Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Αποκαλυπτική της κατάφωρης αδικίας που συνεχίζεται εις βάρος των Μυτιληνιών, ήταν η πολύωρη συζήτηση στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου με θέμα την αναπροσαρμογή των τιμολογίων ύδρευσης - αποχέτευσης στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες Ευεργέτουλα, Θερμής, Μανταμάδου και Μήθυμνας. Κι αυτό γιατί αναδείχθηκε ότι δυόμισι χρόνια μετά την ενοποίηση των 13 πρώην δήμων, η πόλη της Μυτιλήνης και οι κάτοικοί της είναι αυτοί που σηκώνουν το μεγάλο βάρος του κόστους υδροδότησης όλου του νησιού, με ελάχιστες εξαιρέσεις.
Αντί άλλου σχολίου, επισημαίνουμε ότι με τις τιμές που ισχύουν, για μια μέση κατανάλωση τριμήνου 45 κυβικών μέτρων νερού, το νοικοκυριό της Μυτιλήνης πληρώνει 68 ευρώ, ενώ το νοικοκυριό άλλου μεγάλου οικισμού, όπως για παράδειγμα στην περιοχή της Καλλονής, καταβάλλει μόνο το πάγιο των οκτώ ευρώ για την ίδια ή και για μεγαλύτερη κατανάλωση. Υπάρχουν χωριά που δίνουν ακόμη μικρότερο πάγιο, της τάξης των τεσσάρων ευρώ, ανεξαρτήτως κατανάλωσης, ή και χωριά που έχουν να πληρώσουν νερό απ’ το 2007. Για όσο όμως δεν αποφασίζεται εξορθολογισμός των τιμολογίων και ανεξάρτητα απ’ το αν το αγαθό του νερού προσφέρεται απ’ το Δήμο ή τη ΔΕΥΑΛ, τόσο η Μυτιλήνη θα επιβαρύνεται με το κόστος για το νερό όλου του νησιού.
Το ακριβότερο…
«Η πόλη της Μυτιλήνης πληρώνει το πιο ακριβό νερό του Αιγαίου», είπε στην προχθεσινή συνεδρίαση ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου τής ΔΕΥΑΛ Δημήτρης Μουτζούρης, παραθέτοντας εκτός των παραπάνω κι άλλα στοιχεία για τις ισχύουσες διαφορετικές τιμολογήσεις ανά περιοχές, ακόμη και μεταξύ των χωριών της Μυτιλήνης. Για την ίδια κατανάλωση των 45 κυβικών, η Μόρια πληρώνει 27 ευρώ, η Αγία Μαρίνα 40 και η Παναγιούδα 38.
Με την ενιαία τιμολόγηση που είχε προταθεί απ’ τη μελέτη Ιατρέλλη, αλλά επειδή δεν πέρασε απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει ισχύσει έως τώρα, προβλεπόταν τα χωριά ανάλογα με το μέγεθος, τον τουρισμό, τον πληθυσμό τους, αλλά και τη θέση τους να κατηγοριοποιούνταν σε τρεις ζώνες, που για κατανάλωση 45 κυβικών, όπως εξήγησε στην ίδια τοποθέτησή του ο κ. Μουτζούρης, θα ήταν: Για την Α Ζώνη 34 ευρώ, για τη Β 29 και για τη Γ Ζώνη 25 ευρώ. Έτσι θα μοιράζονταν αναλογικά τα βάρη και δε θα χρειαζόταν ο Μυτιληνιός να πληρώνει πολλαπλάσια για το νερό που καταναλώνει απ’ ό,τι ο κάτοικος ακόμα και διπλανών χωριών.
Κι όμως, κατά πλειοψηφία δεν πέρασε η αναπροσαρμογή τιμολογίων σε Θερμή και Ευεργέτουλα, ενώ εγκρίθηκε σε Μανταμάδο και Μήθυμνα
Δυο αρνήσεις ίσον μια κατάφαση
Το Δημοτικό Συμβούλιο κλήθηκε με εισήγηση του προέδρου τής ΔΕΥΑΛ, Σωτήρη Μαρινάτου, και σε συνέχεια της επέκτασης της Δημοτικής Επιχείρησης σε τέσσερις δημοτικές ενότητες, να εγκρίνει την αναπροσαρμογή των τελών ύδρευσης σε Ευεργέτουλα, Θερμή, Μανταμάδο και Μήθυμνα.
Όπως προέκυψε απ’ την εισήγηση του κ. Μαρινάτου, το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΛ είχε εγκρίνει τις αναπροσαρμογές στις δύο πρώτες Ενότητες, ενώ είχε ταχθεί κατά για τις αλλαγές στις δύο άλλες. Οπότε, ο εισηγητής της δημοτικής αρχής πρότεινε να υπερψηφιστεί η εισήγηση της διοίκησης της ΔΕΥΑΛ για τις Δημοτικές Ενότητες Ευεργέτουλα και Θερμής και να καταψηφιστεί για τις Δημοτικές Ενότητες Μανταμάδου και Μήθυμνας.
Στην πολύωρη συζήτηση που ακολούθησε, ο Γιώργος Πάλλης δήλωσε, καταγγέλλοντας την αδιέξοδη κατάσταση που δημιουργείται με τις διαφορετικές τιμολογήσεις ανά δημοτική ενότητα, ότι θα απέχει των ψηφοφοριών, ενώ όλη η αντιπολίτευση, όπως και οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι, καθώς και οι παριστάμενοι πρόεδροι των ενδιαφερόμενων δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, δήλωσαν κατά των αναπροσαρμογών-αυξήσεων στο τιμολόγιο ύδρευσης.
Οι ψηφοφορίες
Στη συζήτηση, όπου και τοποθετήθηκαν πάνω απ’ τους μισούς παριστάμενοι δημοτικοί σύμβουλοι, αναδείχθηκε κατ’ αρχήν η αδυναμία της δημοτικής αρχής να εισπράξει 2,5 χρόνια τώρα το νερό απ’ τις περισσότερες δημοτικές ενότητες (εξαίρεση αποτελούν της Ερεσού - Αντίσσης και της Μήθυμνας), με αποτέλεσμα ο Δήμος να έχει χάσει σοβαρότατα έσοδα. Αναδείχθηκε όμως και η άρνηση της αντιπολίτευσης να βοηθήσει στην προσπάθεια εξορθολογισμού των τιμολογίων μεταξύ των δημοτικών ενοτήτων.
Έτσι, παρά την κοινή όλων βούληση να στηριχθεί η βιωσιμότητα της ΔΕΥΑΛ και παρ’ ότι όλοι υπογράμμισαν πως με τα ισχύοντα στα χωριά επέκτασής της τιμολόγια κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, δε συνηγόρησαν στην αναπροσαρμογή των τελών ύδρευσης - αποχέτευσης. Ειπώθηκε το επιχείρημα ότι σε λίγους μήνες θα γίνουν εκλογές και ενδεχομένως να αλλάξει εκ νέου ο χάρτης της Λέσβου, ενώ ένα ακόμη επιχείρημα κατά των αυξήσεων ήταν η κρίση που μαστίζει όλα τα νοικοκυριά. Μάλιστα, δεδομένης της μη πληρωμής νερού για χρόνια, όταν θα εκδοθούν λογαριασμοί τώρα απ’ τη ΔΕΥΑΛ θα πρέπει να καταμετρηθούν και οι δαπάνες νερού που αφορούν στην προηγούμενη περίοδο στο Δήμο Λέσβου, οπότε και οι δημότες θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά τεράστιους λογαριασμούς, όσο φτηνά και αν είναι τα τιμολόγια.
Στην ψηφοφορία που έγινε, παρισταμένων και των προέδρων Θερμής Μελπομένης Τζάννου, Κάπης Χρήστου Ψαραδέλλη, Κάτω Τρίτους Παναγιώτη Ορφανού, Νέων Κυδωνιών Αντώνη Κόμλου, Μιστεγνών Μιχάλη Κατζανού, Ιππείου Προκόπη Συνάνη, Κεραμειών Βασίλη Σουσαμλή, Συκούντας Νόρας Γαβριήλ και Πηγής Νίκου Καρασάββα, ψηφίστηκε για κάθε δημοτική ενότητα ξεχωριστά το θέμα, ώστε να λαμβάνεται υπόψη και η ψήφος των προέδρων.
Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου τής ΔΕΥΑΛ για τις Δημοτικές Ενότητες Θερμής και Ευεργέτουλα έλαβε 16 «ναι» απ’ την παράταξη της πλειοψηφίας και 20 «όχι» απ’ την αντιπολίτευση, που ανά χωριό έγιναν 21 αφού μετρούσε και η ψήφος του προέδρου.
Η απόφαση για τις Δημοτικές Ενότητες Μανταμάδου και Μήθυμνας έλαβε 36 «όχι», αφού η παράταξη Βουνάτσου ψήφισε κατά της άρνησης του διοικητικού συμβουλίου τής ΔΕΥΑΛ να εγκρίνει την αναπροσαρμογή, ενώ η αντιπολίτευση ψηφίζοντας κατά της εισήγησης του κ. Μαρινάτου, ουσιαστικά συνέβαλε στην έγκριση της πρότασης για αναπροσαρμογή. Έτσι, παρ’ ότι η αντιπολίτευση και οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι δε θέλησαν να αλλάξουν τα τιμολόγια στα χωριά του Μανταμάδου και της Μήθυμνας, όπως ήταν διατυπωμένη η πρόταση ψήφισαν υπέρ της αναπροσαρμογής.
Σταδιακά τους επόμενους μήνες
Προσλαμβάνονται 75 διμηνίτες
Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου, μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, αποφάσισε να εγκρίνει την εισήγηση του αντιδημάρχου Καθαριότητας, Ηλία Κουνιαρέλλη, για την πρόσληψη 75 υπαλλήλων με δίμηνες συμβάσεις, για τον τομέα της καθαριότητας.Οι συμβάσεις θα συναφθούν σταδιακά, αρχής γενομένης απ’ την επόμενη βδομάδα, προκειμένου να ενισχυθεί ο τομέας του καθαρισμού σε όλο το νησί.