Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα εκτελέσει το έργο ύδρευσης που θα λειτουργήσουν Δήμος Λέσβου και ΔΕΥΑΛ

Ταχυδιυλιστήρια σε Πέτρα - Μήθυμνα

22/05/2013 - 15:10

«Από τη μαμή… στη λεχώνα» κινδυνεύει να χαθεί το έργο κατασκευής ταχυδιυλιστηρίων αξιοποίησης του ταμιευτήρα Μήθυμνας, γράφαμε προ διμήνου, επισημαίνοντας την καθυστέρηση που υπάρχει τουλάχιστον δυο χρόνια τώρα στην ένταξή του στο ΕΣΠΑ.

«Από τη μαμή… στη λεχώνα» κινδυνεύει να χαθεί το έργο κατασκευής ταχυδιυλιστηρίων αξιοποίησης του ταμιευτήρα Μήθυμνας, γράφαμε προ διμήνου, επισημαίνοντας την καθυστέρηση που υπάρχει τουλάχιστον δυο χρόνια τώρα στην ένταξή του στο ΕΣΠΑ. Καθυστέρηση που εντοπιζόταν σε έναν και μοναδικό λόγο, στη μη λήψη οριστικής έως τώρα απόφασης για το ποιος θα αναλάβει φορέας υλοποίησης του έργου: η Περιφέρεια, ο Δήμος Λέσβου ή η ΔΕΥΑΛ; Σε σύσκεψη που έγινε χθες το πρωί, αποφασίστηκε μετά από εξέταση όλων των δεδομένων το έργο να υλοποιηθεί απ’ την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και στη συνέχεια να αναλάβουν τη λειτουργία των δύο ταχυδιυλιστηρίων που θα κατασκευαστούν, ο Δήμος Λέσβου στην Πέτρα και η ΔΕΥΑΛ στο Μόλυβο.

Για να μην αδικούμε τους αυτοδιοικητικούς φορείς και τις υπηρεσίες, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι συμβολή στην όλη εμπλοκή που καθυστέρησε το έργο, είχαν και οι αλλαγές που έγιναν στο όλο θεσμικό πλαίσιο, διαφοροποιώντας αρκετές φορές την κατάσταση. Μέχρι πρότινος, σημειώνουμε ενδεικτικά πως αν το έκανε το έργο η ΔΕΥΑΛ θα υπήρχε επιβάρυνση για την καταβολή ιδίας συμμετοχής πολλών χιλιάδων ευρώ (9,75% επί του προϋπολογισμού του), αλλά και Φ.Π.Α..

Χθες στις 11 το πρωί, στο γραφείο του περιφερειάρχη, Νάσου Γιακαλή, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων, στην οποία όπως μας είπε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Λέσβου, Ηρακλής Βερβέρης, εξετάστηκαν όλες οι παράμετροι δρομολόγησης της ένταξης, εκτέλεσης και λειτουργίας του έργου.

Πριν τις γιορτές τού Πάσχα παρέμβαση για το ίδιο ζήτημα είχε γίνει και απ’ τον περιφερειακό σύμβουλο Θεόδωρο Βαλσαμίδη, που επισημαίνοντας τη σημασία του έργου στην αντιμετώπιση των υδρευτικών αναγκών της Πέτρας και του Μολύβου, ρωτούσε τον περιφερειάρχη σε τι ενέργειες θα προβεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με το Δήμο Λέσβου ώστε να μη χαθεί το έργο, δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια για την υλοποίησή του στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ λιγοστεύουν. Ομοίως πριν το Πάσχα, για το έργο υπήρξε και έγγραφο του προέδρου τής ΔΕΥΑΛ, Σωτήρη Μαρινάτου, στον κ. Βερβέρη, που πρότεινε φορέας υλοποίησης του έργου να αναλάβει η Περιφέρεια.


Υδρευτική λύση
Απ’ το 1996 που ολοκληρώθηκε, η λιμνοδεξαμενή του Βαφειού χωρητικότητας 600.000 κυβικών μέτρων αρδεύει έκταση περίπου 900 στρεμμάτων και στις δύο Δημοτικές Ενότητες Πέτρας και Μήθυμνας. Απ’ το ίδιο όμως νερό που συγκεντρώνεται στον ταμιευτήρα, μπορεί να δοθούν και 150.000 κυβικά για τις υδρευτικές ανάγκες των οικισμών της ευρύτερης περιοχής. Για να γίνει αυτό, θα εκτελεστεί το έργο κατασκευής δύο ταχυδιυλιστηρίων, που θα αξιοποιήσουν τα νερά του ταμιευτήρα και στην ύδρευση, επιλύοντας μακροπρόθεσμα τα προβλήματα λειψυδρίας που κατά καιρούς αντιμετωπίζουν και οι δύο κατ’ εξοχήν τουριστικές περιοχές του νησιού. Η κάθε μία δε, θα λαμβάνει ετησίως από 75.000 κυβικά νερό ύδρευσης.

Για να υλοποιηθεί η απόφαση που λήφθηκε χθες και βασίστηκε στην πρόταση του εκπροσωπούντος το δήμαρχο Λέσβου αντιδημάρχου Περιβάλλοντος, Γιάννη Βατού, θα πρέπει το θέμα να απασχολήσει, για ακόμη μια φορά (τέταρτη, όπως τόνισε ο γενικός διευθυντής Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας, Γιώργος Σπανέλλης) το Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο στην προσεχή του συνεδρίαση την επόμενη Τρίτη θα αποφανθεί για τη σύναψη τριμερούς προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας, Δήμου Λέσβου και ΔΕΥΑΛ για την υλοποίηση του έργου «Υδρευτικό έργο αποταμιευτήρα Μήθυμνας».

Ανάλογες αποφάσεις θα πρέπει να λάβουν Δήμος Λέσβου και ΔΕΥΑΛ προκειμένου το έργο, που φτάνει τα 2,9 εκατ. ευρώ, να ενταχθεί άμεσα στο ΕΣΠΑ και να κατασκευαστεί. Θυμίζουμε πως το έργο αφορά στην κατασκευή του ταχυδιυλιστηρίου, αλλά και των απαραίτητων συνοδευτικών έργων (αντλιοστάσιο, αγωγοί σύνδεσης εξωτερικού υδρευτικού δικτύου, σύστημα λήψης νερού κ.λπ.), που απαιτούνται προκειμένου να συνδεθεί η λιμνοδεξαμενή του Βαφειού με τα ταχυδιυλιστήρια και στη συνέχεια με τις δεξαμενές ύδρευσης των περιοχών Μήθυμνας και Πέτρας. Κύριος του ταχυδιυλιστηρίου Μήθυμνας, όταν ολοκληρωθεί η παρέμβαση, θα είναι η ΔΕΥΑΛ και της Πέτρας, ο Δήμος Λέσβου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey