Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Το «Ε» γυρίζει το χρόνο αρκετές δεκαετίες πίσω και στρέφει τα φώτα στην πισίνα του κλειστού σήμερα κολυμβητηρίου της Μυτιλήνης και στο μεγαλύτερο «πέρασμα» της νεολαίας, το Ναυτικό Όμιλο, σε μια εποχή που ο αθλητισμός και η… διά ζώσης παρέα ήταν η κύρια διέξοδος και η συναρπαστική «καθημερινότητα» των νέων της Μυτιλήνης. Σε αυτά τα στέκια γράφτηκε μεταξύ άλλων και ένας ενδιαφέρων πρόλογος, μιας ιστορίας που ανέδειξε στις μέρες μας δήμαρχο Λέσβου το Σπύρο Γαληνό, ο οποίος συμπορεύτηκε με τον άλλοτε νομάρχη και σημερινό βουλευτή Λέσβου, Παύλο Βογιατζή. Κοινό σημείο αναφοράς της… παράλληλης διαδρομής των δύο; Μα φυσικά ο ΝΟΜ, οι διακρίσεις αμφοτέρων στις πισίνες όλης της χώρας και η αγάπη τους γενικότερα για τον αθλητισμό, μέσω του οποίου ανέδειξαν τα στοιχεία του χαρακτήρα τους που τους οδήγησαν μετέπειτα από τους «υγρούς στίβους», στους… πολιτικούς. Και αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά τους αναδεικνύουν σήμερα στο «Ε» οι συμπαίκτες τους, έτσι όπως τους κατέγραψε ο φακός του Μάριου Ντουντούλα κάπου στα 1970, στο περιθώριο αγώνων τού ΝΟΜ στο Ολυμπιακό Κολυμβητήριο του Ζαππείου…
Πριν όλων, όμως, οφείλεται να καταγραφεί πως η ομάδα που εικονίζεται στη φωτογραφία-ντοκουμέντο τού «Ε», αποτέλεσε τον πρόδρομο των μεγάλων επιτυχιών του Ναυτικού Ομίλου της Μυτιλήνης, που κατόρθωσε λίγο αργότερα την πολυπόθητη άνοδο στην Α΄ Εθνική τού πόλο.
Η ομάδα «πρόδρομος» της Α΄ Εθνικής!
Από τα αριστερά επάνω, εμφανίζονται ο δικηγόρος σήμερα στην Αθήνα Γιώργος Ασλάνης, ο ιδιωτικός υπάλληλος Μιχαήλ Κωνσταντίνου, που ζει στην Πάτρα, ο καταξιωμένος Λέσβιος δημοσιογράφος τού ΑΝΤ1 Στρατής Λιαρέλλης και ο μαθηματικός που εργάζεται και εκείνος στην Αθήνα, Μίμης Ασλάνης. Στη μεσαία σειρά διακρίνεται ο Σπύρος Γαληνός, ο ιδιοκτήτης καταστήματος ειδών αλιείας στη Μυτιλήνη Νέλος Κουλουμαριέτος και ο αείμνηστος Τάσος Γιαννακόπουλος. Στην κάτω σειρά και πάντα από αριστερά, εμφανίζεται ο Γιώργος Τσακμάκης, δημοτικός υπάλληλος στη Μυτιλήνη, ο Κωνσταντίνος Πέππας, τραπεζικός υπάλληλος στην Αθήνα, ο προπονητής Άλκης Καρούλης, συνταξιούχος σήμερα καθηγητής Φυσικής Αγωγής που διαμένει στη Χαλκιδική, και ο Παύλος Βογιατζής. Χρέη… φωτογράφου στο περιθώριο αγώνα τού ΝΟΜ στο Ολυμπιακό Κέντρο του Ζαππείου, εκτέλεσε ο σημερινός πρόεδρος του ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Λέσβου, Μάριος Ντουντούλας, και μέλος του προπονητικού τιμ εκείνης της φουρνιάς.
Η προφανής ερώτηση προς όλους τούς άλλοτε συμπαίκτες των σημερινών δημάρχου και βουλευτή αντίστοιχα της Λέσβου, είναι το αν προϊδεαζόταν κάποιος από όλους για τη σταδιοδρομία που ακολούθησαν… Η πλειοψηφία των ερωτώμενων αποφαίνεται -προς έκπληξή μας- αρνητικά, παρά το ότι στην «ακτινογραφία» που παραχώρησαν του χαρακτήρα τους από την εποχή που μάχονταν στις πισίνες, κατέγραψαν στοιχεία που συνοδεύουν όλους εκείνους που καταπιάνονται με τα κοινά.
«Σέντερ φορ με διαφορετικά χαρακτηριστικά…»
«Ο Σπύρος από τα παιδικά του χρόνια είχε μεγάλο αυτοέλεγχο, ήταν σοβαρός πάντα στις προπονήσεις και στους αγώνες και ευχάριστος και πολύ φιλικός όταν ο διαιτητής σφύριζε τη λήξη», λέει για το δήμαρχο Λέσβου ο συμπαίκτης του Νέλος Κουλαμαριέτος. «Ήταν χαρακτήρας πολύ δυναμικός, που φαινόταν και στους αγώνες, αλλά και δίκαιος. Νομίζω ότι όσοι δε γνωρίζουν το Σπύρο από κοντά, διαπιστώνουν και από τις πρώτες ημέρες του πλέον σα δήμαρχος, πως δε σηκώνει μύγα στο σπαθί του, είναι πολύ τυπικός και αμείλικτος σε ό,τι έχει να κάνει με την πειθαρχία στη δουλειά. Αν είσαι συνεργάτης του, ακόμα και φίλος του κολλητός να είσαι, αν δεν κάνεις σωστά τη δουλειά σου, θα πας σπίτι σου… Αυτά τα στοιχεία τα είχε από μικρό παιδί και τον συνοδεύουν μέχρι και σήμερα. Δεν είναι ο τύπος που θα τον πεις κλειστό, αλλά σε καμμία περίπτωση δεν είναι του ρουσφετιού και της εξυπηρέτησης των φίλων του. Τον Σπύρο εγώ τον γνώρισα και σαν προπονητή μου εκτός από συμπαίκτη μου στο ΝΟΜ και γι’ αυτό σάς μεταφέρω επ’ ακριβώς κάποια στοιχεία του χαρακτήρα του, που προφανώς υιοθετεί και σα δήμαρχος. Δεν αδίκησε κανέναν, αλλά δε χαρίστηκε και σε κανέναν…»
Ο κ. Κουλουμαριέτος που τον συναντήσαμε στο κατάστημά του στην προκυμαία Μυτιλήνης, με τις φωτογραφίες από την εποχή τού ΝΟΜ να κατέχουν περίοπτη θέση στο γραφείο του, μίλησε και για το βουλευτή Παύλο Βογιατζή… «Ο Παύλος είναι και αυτός πολύ καλός μου φίλος. Ο Παύλος είναι ένας άνθρωπος πιο μαλακός από το Σπύρο και θα έλεγα πιο συναινετικός. Αν τους συγκρίνεις στην πισίνα, θα συμπεράνεις εύκολα την εξέλιξη και των δύο σήμερα. Ο Σπύρος ήταν ο “επιθετικός” και “ορμητικός” παίκτης μας και ο Παύλος, ο πράος και υπομονετικός, με τεράστιες όμως αντοχές. Ήταν σέντερ φορ που δεν το βούλιαζες εύκολα, κρατούσε δυνατά και έκανε αθόρυβα τη δουλειά. Νομίζω πως και στην πολιτική του διαδρομή είναι, όπως αποδεικνύεται, κάπως έτσι…», κατέληξε ο κ. Κουλουμαριέτος.
Η ιστορική ομάδα τού ΝΟΜ... με βουλευτή και δήμαρχο σήμερα
Η πισίνα, «καθρέφτης» του χαρακτήρα τους…
Τονίζοντας πως το γήπεδο και εν προκειμένω η πισίνα, είναι εν πολλοίς ο καθρέφτης του χαρακτήρα του αθλητή, ο Γιώργος Τσακμάκης αναφέρθηκε με τη σειρά του στους δύο άλλοτε συμπαίκτες του. «Είναι δύο διαφορετικοί άνθρωποι, αν και είχαν στην πορεία πανομοιότυπη εξέλιξη. Ο Σπύρος ήταν ένας ιδιαίτερα δραστήριος άνθρωπος και σα νέος, και στους αγώνες και στις προπονήσεις έβγαζε μία τεράστια ενεργητικότητα, που τον συνοδεύει με το οτιδήποτε καταπιάστηκε στη συνέχεια στη ζωή του. Ήταν και είναι άνθρωπος με σταθερές απόψεις και ισχυρογνώμων, και αυτό φάνηκε και στην πολιτική του πορεία στη συνέχεια, όταν άφησε τη Νέα Δημοκρατία και πολιτεύτηκε με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Θυμάμαι αντίστοιχα παλαιότερα που τον ήθελαν με μεταγραφή ομάδες από την Αθήνα όπως ο Εθνικός, και εκείνος δεν έφευγε! Ήταν όμως και ιδιαίτερα πρακτικός και στην πισίνα, και στη δουλειά του που εργάστηκε σκληρά στον ιδιωτικό τομέα, και τα τελευταία χρόνια που πολιτεύεται». Σε ό,τι αφορά στον έτερο συμπαίκτη του, ο κ. Τσακμάκης καταθέτει την οπτική του, σημειώνοντας πως ήταν παιδικός φίλος του Παύλου Βογιατζή. «Ήμασταν γείτονες με τον Παύλο και ήμασταν συνέχεια μαζί από επτά χρονών. Ο Παύλος δεν ήταν φωνακλάς. Ήταν μεθοδικός, ήπιων τόνων, αλλά και αυτός αποτελεσματικός. Και αυτό φάνηκε πριν γίνει δήμαρχος στη Γέρα, όταν διατέλεσε προπονητής με μεγάλη επιτυχία, καθώς από τον ίδιο αναδείχθηκαν σπουδαίοι παίκτες του αθλήματος, όπως ο Δάλας και ο Παραδέλλης. Αν έχεις κάνει προπονητής σε οποιοδήποτε άθλημα και μάλιστα με επιτυχία, τότε μπορείς να διοικήσεις οτιδήποτε άλλο υπάρχει!»
«Δώσαμε στην πολιτική δύο άξια δικά μας τέκνα»
Ιδιαίτερη σημασία έχει και η άποψη του Μάριου Ντουντούλα, ο οποίος την εποχή που απεικονίζει η επίμαχη φωτογραφία, ήταν στο τεχνικό επιτελείο της ομάδας του Άλκη Καρούλη και έχει μία διαφορετική άποψη και για τους δύο, με δεδομένο ότι υπήρξε προπονητής τους. «Ο Παύλος ήταν ένα από τα πιο οργανωτικά μυαλά που πέρασαν ποτέ από το λεσβιακό ναυταθλητισμό. Είχε στρατηγικής σημασίας αποφάσεις, είτε σαν παίκτης, είτε στη συνέχεια σαν προπονητής, και δεν κρυβόταν ποτέ από την ευθύνη. Ο Σπύρος ήταν πιο ορμητικός άνθρωπος, αλλά και αυτός ανέλαβε σαν προπονητής αργότερα. Αμφότεροι ασχολήθηκαν με ζήλο, είχαν υπευθυνότητα και τα στοιχεία που πήραν από τον αθλητισμό, τους συνοδεύουν μέχρι και σήμερα. Εγώ θα σας πω ότι ο ναυταθλητισμός έχασε όταν και οι δύο αναγκαστικά, λόγω των άλλων δραστηριοτήτων που ανέπτυξαν, σταμάτησαν. Θεωρώ ότι θα είχαν διακριθεί και από αυτό το πόστο, και όχι μόνο σε επίπεδο Λέσβου. Όμως κέρδισε η πολιτική δύο άξια τέκνα μας, που έχουν προσφέρει και μπορούν να προσφέρουν ακόμα πολύ περισσότερα»!
Και ο Γιώργος Τσακμάκης
Αμοιβαία εκτίμηση, διαφορετικές τοποθετήσεις…
Θα είχε στο αφιερωματικό ρεπορτάζ τού «Ε» μεγάλο ενδιαφέρον να καταγραφεί η άποψη του Παύλου Βογιατζή για το Σπύρο Γαληνό και αντιστρόφως… Ωστόσο αμφότεροι θεώρησαν περιττό να προβούν σε κάτι τέτοιο, δεδομένης της διαχρονικής φιλίας τους από τα χρόνια της πισίνας, μέχρι και την εποχή που ο Παύλος Βογιατζής διετέλεσε νομάρχης και ο Σπύρος Γαληνός αντινομάρχης του. Σχεδόν σε όλη τη σε μεγάλο βαθμό κοινή διαδρομή τους στον αθλητισμό και την πολιτική, οι δύο τους υπηρέτησαν από το ίδιο μετερίζι, διαφώνησαν και ήρθαν σε ρήξη στο παρελθόν, αλλά ποτέ τους δε σταμάτησε ο ένας να εκφράζει το σεβασμό και την εκτίμηση στο πρόσωπο του άλλου. Αυτή η εκτίμηση, άλλωστε, λίγο έλειψε να προκαλέσει και… εσωκομματικούς τριγμούς στη Νέα Δημοκρατία στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, στη διάρκεια των οποίων ο βουλευτής Λέσβου φέρεται να ακολούθησε… δική του «γραμμή», Αυτή τού… ΝΟΜ, και όχι της Νέας Δημοκρατίας!
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το «Ε» προσπάθησε, αλλά δεν κατάφερε να επικοινωνήσει με τους Μίμη Ασλάνη, Κωνσταντίνο Πέππα και Μιχαήλ Κωνσταντίνου, οι οποίοι διατηρούν επαφή με τη Λέσβο, αν και οι περισσότεροι συμπαίκτες τους ισχυρίζονται ότι έχουν να τους συναντήσουν πολλά χρόνια… Ο Γιώργος Ασλάνης, μιλώντας στο «Ε», αρκέστηκε να εκφράσει τη συμπάθειά του και στους δύο άλλοτε συμπαίκτες του, για τους οποίους τόνισε πως δεν περίμενε πως θα ασχολούνταν με τα κοινά, αλλά πάντα πίστευε πως θα διακρίνονταν στην κοινωνία.