της κήρυξης του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη εργασίες για την αποκατάσταση των φυσικών αναχωμάτων του ποταμού, ώστε να επανέλθουν στην προτέρα κατάσταση, ενώ θα ζητηθεί από τις αρμόδιες Κρατικές Υπηρεσίες η έγκριση για την πραγματοποίηση ήπιων παρεμβάσεων στην εν λόγω περιοχή, καθώς και σε άλλες περιοχές που έχουν παρουσιαστεί αντίστοιχα προβλήματα».