Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Συνολικά 120 άνεργοι, ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου, μπορούν να στήσουν δικές τους επιχειρήσεις, ατομικές ή συνεταιριστικά, αντιμετωπίζοντας μέσω της αυτοαπασχόλησης το πρόβλημα της ανεργίας. Αυτός είναι ο στόχος της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «Αιολική Καινοτομία στην Απασχόληση - ΑΙΟΛΚΙΑ», στην οποία συμμετέχουν τοπικοί φορείς σε μια προσπάθεια να ανοίξει μία ακόμη διέξοδος εύρεσης εργασίας στο ντόπιο δυναμικό. Η δράση χρηματοδοτείται απ’ το ΕΣΠΑ και αφορά σε όλο το νησί της Λέσβου.
Χθες, ο πρόεδρος του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου (ΚΕΚΑΠΕΛ), περιφερειακός σύμβουλος Θεόδωρος Βουνατσής, ανακοίνωσε πρόσκληση ενδιαφέροντος με την οποία καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αιτήσεις για τη συμμετοχή στη δράση «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας». Το ΚΕΚΑΠΕΛ έχει αναλάβει συντονιστής φορέας της Σύμπραξης, στην οποία μετέχουν ακόμη ο Δήμος Λέσβου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η ανώνυμη εταιρεία συμβούλων ανάπτυξης και τεχνολογίας «Ευρωσύμβουλοι Α.Ε.», το Επιμελητήριο Λέσβου και το ΚΕΚ «Τεχνική Εκπαιδευτική Α.Ε.».
Ποιους αφορά
Όπως μας εξήγησε η διευθύντρια του ΚΕΚΑΠΕΛ, δρ. Μαρία Κωνστάντογλου, η δράση θα υλοποιηθεί στη Λέσβο και απευθύνεται σε 120 ανέργους, οι οποίοι θα πρέπει να ανήκουν στις εξής κατηγορίες:
- Άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανεργίας τού ΟΑΕΔ
- Νέοι επιστήμονες και ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, που δεν υποχρεούνται να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανεργίας τού ΟΑΕΔ
Σκοπός του έργου είναι η αποτελεσματική ενσωμάτωση στην απασχόληση 120 ανέργων, εγγεγραμμένων στους καταλόγους τού ΟΑΕΔ, ασφαλισμένων στον ΟΓΑ με περιορισμένο ατομικό εισόδημα και νέων επιστημόνων (ιατρών, οδοντιάτρων, κτηνιάτρων, φαρμακοποιών, δικηγόρων και διπλωματούχων μηχανικών), ώστε να προσληφθούν 60 ωφελούμενοι από υφιστάμενες επιχειρήσεις, να ιδρυθούν από 20 ωφελουμένους ισόποσες νέες επιχειρήσεις και, τέλος, να ιδρυθούν οκτώ νέες κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, όπου θ’ απασχοληθούν 40 ωφελούμενοι.
«Εκείνο που επιδιώκουμε, είναι να υπάρξουν πρωτοβουλίες δημιουργίας επιχειρήσεων, ατομικών ή συνεταιριστικών, που θα εξασφαλίσουν εργασία στους επιμορφουμένους», τόνισε η κ. Κωνστάντογλου.
Οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι αν επιλεγούν θα συμμετάσχουν σε προγράμματα κατάρτισης και συμβουλευτικής, καλούνται να υποβάλλουν αιτήσεις έως και τις 14 Ιουνίου 2013. Τα προγράμματα κατάρτισης είναι 110 ωρών το καθένα και προβλέπεται για τους επιμορφουμένους εκπαιδευτικό επίδομα.
Αναλυτικές πληροφορίες για τις προϋποθέσεις συμμετοχής, τα απαραίτητα δικαιολογητικά και τις αιτήσεις, οι ωφελούμενοι θα μπορούν να παίρνουν από:
- το ΚΕΚΑΠΕΛ Α.Ε., Καβέτσου 36, Κτήριο ΙΙΙ, Μυτιλήνη, και στο τηλέφωνο 22510 40330, ώρες 09:00 - 14:00 (Στέλλα Καπετανάκη),
- την «Τεχνική Εκπαιδευτική Α.Ε.», Αρίσβη Μυτιλήνης Λέσβου, Τ.Κ. 81100, και στο τηλέφωνο 22530 29770, ώρες 09:00 - 14:00 (Σταυρούλα Χατζηκυριαζή).