Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ο τεράστιος όγκος νερού που δέχθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα ο πεπαλαιωμένος αγωγός όμβριων υδάτων που υπογείως διέρχεται την οδό Αεροπόρου Γιανναρέλλη, αποτελεί τη βασική αιτία για την οποία το δίκτυο χρειάζεται άμεσα επισκευή. Διαδικασία που δεν προβλέπεται να ολοκληρωθεί πριν περάσουν τουλάχιστον δύο μήνες. Στο διάστημα αυτό, αποφασίστηκε ο δρόμος να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω απ’ τη διέλευση βαρέων οχημάτων, για τα οποία και θα κλείσει απ’ την 1η Μαρτίου και για όσο κριθεί αναγκαίο. Η εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας για τα οχήματα αυτά, στα οποία περιλαμβάνονται νταλίκες, φορτωμένα φορτηγά και λεωφορεία-πούλμαν, θα γίνεται μέσω της βόρειας παράκαμψης, διαφοροποιώντας στο σύνολό τους τα κυκλοφοριακά δεδομένα στο κέντρο της πόλης.
Ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκάλεσε ο δημαρχεύων χθες αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Γιάννης Βατός, προκειμένου να εξεταστεί το πρόβλημα που εντόπισαν μηχανικοί τής ΔΕΥΑΛ και αφορούσε στην κατάσταση που βρίσκεται τμήμα του παλιού αγωγού ομβρίων της Αεροπόρου Γιανναρέλλη.
Προβληματικά 30 μέτρα…
«Εξ αιτίας των πολλών βροχών, αλλά και της παλαιότητας του αγωγού, έχει δημιουργηθεί πρόβλημα σε τμήμα του που χρήζει επισκευής», ανέφερε ο κ. Βατός, εξηγώντας ότι το πρόβλημα που εκτείνεται σε μήκος περίπου 30 μέτρων, με αρχή λίγο πριν το βενζινάδικο-πλυντήριο Μαμιδάκη, διαπιστώθηκε σε συνήθη έλεγχο της ΔΕΥΑΛ.
Αμέσως ανατέθηκε η εκπόνηση μελέτης για τις εργασίες που πρέπει να γίνουν ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ενώ συγκλήθηκε και η χθεσινή σύσκεψη για τα μέτρα που θα χρειάζεται να λαμβάνονται έως ότου ολοκληρωθεί η αποκατάσταση. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι τεχνικές υπηρεσίες τού Δήμου και της ΔΕΥΑΛ, ο Στρατής Βερβέρης απ’ την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ο διοικητής της Τροχαίας, Παναγιώτης Καλέλλης, εκπρόσωποι των Υπεραστικών και Αστικών ΚΤΕΛ, αλλά και των Αυτοκινητιστών, ιδιοκτήτες βενζινάδικων που βρίσκονται στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη, καθώς και εκπρόσωποι των Τουριστικών Πρακτόρων απ’ τη Μυτιλήνη και την Καλλονή.
Επειδή οι εργασίες δεν είναι εύκολο να ξεκινήσουν αν δε φτιάξει ο καιρός, αλλά και επειδή δεν έχει γίνει ακόμη η μελέτη ώστε να υπάρχουν στοιχεία για το χρόνο που θα απαιτηθεί για το έργο, αποφασίστηκε να σταματήσει η επιβάρυνση της οδού με τα βαρέα οχήματα απ’ την προσεχή Παρασκευή 1η Μαρτίου.
«Θα είμαστε σε διαρκή συνεννόηση με την Τροχαία ώστε να απαγορευτεί η είσοδος των μεγάλων και βαριών οχημάτων στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη», ανέφερε ο κ. Βατός, που ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει και η ανάλογη σήμανση ώστε τα βαριά τροχοφόρα να κινούνται μέσω της βόρειας παράκαμψης προς το κέντρο της πόλης. Με τις ρυθμίσεις αυτές αναμένεται να υπάρξει επιβάρυνση της προκυμαίας, ιδίως από τα λεωφορεία, ενώ θα μειωθεί η επιβάρυνση του κέντρου απ’ τα φορτηγά που απ’ την υπόλοιπη Λέσβο κατευθύνονται στο λιμάνι, γιατί πλέον μέσω της οδού Μικράς Ασίας θα φτάνουν στον προορισμό τους δίχως να διέλθουν απ’ τη Βουρνάζων.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το δίκτυο της περιοχής - κι όχι μόνο των ομβρίων κάτω απ’ την Αεροπόρου Γιανναρέλλη, αλλά σε όλη τη Λαγκάδα - υπολείπεται σημαντικών παρεμβάσεων για να χαρακτηριστεί σύγχρονο. Απαιτούνται δε και καινούργια δίκτυα, που θα ολοκληρώσουν και σ’ αυτό το τμήμα της Μυτιλήνης την αποχέτευση των αστικών λυμάτων, αφού ως γνωστόν περίπου το 25% της πόλης δεν έχει ακόμη συνδεθεί με το βιολογικό.