Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Τον Απρίλιο του 1955 ήρθε στην Αθήνα ο Α. Καμύ, προσκεκλημένος της Ελληνογαλλικής Πολιτιστικής Ένωσης και του προέδρου της, του Λέσβιου καθηγητή Ψυχιατρικής Άγγελου Κατακουζηνού, ως κεντρικός ομιλητής σε συμπόσιο για το μέλλον του ευρωπαϊκού πολιτισμού, με συνομιλητές του διακεκριμένους Έλληνες διανοούμενους, όπως ο Ευάγγελος Παπανούτσος, ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο Γιώργος Θεοτοκάς, ο Κωνσταντίνος Τσάτσος κ.ά. Το κείμενο συντάχθηκε με βάση την ηχογράφηση που έκανε ο Ανδρέας Εμπειρίκος.
«Στις μέρες μας, που τα ερωτήματα γύρω από το “Το μέλλον του ευρωπαϊκού πολιτισμού” στοιχειώνουν εκατομμύρια ανθρώπους -και όχι μόνο τους διανοούμενους- και που όλα τα θέματα γύρω από την ιδέα της Ευρώπης και της ένωσης των λαών προκαλούν σφοδρές αντιπαραθέσεις, η συζήτηση αυτή φαντάζει πιο σύγχρονη από ποτέ.
Μια συζήτηση που πραγματοποιείται λίγα χρόνια μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, με ανοιχτές τις πληγές του Εμφυλίου και στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου.
Σήμερα, 60 σχεδόν χρόνια αργότερα, μπορούμε να αναλογιστούμε πόσο σπουδαίο κατόρθωμα στάθηκε για τον Α. Κατακουζηνό να πείσει τον σημαντικότερο ίσως φιλόσοφο να έρθει στην Αθήνα και να συζητήσει με Έλληνες που δε γνώριζε. Τόση ήταν η εμπιστοσύνη του Καμύ στην πρόταση του Έλληνα γιατρού και ανθρωπιστή που έκαμψε κάθε αντίστασή του, ακόμη και το φόβο του να συνομιλήσει με ανοιχτό κοινό» γράφει στην εισαγωγή της η Σοφία Πελοποννησίου - Βασιλάκου, Μουσειολόγος - Μέλος Δ.Σ Ιδρύματος Άγγελου & Λητώς Κατακουζηνού.
Τα κεφάλαια του βιβλίου είναι: Ξένη Μπαλωτή: Εισαγωγή, Ελληνογαλλική Πνευματική Ένωση. Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα το Μέλλον του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, Προσφώνηση του καθηγητή Άγγελου Κατακουζηνού, Εισήγηση του Ευάγγελου Παπανούτσου. Απάντηση του Αλμπέρ Καμύ, Εισήγηση του Κωνσταντίνου Τσάτσου.
Απάντηση του Αλμπέρ Καμύ, Εισήγηση του Γιώργου Θεοτοκά. Απάντηση του Αλμπέρ Καμύ, Εισήγηση του Φαίδωνα Βεγλερή. Απάντηση του Αλμπέρ Καμύ, Εισήγηση του Νίκου Χατζηκυριάκου - Γκίκα. Απάντηση του Αλμπέρ Καμύ, Σημειώσεις, Επίμετρο, Στον απόηχο της συζήτησης. Ενθυμήματα από το αρχειακό υλικό του Ιδρύματος Άγγελου & Λητώς Κατακουζηνού.
Να ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από τις απαντήσεις του Αλμπέρ Καμύ: «Καταρχήν, ποια είναι τα στοιχεία που συνιστούν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό;
Θα απαντήσω ότι δεν ξέρω. Ο καθένας μας όμως έχει μια προνομιακή προοπτική, συναισθηματική κατά κάποιον τρόπο (πράγμα που δεν την εμποδίζει, εξάλλου, να έχει λογική και να στηρίζεται στην παρατήρηση), η οποία τον κάνει να επιλέγει ένα, ανάμεσα σε άλλα, από αυτά τα στοιχεία.
Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός είναι αρχικά ένας πλουραλιστικός πολιτισμός. Εννοώ ότι είναι ο τόπος της ποικιλομορφίας των σκέψεων, των αντιθέσεων, των αντιτιθέμενων αξιών και της ατέρμονης διαλεκτικής. Η ζωντανή διαλεκτική στην Ευρώπη είναι εκείνη που δεν καταλήγει σε ένα είδος ιδεολογίας απολυταρχικής και παράλληλα ορθόδοξης.
Αυτός ο πλουραλισμός, που υπήρξε πάντα το θεμέλιο της έννοιας της ευρωπαϊκής ελευθερίας, μου φαίνεται ότι είναι η πιο σημαντική συμβολή του πολιτισμού μας. Αυτός ακριβώς βρίσκεται σήμερα σε κίνδυνο και αυτόν οφείλουμε, με κάθε τρόπο, να διαφυλάξουμε. [...]»