
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Με προσθήκη διάταξης που προβλέπει τη λήψη απόφασης και απ’ το δημοτικό συμβούλιο, φαινόταν να περνά η τροπολογία Σηφουνάκη
Μαρτυρικές στιγμές αναμονής βίωναν έως και αργά χθες το βράδυ οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, αλλά κι όλη η Λέσβος που αγωνιά για το θέμα της διαίρεσης του ενιαίου Δήμου σε περισσότερους.
Μαρτυρικές στιγμές αναμονής βίωναν έως και αργά χθες το βράδυ οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, αλλά κι όλη η Λέσβος που αγωνιά για το θέμα της διαίρεσης του ενιαίου Δήμου σε περισσότερους. Λίγο πριν τις 21.00΄, κι ενώ συνεχιζόταν ακόμη η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την ψήφιση κατ’ άρθρο του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την αναδιάρθρωση της Αστυνομίας, ο υπουργός Νίκος Δένδιας δεν είχε ανακοινώσει αν κάνει δεκτή ή όχι την τροπολογία του Νίκου Σηφουνάκη.
Η επικρατέστερη εκδοχή για το τι επεφύλασσαν για το μέλλον οι ώρες που θα ακολουθούσαν, ανέφερε ότι ήταν πολύ πιθανό να περάσει η τροπολογία, με την εξής προσθήκη: Για να υπάρξει υπουργική απόφαση σπασίματος νησιωτικού δήμου με πληθυσμό άνω των 30.000 κατοίκων, θα πρέπει να ληφθεί απόφαση και απ’ το οικείο δημοτικό συμβούλιο. Μάλιστα ήταν από νωρίς το μεσημέρι σε εξέλιξη «παζάρι» για το εάν η απόφαση αυτή θα πρέπει να είναι ομόφωνη ή κατά πλειοψηφία των δύο τρίτων του συμβουλίου, ή και λιγότερο ενισχυμένη (ασφαλείς πληροφορίες ανέφεραν ότι τελικά επρόκειτο να οριστικοποιηθεί η πλειοψηφία στα τρία πέμπτα των μελών του δημοτικού συμβουλίου).
Μετά τις αντιδράσεις που είχαν προκύψει στους κόλπους τού ΠΑΣΟΚ, έγκυρη πηγή ανέφερε ότι το απόγευμα της Τετάρτης ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, είχε αλλεπάλληλες επικοινωνίες με τον πρόεδρο του κόμματος και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Βαγγέλη Βενιζέλο, προκειμένου να επιτευχθεί η συγκατάθεση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας στην προοπτική να προχωρήσει η διαίρεση των μεγάλων νησιωτικών δήμων. Τελικά, νωρίς χθες το πρωί φάνηκε πως το ΠΑΣΟΚ δε θα είχε αντίρρηση, υπό την προϋπόθεση όμως πως θα περιοριζόταν αυστηρά το θέμα της διαίρεσης στη Λέσβο και δε θα αφορούσε και σε άλλους δήμους.
Μέσα στη μέρα υπήρξαν πολλές εκ διαμέτρου αντίθετες πληροφορίες, με αισιόδοξα και απαισιόδοξα σενάρια, ενώ νωρίς το απόγευμα, δεδομένων των πιέσεων που υπήρξαν προς τον κ. Δένδια για το σπάσιμο μιας σειράς δήμων, επικρατούσε απογοήτευση ότι η τροπολογία δε θα γινόταν δεκτή. Όπως μας μετέφερε ο δήμαρχος Δημήτρης Βουνάτσος στις 20.30΄, κι ενώ ήταν από νωρίς το πρωί στο κοινοβούλιο κι είχε επαφή με τους βουλευτές του Νομού Παύλο Βογιατζή, Γιάννη Ζερδελή και Νίκο Σηφουνάκη, αλλά και με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους τού Κ.Κ.Ε., Θανάση Παφίλη, και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ, «τίποτα ακόμη δεν είχε χαθεί».
Με προτροπή του κ. Αθανασίου, που κατά διαστήματα βρισκόταν στη Βουλή λόγω υποχρεώσεων με την Τρόικα στο Υπουργείο του, φαίνεται πως διαμορφώθηκε και με τη συμβολή του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου τού ΠΑΣΟΚ, Πάρη Κουκουλόπουλου, προσθήκη στην τροπολογία που να θεσπίζει αναγκαία τη λήψη απόφασης και από το δημοτικό συμβούλιο. Σε περίπτωση που η τροπολογία γινόταν δεκτή, αν έμπαινε και η προσθήκη θα σήμαινε πως θα ακολουθήσει απόφαση του υπουργού Εσωτερικών για το σπάσιμο των δήμων των οποίων τα δημοτικά συμβούλια θα λάβουν σχετική απόφαση. Αν η τροπολογία δεν περνούσε, τότε οι ελπίδες να σπάσει ο Δήμος Λέσβου μηδενίζονταν.