
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Κυκλοφόρησε ως βιβλίο το παραμύθι του μαθητή τού ΕΕΕΕΚ Λέσβου Δημήτρη Θαλασσέλη
Πριν από ένα χρόνο, ο 13χρονος τότε μαθητής του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Λέσβου Δημήτρης Θαλασσέλης εντυπωσίασε συμμαθητές, γονείς κι εκπαιδευτικούς του Σχολείου του με το παραμύθι του «Οι επτά κήποι». Τώρα, το όμορφο αυτό εγχείρημα του μαθητή κυκλοφορεί και σε μορφή βιβλίου...
Πριν από ένα χρόνο, ο 13χρονος τότε μαθητής του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Λέσβου Δημήτρης Θαλασσέλης εντυπωσίασε συμμαθητές, γονείς κι εκπαιδευτικούς του Σχολείου του με το παραμύθι του «Οι επτά κήποι». Τώρα, το όμορφο αυτό εγχείρημα του μαθητή κυκλοφορεί και σε μορφή βιβλίου...
Η «πρωτιά» που πέτυχε την περασμένη άνοιξη ο μαθητής του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Νομού Λέσβου, γνωστού και ως Ειδικού Γυμνασίου, Δημήτρης Θαλασσέλης, ήταν πολύ σημαντική. Ο ίδιος είχε συμμετάσχει μαζί με εκατοντάδες μαθητές σχολείων της χώρας στο 14ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος, με το παραμύθι του με τίτλο «Οι επτά κήποι» που έγραψε, και κατάφερε να αποσπάσει έπαινο που του απονεμήθηκε σε σχετική τελετή στην Αθήνα. Και ήταν όχι μόνο ο μοναδικός μαθητής από ειδικό σχολείο που συμμετείχε στο Διαγωνισμό, αλλά και ο μικρότερος σε ηλικία που διακρίθηκε, αφού ήταν μόνο 13 χρονών.
Το περιεχόμενο του παραμυθιού
Όπως γράφαμε τότε, η ιστορία που υπαγόρευσε στην καθηγήτριά του Βατώ Φρατζόγλου ο Δημήτρης Θαλασσέλης, ήταν αυτή ενός κοριτσιού που το έλεγαν Περσεφόνη και δεν είχε κανένα φίλο, παρά μονάχα ένα κόκκινο μπαλόνι. Όταν ένας δυνατός αέρας τής το παίρνει, η ίδια αναγκάζεται να περάσει μέσα από επτά κήπους για να το βρει. Σε κάθε κήπο γνωρίζει κι έναν καινούργιο φίλο, που τη βοηθάει και μαζί περνούν ένα σωρό περιπέτειες.
Βρίσκουν τελικά το μπαλόνι στον τελευταίο κήπο, αλλά μια καταιγίδα που ξεσπάει, το κάνει να σκάσει. Η Περσεφόνη στενοχωριέται που έχασε το φίλο της, αλλά οι υπόλοιποι της θυμίζουν κι αυτοί την παρουσία τους και όλοι μαζί αποφασίζουν να καθαρίσουν τον ξεραμένο κήπο και να μείνουν εκεί για πάντα.
Από την πρόσφατη βράβευση του Δημήτρη Θαλασσέλη στη Χίο
Το παραμύθι ταξίδεψε μέχρι την Αθήνα με ψευδώνυμο, μαζί με εκατοντάδες άλλα διηγήματα και ποιήματα μαθητών της χώρας, και ο έπαινος που ήρθε μετά τα δύο χρυσά, τα τρία αργυρά και τα τρία χάλκινα βραβεία που πήγαν σε άλλα έργα, ήρθε μετά από ισότιμη «αναμέτρηση». Η επιτυχία του μικρού «παραμυθά» χαροποίησε τόσο τον ίδιο, που επέστρεψε από την Αθήνα περήφανος με τον έπαινό του, όσο και την οικογένειά του που τον συνόδευσε, αλλά και τη διεύθυνση και τους εκπαιδευτικούς του Σχολείου του. Το παραμύθι ενέπνευσε μάλιστα και τους υπόλοιπους μαθητές τού ΕΕΕΕΚ, που μαζί με τη βοήθεια καθηγητών τους ανέβασαν τους «Επτά κήπους» ως μιούζικαλ στο τέλος της περσινής σχολικής χρονιάς, στο θέατρο του ΦΟΜ, με μεγάλη επιτυχία.
«Το παραμύθι μου μιλάει για τη Φιλία. Με ενέπνευσαν τα όσα βλέπω και ακούω από την τηλεόραση», είχε πει στο κοινό ο νεαρός μαθητής, συγγραφέας και εικονογράφος του παραμυθιού, κατά τη μίνι «συνέντευξη» που του πήρε ενώπιον κοινού ο καθηγητής του Μιχάλης Καπετανάκης, λίγο πριν οι παρευρισκόμενοι απολαύσουν την όμορφα στημένη παράσταση.
Από την περσινή παράσταση στο θέατρο του ΦΟΜ
Το βιβλίο που εκδόθηκε
Όπως εξήγησε χτες στο «Ε» η αδελφή του 14χρονου φέτος Δημήτρη, Ισιδώρα Θαλασσέλη, το παραμύθι έχει πλέον τυπωθεί με δική της πρωτοβουλία σε μορφή βιβλίου. Μάλιστα, παρουσιάστηκε τον περασμένο Μάρτιο ως παράσταση και στη Χίο, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων του 1ου Συστήματος Προσκόπων Χίου.
Το βιβλίο κυκλοφορεί και στη Λέσβο, αφού η αδελφή του μαθητή πραγματοποιεί αυτές τις μέρες επαφές με βιβλιοπωλεία της Μυτιλήνης.
«Λόγω του ότι το παραμύθι του αδελφού μου βραβεύτηκε και ανέβηκε και σε θεατρικές παραστάσεις στη Λέσβο και τη Χίο, έγινε γνωστό και αυτό ήταν το έναυσμα για εμένα να προσπαθήσω να το προωθήσω. Αυτό θα δώσει χαρά και στον ίδιο το Δημήτρη, ποιος ξέρει, ίσως αύριο - μεθαύριο να συνεχίσει να γράφει. Άλλωστε έχει ήδη γράψει το δεύτερο διήγημά του και το έχει στείλει στο Διαγωνισμό, ενώ τώρα ξεκινά το τρίτο…»