Όχι μόνο σύνθημα, αλλά και πράξη από τη δημοτική αρχή της Λήμνου το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού αποκομιδής απορριμμάτων

Κι όμως, η Λήμνος είναι καθαρή!

24/07/2013 - 15:10

Στην Ελλάδα του μνημονίου και της βαθιάς οικονομικής κρίσης, η Λήμνος στον τομέα της καθαριότητας αποτελεί για τους επισκέπτες, αλλά κυρίως για τους μόνιμους κατοίκους, μια όαση.

Στην Ελλάδα του μνημονίου και της βαθιάς οικονομικής κρίσης, η Λήμνος στον τομέα της καθαριότητας αποτελεί για τους επισκέπτες, αλλά κυρίως για τους μόνιμους κατοίκους, μια όαση. Ένα νησί που κατά γενική ομολογία παραμένει καθαρό, με μια δημοτική αρχή που προσπαθεί, όχι μόνο ν’ αντεπεξέλθει στα προβλήματα της καθημερινότητας, αλλά και να εκσυγχρονίσει τα μέσα αποκομιδής απορριμμάτων και να προχωρήσει την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει με την ανακύκλωση.

Η λειτουργία του συστήματος αποκομιδής απορριμμάτων, καθώς και η πρότυπη, για τα δεδομένα στο Αιγαίο, λειτουργία του χώρου υγειονομικής ταφής, μαζί με το πρόγραμμα ανακύκλωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, συνθέτουν ένα σκηνικό εύρυθμης λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, που αν και βάλλεται, μπορεί και καταφέρνει να αποδεικνύει ότι αν υπάρχει σωστός προγραμματισμός και όραμα για ανάπτυξη, μπορεί να δημιουργήσει έστω και με ελάχιστα μέσα και πόρους και να πετύχει το στόχο της, να κρατήσει όλη τη Λήμνο καθαρή.

Προσπάθεια
«Η προσπάθεια για να κρατήσουμε τη Λήμνο καθαρή συνεχίζεται, αλλά μπορεί να πετύχει μόνο με την ενεργό συμμετοχή των δημοτών. Και γι’ αυτόν το λόγο ξεκινήσαμε και ένα πρόγραμμα ενημέρωσης, που περιλαμβάνει διαφημιστικά σποτ και διανομή φυλλαδίων με τον κανονισμό καθαριότητας. Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού δε λύνεται εύκολα, αλλά με σωστή οργάνωση και τη βοήθεια του κόσμου θα καταφέρουμε να κρατήσουμε το νησί μας καθαρό», δηλώνει ο δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, ενώ παράλληλα ανακοινώνει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού στον τομέα της αποκομιδής απορριμμάτων.

Όπως ανακοινώθηκε χθες, οι διαδικασίες για την προμήθεια εξοπλισμού αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού συστήματος συλλογής και μεταφοράς απορριμμάτων του Δήμου από το ΕΣΠΑ, ολοκληρώθηκαν. Χθες Τρίτη 23 Ιουλίου παρελήφθησαν δυο σάρωθρα οχήματα τεσσάρων και δύο κυβικών και ένα καλαθοφόρο όχημα, ενώ ήδη έχουν παραληφθεί 30 κάδοι-κοντέινερ για ογκώδη απορρίμματα. Μέχρι τα μέσα Αυγούστου θα έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια του συνόλου του εξοπλισμού.

Για το πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο δήμαρχος Λήμνου δήλωσε στο «Ε»: «Μέσα στις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, αξιοποιούμε κάθε χρηματοδοτική δυνατότητα και ιδίως του ΕΣΠΑ, για να εκσυγχρονίσουμε τον εξοπλισμό στον τομέα της καθαριότητας και να προωθήσουμε νέες μεθόδους διαχείρισης των κάθε λογής απορριμμάτων, με την άριστη λειτουργία του χώρου υγειονομικής ταφής, την εφαρμογή προγράμματος ανακύκλωσης και τη διαρκή επέκτασή του ώστε να καλύψει γρήγορα όλο το νησί.»



Και οικιακά απορρίμματα
Όμως τα σχέδια του Δήμου Λήμνου δε σταματούν εδώ, καθώς για το αμέσως επόμενο διάστημα - όπως τόνισε ο κ. Χατζηδιαμαντής - «γίνεται προσπάθεια να προχωρήσουμε στη διαλογή των οικιακών απορριμμάτων για την παραγωγή κομπόστ και σε ειδικό πιλοτικό πρόγραμμα για τη διαχείριση των φυτικών απορριμμάτων από κλαδέματα και κήπους, που σήμερα η συλλογή τους είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα».

Παράλληλα, η δημοτική αρχή αποφάσισε να προχωρήσει στον καθαρισμό και την απομάκρυνση των σκουπιδιών κατά μήκος του επαρχιακού οδικού δικτύου, παρά το γεγονός ότι η σχετική αρμοδιότητα δεν ανήκει στο Δήμο, αλλά στην Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου. Η κίνηση αυτή κρίθηκε αναγκαία ώστε το νησί να παρουσιάσει την καλύτερη εικόνα στους επισκέπτες του.

Τέλος, ξεκίνησε να παίζει στα ραδιόφωνα της Λήμνου σχετικό σποτάκι για την καθαριότητα και για την ανακύκλωση, ενώ η δημοτική αρχή φρόντισε να φτάσει σε όλους τους δημότες και φυλλάδιο με τον κανονισμό καθαριότητας, γιατί - όπως υποστηρίζει - «μόνο όλοι μαζί μπορούμε να διατηρήσουμε τη Λήμνο καθαρή, να προστατεύσουμε το περιβάλλον και τις ακτές μας και να χαιρόμαστε μαζί με τους επισκέπτες την ομορφιά του νησιού μας».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey