Ισολογισμοί, εξωδικαστικοί συμβιβασμοί, αλλά και εκκαθάριση της «Τεχνικής Καλλονής»

Με έλλειμμα μισού εκατομμυρίου

24/05/2013 - 15:40

Οικονομικής φύσης θέματα σχεδόν μονοπώλησαν την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, που ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα χωρίς να συζητηθούν πάνω από 20 θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Οικονομικής φύσης θέματα σχεδόν μονοπώλησαν την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, που ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα χωρίς να συζητηθούν πάνω από 20 θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Εκτός της έγκρισης των ισολογισμών των πρώην Δήμων Μυτιλήνης και Καλλονής που απασχόλησαν τη συνεδρίαση, μεγάλο μέρος της αφιερώθηκε σε δύο αιτήματα ιδιωτικών επιχειρήσεων για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό δημοτικών οφειλών προς αυτές, αλλά και στην έγκριση του ισολογισμού λύσης της εκκαθάρισης της «Τεχνικής Καλλονής», της δημοτικής επιχείρησης που - όπως έδειξε η έκθεση των εκκαθαριστών της - άφησε «προίκα» στο νέο Δήμο έλλειμμα της τάξης του μισού εκατομμυρίου ευρώ.

Με αρκετές απουσίες απ’ την αρχή - όταν μάλιστα τέλειωσε η συνεδρίαση είχαν μείνει 30 απ’ τους 45 δημοτικούς συμβούλους -, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία τον ισολογισμό του οικονομικού έτους 2010 τού πρώην Δήμου Καλλονής και τους ισολογισμούς των χρήσεων 2009 και 2010 τού πρώην Δήμου Μυτιλήνης. Στην εκτενή συζήτηση που έγινε, δόθηκε έμφαση στο ύψος των χρεών, με αντιφατικές μάλιστα προσεγγίσεις για το εάν είναι μικρά ή μεγάλα, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαν οι οικονομικές υπηρεσίες των δήμων που δε διέθεταν οργανωμένα λογιστήρια, όπως αυτό της πρωτεύουσας Μυτιλήνης.

Έρχονται κι άλλες
Στο θέμα της εκκαθάρισης της «Τεχνικής Καλλονής», αναπτύχθηκε κατ’ αρχήν η έκθεση των εκκαθαριστών σύμφωνα με την οποία το έλλειμμα της εκκαθάρισης που εμφάνιζε η επιχείρηση τον Οκτώβριο του 2010, ανέρχεται στο ποσό των 508.430 ευρώ. Το Δημοτικό Συμβούλιο με την έγκριση του ισολογισμού αποφάσισε την ανάληψη απ’ το Δήμο όλων των εκκρεμών απαιτήσεων της επιχείρησης και φυσικά την πληρωμή όλων των υποχρεώσεών της. Σε επόμενο στάδιο θα ληφθεί απόφαση για το κατά πόσο θα κινηθεί η διαδικασία αναζήτησης ευθυνών για το έλλειμμα, κάτι που, όπως φάνηκε απ’ τα όσα διημείφθησαν μεταξύ των δημοτικών συμβούλων, πολύ σύντομα θα δρομολογηθεί.

Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι πως εκτός της «Τεχνικής Καλλονής», υπάρχουν πάρα πολλές ακόμη επιχειρήσεις-δημοτικές εταιρείες, κοινωφελούς ή άλλου χαρακτήρα, που ομοίως τελούν υπό εκκαθάριση και σταδιακά οι εκθέσεις για τη λύση τους, όπως και τα χρέη που αφορούν πολλές απ’ αυτές, θα έρχονται προς έγκριση και αποδοχή στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ενδεικτικά αναφέρθηκαν η ΔΕΠΤΑΜ, η «Αιολική», η εταιρεία της Ερεσού, η «Δημοτική Κατασκευαστική Αγιάσου», τα «Θερμοκήπια Πολιχνίτου», η «Αιολίς», αλλά και 10 περίπου κοινωφελείς εταιρείες των πρώην δήμων.

Το θέμα που απασχόλησε για περισσότερο χρόνο το όργανο, ήταν ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και κατάργηση δίκης για απαιτήσεις απ’ το Δήμο της εταιρείας «Καλλονή Μπετόν - Αφοί Βαμβουκλή και Σία Ο.Ε.», που συζητήθηκε για τρίτη φορά, χωρίς και πάλι όμως να υπάρξει απόφαση για συμβιβασμό. Δεν αποκλείεται πάντως το όλο θέμα, σε άλλη βάση, με διαφορετικό οικονομικό αντικείμενο συμβιβασμού που δε θα αφορά στο σύνολο των περίπου 417.000 ευρώ, αλλά σε μέρος των απαιτήσεων της εταιρείας απ’ τους πρώην δήμους της Λέσβου, να ξαναέρθει προς συζήτηση και λήψη απόφασης. Κι αυτό γιατί μετά την αδιέξοδη ψηφοφορία, εκφράστηκε η άποψη ότι αδικείται με αυτό τον τρόπο η εταιρεία.

Το δεύτερο θέμα εξωδικαστικού συμβιβασμού που εξετάστηκε απ’ το Συμβούλιο, αφορούσε στην «Επικοινωνία Αιγαίου Α.Ε.», που εκδίδει το «Ε». Το Δημοτικό Συμβούλιο με 24 θετικές ψήφους, μία αρνητική και πέντε λευκά, ενέκρινε τον προτεινόμενο συμβιβασμό βάσει του οποίου περιορίζονται οι απαιτήσεις της εταιρείας προς το διάδοχο των πρώην δήμων και εταιρειών τους, Δήμο Λέσβου, από 94.150 ευρώ (χωρίς τους τόκους), σε 70.000 ευρώ.

Όπως έχει τονιστεί και σε παλαιότερη ανάλογη περίπτωση, με τον εξώδικο συμβιβασμό οι εταιρείες που έχουν να λαμβάνουν απ’ το Δήμο, προκειμένου να αποφύγουν την πολλές φορές πολύχρονη διεκδίκηση διά της δικαστικής οδού, αποσύρουν τις αγωγές τους, συμβιβαζόμενες σε περιορισμό των νόμιμων αξιώσεών τους, με «κίνητρο» τη σε συντομότερο χρόνο εξόφλησή τους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey