Αφροδίσιο μεταδοτικό νεόπλασμα

05/04/2013 - 19:40

Το Αφροδίσιο Μεταδοτικό Νεόπλασμα (Α.Μ.Ν.) είναι ένα αρκετά συχνό νεόπλασμα του σκύλου, που προσβάλλει ζώα κάθε ηλικίας, κυρίως όμως αυτά με αναπαραγωγική δραστηριότητα. Όπως προδίδει και η ονομασία του, ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι μηχανικός, με τη σύζευξη (ζευγάρωμα) και τις σύνοδες συμπεριφορές (όσφρηση, λείξη κ.λπ.).

Το Αφροδίσιο Μεταδοτικό Νεόπλασμα (Α.Μ.Ν.) είναι ένα αρκετά συχνό νεόπλασμα του σκύλου, που προσβάλλει ζώα κάθε ηλικίας, κυρίως όμως αυτά με αναπαραγωγική δραστηριότητα. Όπως προδίδει και η ονομασία του, ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι μηχανικός, με τη σύζευξη (ζευγάρωμα) και τις σύνοδες συμπεριφορές (όσφρηση, λείξη κ.λπ.). Είναι από τα ελάχιστα νεοπλάσματα που μεταδίδονται από τον πάσχοντα σε υγιή οργανισμό και η μετάδοση γίνεται όταν νεοπλασματικά κύτταρα εισχωρήσουν στον υγιή οργανισμό.

Η κύρια εντόπιση είναι τα εξωτερικά γεννητικά όργανα και των δύο φύλων (αιδοίο, κόλπος, πέος), ενώ λιγότερο συχνά μπορεί να εντοπιστεί στη στοματική κοιλότητα, στα χείλη, στους μυκτήρες (ρουθούνια), στον πρωκτό, στο περίνεο και σπανιότερα στο δέρμα. Οι αλλοιώσεις ξεκινούν σαν υπεγερμένες ερυθρές μάζες, συνήθως δυο με τρεις εβδομάδες μετά την επαφή με τον πάσχοντα οργανισμό, οι οποίες αναπτύσσονται ταχύτατα και παίρνουν «ανθοκραμβοειδή» (σαν κουνουπίδι) όψη, που αιμορραγούν.

Το συχνότερο εύρημα που παρατηρούν οι ιδιοκτήτες, είναι αιμορραγικό έκκριμα από το αιδοίο ή την ακροπροσθία, που δε συνδυάζεται με την ούρηση. Στις σκύλες, καθώς η μάζα αναπτύσσεται, συχνά προβάλλει από το αιδοίο, ενώ η παρουσία του έλκει τα αρσενικά. Έχουν αναφερθεί μεταστάσεις στους επιχωρίους λεμφαδένες, στο όσχεο, στο δέρμα του περίνεου και σπανιότερα στους πνεύμονες, στα ενδοκοιλιακά όργανα και στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Η διάγνωση του Α.Μ.Ν. γίνεται από το ιστορικό του σκύλου και τη χαρακτηριστική κλινική του εικόνα. Για την επιβεβαίωση απαιτείται κυτταρολογική εξέταση των νεοπλασμάτων.

Παρ’ ότι αναφέρεται η αυτόματη ίαση, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων απαιτείται θεραπεία. Η θεραπεία εκλογής είναι η χημειοθεραπεία με αντινεοπλασματικά (κυτταροστατικά) φάρμακα. Απαιτούνται τέσσερις έως επτά εβδομαδιαίες συνεδρίες, με ποσοστά πλήρους ίασης που πλησιάζουν το 90%. Σε επίμονα περιστατικά απαιτείται η αλλαγή χημειοθεραπευτικού πρωτοκόλλου. Η χειρουργική αφαίρεση αποτελεί εναλλακτική μέθοδο θεραπείας, αλλά εμφανίζονται υποτροπές στο 50% των περιπτώσεων.

Να ακόμα ένας λόγος, λοιπόν, που πρέπει να στειρώνουμε και να ευνουχίζουμε τα σκυλιά μας!
Πηγές: «Μαιευτική των κατοικίδιων ζώων», Τσακάλωφ, «Παθολογία αναπαραγωγής των κατοικίδιων ζώων», Τσακάλωφ

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey