Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Σιδερένια παπούτσια θα πρέπει να λειώσει η Λέσβος για να καταφέρει να υπάρξει, απ’ την προσδοκώμενη άνοδο της ΑΕΛΚ στη Super League, και σοβαρό αντίκρισμα στην τοπική οικονομία και ανάπτυξη. Κάτι που για να συμβεί, θα πρέπει προηγουμένως να εξασφαλιστεί πάνω στο νησί ο κατάλληλος αθλητικός χώρος, στον οποίο θα διεξάγονται αγώνες Α΄ Εθνικής, ώστε να γίνει έδρα τής ΑΕΛΚ.
Όσο δύσκολο όμως και αν φαντάζει κάτι τέτοιο, φαίνεται πως αν υπάρχει θέληση και η ανάλογη πολιτική βούληση, είναι εφικτό η ομάδα της Λέσβου να παίζει, ούσα στην κατηγορία των μεγάλων, εντός έδρας στη Μυτιλήνη. Άλλωστε υπάρχει το περσινό παράδειγμα του Πλατανιά Χανίων, που απέκτησε γήπεδο σε δυο μήνες, το οποίο κι αναμένεται πολλές φορές να αναφερθεί στη σύσκεψη που πραγματοποιείται αύριο το μεσημέρι στο γραφείο του δημάρχου Λέσβου κατόπιν αιτήματος του προέδρου τής ΑΕΛΚ, με θέμα το τι μέλλει γενέσθαι με το Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης.
Την προηγούμενη Παρασκευή, ο Δημήτρης Βουνάτσος, πριν αναχωρήσει για Θεσσαλονίκη, δέχθηκε τηλέφωνο του Νίκου Μιχαλάκη που του έθεσε, όπως και στον αντιδήμαρχο Γιάννη Βατό με τον οποίο ο πρόεδρος της ΑΕΛΚ συνομίλησε αμέσως μετά, το ζήτημα του Ταρλά και το πώς θα μπορούσε το Δημοτικό Στάδιο να αποτελέσει την έδρα της ομάδας στη Super League. Συμφωνήθηκε, μάλιστα, για την καλύτερη εξέταση όλων των παραμέτρων, να υπάρξει αύριο Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, συνάντηση των δύο πλευρών με τη συμμετοχή απ’ το Δήμο, και του αντιδημάρχου και προέδρου του νομικού προσώπου Άθλησης, Κώστα Αστυρακάκη, όπως και του αντιπροέδρου τής ΑΕΛΚ, Κώστα Παπαδόπουλου, και φυσικά στελεχών των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου και παραγόντων της ομάδας.
Στη σύσκεψη αυτή, εκτός των τεχνικών ζητημάτων, αναμένεται να εξεταστούν και θέματα οικονομικής φύσης και διαχείρισης του Δημοτικού Σταδίου Μυτιλήνης, στην ίδια προοπτική, να αποτελέσει έδρα ομάδας τής Super League.
Προετοιμασία…
Με την οριστικοποίηση της αυριανής σύσκεψης, ξεκίνησε η προετοιμασία σε τεχνικό επίπεδο ώστε κατ’ αρχάς να υπάρξει αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και των ενεργειών που χρειάζεται να γίνουν ώστε το γήπεδο να πληροί τις προδιαγραφές για τη διεξαγωγή αγώνων τής Super League. Το πρωί της Δευτέρας, οι κ.κ. Βουνάτσος και Αστυρακάκης, από κοινού με το γενικό γραμματέα του Δήμου, Γιάννη Τσαμπάνη, και τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας Μαριάνθη Στυλιανίδου, Άννυ Οικονομίδου και Γιώργο Αλεξίου, είδαν τι μελέτες έχουν εκπονηθεί απ’ το Δήμο και υπάρχουν για θέματα του γηπέδου.
Η σύσκεψη συνεχίστηκε και το μεσημέρι χωρίς το δήμαρχο, που παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, ενώ θα υπάρξει και νέα συνάντηση, πιθανόν σήμερα όπως μας είπε ο κ. Αστυρακάκης, με τις υπηρεσίες.
«Τα δύο βασικά θέματα που εξετάσαμε, αφορούν στην επισκευή και διαμόρφωση των χώρων κάτω απ’ τις κερκίδες προκειμένου να δημιουργηθούν υποδομές (ιατρείο, χώρος διαιτητών, χώρος για δημοσιογράφους και την κάλυψη των αγώνων κ.λπ.), απαιτούμενες σύμφωνα με τις προδιαγραφές για τη Super League, και την κατασκευή στεγάστρου πάνω απ’ τις κερκίδες, που ομοίως μπαίνει ως προϋπόθεση», ανέφερε ο κ. Αστυρακάκης, ο οποίος και προσέθεσε πως για κάποια απ’ τα έργα αυτά υπάρχουν μελέτες, αν και για να υλοποιηθούν θα πρέπει να γίνουν επικαιροποιήσεις, ενδεχομένως και αλλαγές αδειοδοτήσεων, αφού αφορούσαν διαφορετικής χρήσης παρεμβάσεις (π.χ. τη δημιουργία αποθηκευτικών χώρων).
Νέες κερκίδες, διαμορφώσεις και πλήθος αδειοδοτήσεων για να γίνει η έδρα, αλλά ο Γ. Βατός δηλώνει αισιόδοξος
«Ναι, μπορούμε, όπως ο Πλατανιάς»
Σε επίπεδο Διεύθυνσης Δόμησης ήταν η προετοιμασία της αυριανής σύσκεψης απ’ τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής, Γιάννη Βατό, που παρά τις δυσκολίες που αντικειμενικά υπάρχουν, δηλώνει αισιόδοξος ότι αν φτάσει η ΑΕΛΚ στο όνειρο της ανόδου στη Super League, τότε «ναι, μπορούμε, όπως και ο Πλατανιάς, να προλάβουμε και με υπερβάσεις, να αποκτήσει η ομάδα έδρα στη Λέσβο. Άλλωστε η επιτυχία τής ΑΕΛΚ θα μείνει μισή και θα περιοριστεί μόνο στο αγωνιστικό μέρος του Πρωταθλήματος αν καταφέρει το μεγάλο άθλο και δεν μπορεί να παίζει στο νησί μας, αλλά σε κάποια περιοχή της Αθήνας ή οπουδήποτε αλλού.».Ο κ. Βατός κατηγοριοποίησε τις παρεμβάσεις που αφορούν στο γήπεδο, σε τρεις επιμέρους ομάδες έργων:
- Στην ενίσχυση των υφιστάμενων κερκίδων (είναι γνωστό ότι δύο απ’ τα πέντε τμήματά τους παρουσιάζουν στατικά προβλήματα), προκειμένου να εξασφαλιστεί το μάξιμουμ των 3.500 θέσεων που διαθέτει τώρα το γήπεδο.
- Στις διαμορφώσεις κάτω απ’ τις κερκίδες και στη δημιουργία στεγάστρου, βοηθητικών χώρων, γενικότερων υποδομών, βάσει των στάνταρ για τα γήπεδα τής Super League.
- Στην κατασκευή νέας κερκίδας.Ο κ. Βατός σχετικά με τη νέα κερκίδα ανέφερε ότι υπάρχει δυνατότητα και μεγάλα περιθώρια, βάσει των συντελεστών κάλυψης και δόμησης στην περιοχή, για να γίνει. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η δυνατότητα δόμησης ανέρχεται στα 15 στρέμματα, απ’ τα οποία έχουν καλυφθεί τα δύο, ενώ σε ό,τι αφορά στην επιτρεπόμενη κάλυψη, είναι της τάξης των εννιά στρεμμάτων, οπότε και απομένει υπόλοιπο προς κάλυψη επτά στρέμματα.
Όχι πέταλο, κερκίδες
Απέφυγε ο ίδιος να μιλήσει για την κατασκευή «πετάλου», στις θέσεις δηλαδή κάτω απ’ το ρολόι ή στην είσοδο του Ταρλά, αφού όπως σημείωσε κατά την άποψή του απ’ τη μελέτη του γηπέδου, αλλά και απ’ την πολύχρονη ενασχόλησή του με το θέμα, αν γίνει νέα κερκίδα θα πρέπει να κατασκευαστεί απέναντι απ’ την υφιστάμενη. «Υπάρχει δυνατότητα έργων, υπάρχει διάθεση να βρεθούν λύσεις και θεωρώ ότι με συντονισμένες ενέργειες, μπορούμε να βρούμε τον τρόπο να μη χάσει η Λέσβος την ευκαιρία να έχει τη δική της ομάδα στην Α΄ Εθνική.Όσο δύσκολο κι αν είναι κάτι τέτοιο, όπως το έκανε ο Πλατανιάς που μέσα σε δυο μήνες απέκτησε έδρα, έτσι και εμείς, θα δώσουμε τη μάχη να μη χάσουμε το πλεονέκτημα της έδρας. Με ό,τι αυτό σημαίνει για την τοπική ανάπτυξη για ένα νησί, που θα μπορεί να φιλοξενεί τις μεγάλες ομάδες, τους φιλάθλους, και τα στελέχη τους», ανέφερε ο κ. Βατός, δίνοντας και το παράδειγμα της ομάδας της Κέρκυρας και της συμβολής της στο τοπικό γίγνεσθαι.