Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ο δεύτερος τόμος του «Λεσβιακού Ημερολογίου», αυτός που κυκλοφόρησε για το 2012 από τις εκδόσεις «Αιολίδα», παρουσιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο θέατρο του ΦΟΜ «Ο Θεόφιλος». Συστήθηκε έτσι στο κοινό της Μυτιλήνης μια πλούσια έκδοση αναφερόμενη στα Γράμματα, τις Τέχνες και τον Πολιτισμό, που συνεχίζει τη μακρά παράδοση των ημερολογίων του τόπου.
Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν φίλοι του χώρου των γραμμάτων και των τεχνών, τους οποίους χαιρέτισε πρώτος ο πρόεδρος του ΦΟΜ, Περικλής Μαυρογιάννης, που εξήρε τη μεγάλη προσφορά της εφημερίδας «Εμπρός» και των εκδόσεων «Αιολίδα» στην πολιτιστική ζωή του τόπου, και στη συνέχεια ο διευθυντής των εκδόσεων, Μανόλης Μανώλας, ο οποίος τόνισε την προσπάθεια που καταβάλλεται από το «Ε» και την «Αιολίδα» για τη στήριξη του λεσβιακού βιβλίου.
«Εύγε» στους συντελεστές
Το κοινό άκουσε αρχικά το συγγραφέα και ερευνητή Αντώνη Πλάτωνα να αναφέρεται στην ιστορία των φιλολογικών ημερολογίων, ξεκινώντας από τα πρώτα εκείνα του Σκόκκου και του Βρεττού το 19ο αιώνα και φτάνοντας έως τα λεσβιακά ημερολόγια που εκδίδονταν από τις αρχές έως τα τέλη του 20ού αιώνα. Αυτό που τόνισε για τα δύο «Λεσβιακά Ημερολόγια» που κυκλοφόρησαν το 2011 και το 2012 από τις εκδόσεις «Αιολίδα», με την επιμέλεια του φιλολόγου Παναγιώτη Σκορδά, ήταν πως αποτελούν μια εξαιρετική συνέχεια στη μακρόχρονη παράδοση των ημερολογίων του τόπου.
Ο Αντώνης Πλάτων, η Μαρία Σελάχα και ο Παναγιώτης Σκορδάς, κατά την παρουσίαση του «Λεσβιακού Ημερολογίου»
Από την παρουσίαση απουσίαζε για έκτακτους λόγους υγείας ο διευθυντής του Ιστορικού Αρχείου «Εργάνη», Κρίστης Κονναρής, ενώ δεν παρευρέθηκε τελικά και ο φιλόλογος και διευθυντής του περιοδικού «Παλμοί της Βατούσας», Γιάννης Μανούκας. Ωστόσο, σε απόσπασμα κειμένου του που διάβασε η υπεύθυνη των εκδόσεων «Αιολίδα», Μαρία Σελάχα, ο κ. Μανούκας ανέφερε:
«Για δεύτερη χρονιά ο Παναγιώτης Σκορδάς επιχειρεί ένα ακόμα ταξίδι, αρμενίζοντας στα καταγάλανα νερά του πνευματικού Αιγαίου με το εκλεκτό φορτίο του πνευματικού μόχθου της λεσβιακής διανόησης και με την ασφάλεια που του δίνει το νιότευκτο καράβι της “Αιολίδας”, που εγγυάται τη σιγουριά και την ποιότητα της πλεύσης. Τον συνοδεύουν η αίσθηση της ευθύνης απέναντι στη βαριά κληρονομιά που του άφησαν οι σκαπανείς του είδους, το μεράκι της αρτιότητας στο περιεχόμενο και τη μορφή της έκδοσης και ο ευγενής πόθος του βελτίονος με την επιστράτευση πλειάδας εκλεκτών συνεργατών, αλλά και τα πολύτιμα εργαλεία της σύγχρονης τεχνολογίας των εκτυπώσεων. […] Εύγε στον επιμελητή και στους φίλους, γνωστούς και άγνωστους σε μένα, σε κάθε περίπτωση όμως αγαπητούς μου κι αδέλφια μιας Μάνας που λατρεύουμε και υπηρετούμε απ’ όπου κι όπως μπορεί ο καθείς, της Λέσβου. Κατέθεσαν και πάλι στις σελίδες του τόμου τούτου το πολύτιμο έργο τους, μαρτυρία παροντική μα και μελλοντική, πως στη Λέσβο που σήμερα βιώνει και αυτή τα επίχειρα των μνημονίων, ο σφυγμός της πνευματικής ζωής χτυπά δυνατά. Ένα μεγάλο ΕΥΓΕ στους ανθρώπους της “Αιολίδας”, που τολμούν σε χρόνους δίσεκτους για επιχειρηματικά ανοίγματα και ιδιαίτερα στο χώρο των έντυπων εκδόσεων, να προσφέρουν ουσία πνευματική και ποιότητα εκδοτική.»
Τελευταίος πήρε το λόγο ο επιμελητής των δύο τόμων του «Λεσβιακού Ημερολογίου», Παναγιώτης Σκορδάς, που τόνισε πως η έκδοση αυτή είναι μια συλλογική προσπάθεια και ως στόχο έχει την προβολή των ανεξάντλητων πνευματικών δυνάμεων του τόπου.