Από «κρησάρα» το Φεβρουάριο περνά η Περιφέρεια τα έργα, προαναγγέλλοντας απένταξη όσων καθυστερούν. 32% απορρόφηση, αλλά και επιτάχυνση ρυθμών στο Βόρειο Αιγαίο

«Αφάγωτο» παραμένει το ΕΣΠΑ

09/01/2013 - 15:37

«Σιδερένια παπούτσια» πρέπει να βάλουν οι φορείς υλοποίησης έργων, αφού μέσα στο επόμενο δίμηνο η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα προχωρήσει σε επανεξέταση των εντάξεων, προαναγγέλλοντας την απένταξη όσων έργων καθυστερούν.

«Σιδερένια παπούτσια» πρέπει να βάλουν οι φορείς υλοποίησης έργων, αφού μέσα στο επόμενο δίμηνο η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα προχωρήσει σε επανεξέταση των εντάξεων, προαναγγέλλοντας την απένταξη όσων έργων καθυστερούν. Μπαίνοντας στην τελευταία τριετία τού ΕΣΠΑ, το περιφερειακό πρόγραμμα για το Βόρειο Αιγαίο παρουσιάζει απορρόφηση της τάξης τού 32%, οπότε και κρίνεται αναγκαίο για να μην υπάρξει απώλεια πόρων, για να μπορέσουν να απορροφηθούν στο σύνολό τους τα περίπου 330 εκατ. ευρώ δηλαδή, να περάσουν απ’ την «κρησάρα» μόνο τα έργα που έχουν τα εχέγγυα να υλοποιηθούν.

Πάντως, με το τέλος τού 2012, φάνηκε ότι μετά βίας απ’ την έναρξη του προγράμματος έως σήμερα, δηλαδή έξι χρόνια τώρα, έχει απορροφηθεί το ένα τρίτο των πιστώσεών του.

Απολογισμός 2012
Σε χθεσινή της ανακοίνωση για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κάνοντας απολογισμό τού 2012, τονίζει πως ολοκληρώθηκε μια δύσκολη διαχειριστικά και αναπτυξιακά χρονιά για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Βορείου Αιγαίου. Παρά τις πραγματικά δύσκολες συνθήκες, δεδομένου ότι το 2012 ήταν η χρονιά με τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση που γνώρισε η χώρα τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια, το πρόγραμμα - όπως σημειώνει η Περιφέρεια - «πέτυχε καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με το προηγούμενο έτος, που φαίνεται και από την άνοδο της Περιφέρειας κατά τρεις θέσεις σε σχέση με πέρυσι στις απορροφήσεις επί εκχωρήσεων όλων των περιφερειών της χώρας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας δόθηκαν απ’ τη Διαχειριστική Αρχή, το Βόρειο Αιγαίο μεταξύ των 13 περιφερειακών προγραμμάτων ανέβηκε στο τέλος τού 2012 απ’ τη 12η θέση που ήταν τον προηγούμενο χρόνο, στην ένατη της κατάταξης.

Σε δήλωσή του, ο περιφερειάρχης, Νάσος Γιακαλής, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόδοση του προγράμματος και των έργων, σημειώνοντας πως οι υπηρεσίες και ο κάθε εμπλεκόμενος με το πρόγραμμα, «φορέας, υπηρεσιακός, ακόμη και εργολάβος, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους ώστε ο τόπος μας να κάνει ένα ακόμη βήμα προς την έξοδο από την κρίση. Με δεδομένο ότι το 2013 σε αντίθεση με το 2012 είναι έτος στο οποίο το πρόγραμμα πρέπει να επιτύχει υψηλούς στόχους δαπανών, τους οποίους ποτέ στο παρελθόν η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δεν έχει πετύχει, θα πρέπει η προσπάθεια να ενταθεί ακόμη περισσότερο.».

Και απεντάξεις
Όπως υπογράμμισε ο κ. Γιακαλής, απ’ την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει εντατική δουλειά, συναντήσεις και επιμέρους συσκέψεις, προκειμένου τα έργα να ενεργοποιηθούν άμεσα, να ληφθούν ενέργειες για εξυγίανση του προγράμματος, ακόμη και απελευθέρωση πόρων που δεν αποδίδουν στα νησιά έργα ικανά να πετύχουν αναπτυξιακή πρόοδο στον τόπο.

Στο ερώτημα αν θα υπάρξουν απεντάξεις, ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας, Παναγιώτης Καπάρας, σχολίασε απαντώντας στο «Ε», πως «πράγματι θα κινηθεί άμεσα, μέσα στο πρώτο δίμηνο του χρόνου, η διαδικασία επανεξέτασης όλων των ενταγμένων έργων προκειμένου να διαπιστωθεί ποια είναι εκείνα που δε θα μπορέσουν να υλοποιηθούν».

Βασικό κριτήριο, όπως είπε ο κ. Καπάρας, για την αξιολόγηση των ενταγμένων έργων είναι το αν έχουν οι τελικοί δικαιούχοι ζητήσει προέγκριση δημοπράτησής τους. Για έργα που έχουν περάσει ήδη έξι μήνες απ’ την ένταξη χωρίς ο φορέας υλοποίησης να κινήσει τη διαδικασία για δημοπράτηση, είναι προφανές πως θα υπάρξει πρόβλημα.


31 εκατ. ευρώ δαπάνες το 2012, 124 εκατ. ευρώ συνολικά η απορρόφηση, ενώ ξεπερνά η υπερδέσμευση το 150%
«Ξεχείλωσε» σε εντάξεις…

Σύμφωνα με τα στοιχεία για την πορεία του προγράμματος, που είναι ανηρτημένα στην ιστοσελίδα της Διαχειριστικής Αρχής, το περιφερειακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για το Βόρειο Αιγαίο μαζί με την τεχνική βοήθεια ανέρχεται σε 341 εκατ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, η Περιφέρεια στην προσπάθεια να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότερες εντάξεις έργων, έχει ανοιχτές προσκλήσεις συνολικού ύψους 463 εκατ. ευρώ.

Όπως ανακοινώθηκε χθες για το 2012, εντάχθηκαν έργα που προσεγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ και έτσι πλέον το πρόγραμμα παρουσιάζει εντάξεις που ξεπερνούν το 150% των διαθέσιμων πόρων του.

Οι συμβάσεις στο έτος 2012 αυξήθηκαν κατά επιπλέον 60 εκατ. ευρώ και σήμερα αντιστοιχούν στο 60% του προϋπολογισμού του προγράμματος, επιτυγχάνοντας το στόχο που είχε τεθεί από τη Διαχειριστική Αρχή στις αρχές του έτους. Αυτό σημαίνει ότι έχουν δημοπρατηθεί και συμβασιοποιηθεί έργα της τάξης των 200 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες σήμερα ανέρχονται στο 32% του προγράμματος και σε απόλυτα νούμερα έφτασαν στα 31 εκατ. ευρώ το 2012, έναντι 26,7 εκατομμυρίων το 2011. Συνολικά οι δαπάνες ανέρχονται στα 124 εκατομμύρια.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey