Αλλαγή χρήσης του δημοτικού οικοπέδου των παλιών στάβλων στην Επάνω Σκάλα, για να ενταχθεί στα έργα αστικής ανάπλασης του ΕΣΠΑ

Υπαίθριος χώρος πολιτισμού

05/04/2013 - 15:18

Μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης στο ΕΣΠΑ, στις δράσεις για τις αστικές αναπλάσεις της Μυτιλήνης, το δεσμευμένο από 20ετίας δημοτικό οικόπεδο των παλιών στάβλων στην Επάνω Σκάλα, για να μη χαθεί η ευκαιρία να μετατραπεί η υφιστάμενη «αλάνα» σε έναν υπαίθριο πολυχώρο πολιτιστικής δημιουργίας.

Μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης στο ΕΣΠΑ, στις δράσεις για τις αστικές αναπλάσεις της Μυτιλήνης, το δεσμευμένο από 20ετίας δημοτικό οικόπεδο των παλιών στάβλων στην Επάνω Σκάλα, για να μη χαθεί η ευκαιρία να μετατραπεί η υφιστάμενη «αλάνα» σε έναν υπαίθριο πολυχώρο πολιτιστικής δημιουργίας. Ο σχεδιασμός έχει ξεκινήσει απ’ την προηγούμενη δημοτική αρχή Μυτιλήνης και θα συζητηθεί εκ νέου στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα κληθεί να αποφασίσει για αλλαγή της χρήσης γης στην περιοχή, από «χώρο πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων», σε «ελεύθερο χώρο - αστικό πράσινο και αρχαιολογικό».

Προ 20ετίας το οικόπεδο των παλιών στάβλων στην Επάνω Σκάλα δεσμεύτηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία για ανασκαφές, που ολοκληρώθηκαν τον Απρίλιο του 2008. Τότε, μαζί με τη μεταφορά των ψηφιδωτών που είχε αναδείξει η αρχαιολογική σκαπάνη στην περιοχή, άρχισαν και τα σχέδια για την αξιοποίηση της έκτασης, που δεν έμελλε να φιλοξενήσει ούτε το Πανεπιστήμιο, ούτε το Δημαρχείο της πόλης. Παράλληλα, μάλιστα, με τα έργα στη γειτονική «χαβούζα», η δημοτική αρχή Γιακαλή, όπως είχε ανακοινώσει ο τότε αντιδήμαρχος Έργων Παντελής Πατερέλλης, έθετε τις βάσεις, ξεκινώντας ο Δήμος τις αναγκαίες μελέτες για τη δημιουργία χώρου αναψυχής, ίσως και πάρκινγκ. Μάλιστα ο κ. Πατερέλλης είχε συμπεριλάβει τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις στο σχεδιασμό για τα έργα που μέσω της ολοκληρωμένης αστικής ανάπλασης, θα γίνονταν στην ευρύτερη περιοχή της Επάνω Σκάλας.

Εμπόδια…
Όμως, ενώ οι μελέτες προχώρησαν, η ένταξη των έργων στο ΕΣΠΑ προσέκρουσε στο χαρακτηρισμό της χρήσης γης της περιοχής, που ήταν «Χώρος Πανεπιστημιακών Εγκαταστάσεων». Όπως είπε στο «Ε» ο τέως αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Γιάννης Τσακίρης, θα έπρεπε για να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ, να γίνει η αναγκαία τροποποίηση. Διαδικασία για την οποία το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου έχει ήδη αποφασίσει από το 2011 και καλείται τώρα, βάσει και των κατευθύνσεων-οδηγιών που δόθηκαν απ’ τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, να αποφασίσει εκ νέου.

Την προηγούμενη Πέμπτη το θέμα της τροποποίησης πέρασε ομόφωνα απ’ την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, που γνωμοδότησε και εισηγείται - όπως μας είπε ο πρόεδρός της, Γιάννης Βατός - να προχωρήσει η αλλαγή του χαρακτηρισμού ως προς τη χρήση του δημοτικού οικοπέδου, σε «ελεύθερο χώρο - αστικό πράσινο και αρχαιολογικό χώρο».

Λαμβάνοντας υπόψη και τις παρατηρήσεις της Γενικής Γραμματείας, αλλά και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, η Επιτροπή εισηγείται, εκτός της τροποποίησης και κάποιων ρυμοτομικών-πολεοδομικών αλλαγών, και τη δημιουργία πεζόδρομου περιμετρικά της νότιας και δυτικής πλευράς του οικοπέδου, ώστε να διαχωριστεί η δημοτική έκταση με σαφήνεια απ’ τις όμορες ιδιοκτησίες. Όπως τόνισε ο κ. Βατός, η απόφαση που θα πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο θα σταλεί για έγκριση στο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, για αυτό και εξέφρασε την άποψη πως δε θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην όλη διαδικασία.

Τι προβλέπεται
Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο κ. Τσακίρης και υπάλληλοι της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, η πρόταση του Δήμου Λέσβου για τα έργα στους παλιούς στάβλους είναι ύψους 500.000 ευρώ και αφορά σε δύο βασικές παρεμβάσεις. Την κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης της οδού Μικράς Ασίας, αλλά και των διαμορφώσεων-περιφράξεων-πεζοδρομίων του οικοπέδου (έργο για το οποίο έχει ολοκληρωθεί η μελέτη), και τη δημιουργία υπαίθριου χώρου πολιτιστικής δημιουργίας και δραστηριοτήτων, για τον οποίο συντάσσεται και ολοκληρώνεται η αρχιτεκτονική μελέτη, σε συνεργασία και με την Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, καθώς πρόκειται και για αρχαιολογικό χώρο. Στο πλαίσιο της ίδιας παρέμβασης, θα γίνει η κατασκευή και δύο μικρών κτηρίων που ως αποθήκες θα εξυπηρετούν τις ανάγκες του πολιτιστικού χώρου, αφού σ’ αυτές θα φυλάσσονται τα κινητά μέρη που θα τον εξυπηρετούν (καρέκλες, σκηνικά, μηχανολογικός εξοπλισμός κ.λπ.).

Αν γίνει η τροποποίηση άμεσα και υποβληθεί έως τον Ιούνιο το «προενταγμένο» στα ολοκληρωμένα αστικά έργο ανάπλασης της περιοχής, τότε η Επάνω Σκάλα θα μπορεί μέσα στην επόμενη διετία να καμαρώνει για έναν ακόμη επισκέψιμο χώρο πολιτισμού.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey