Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Η κατανομή πιστώσεων ύψους 300.000 ευρώ αναμένεται να απασχολήσει σήμερα το απόγευμα το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου, που σε έκτακτη συνεδρίασή του θα συζητήσει το μείζον ζήτημα της αγροτικής οδοποιίας, ή καλύτερα, της άμεσης βελτίωσης των αγροτικών δρόμων προκειμένου να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στα ελαιοκτήματα.
«Κυριολεκτικά ξύσαμε τον πάτο του βαρελιού για να βρούμε αυτό το κονδύλι και να ξεκινήσει η παρέμβαση στους αγροτικούς δρόμους», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Βατός, ο οποίος τόνισε ότι μετά τη θεομηνία που έπληξε το νησί, δεσμεύτηκαν οι πιστώσεις Πολιτικής Προστασίας που υπήρχαν στη διάθεση του Δήμου για τις άμεσες και επιβεβλημένες αποκαταστάσεις. Τώρα με την πίστωση που εξασφαλίστηκε απ’ τις τακτικές χρηματοδοτήσεις, επρόκειτο χθες στο Συμβούλιο να προταθεί η απευθείας ανάθεση σε εργολήπτες των βελτιώσεων του αγροτικού οδικού δικτύου στις πληγείσες περιοχές, δηλαδή στις Δημοτικές Ενότητες Αγιάσου, Πλωμαρίου, Πολιχνίτου, Ευεργέτουλα, Θερμής και Μυτιλήνης. Στο υπόλοιπο νησί θα γινόταν κατανομή του συνόλου των μηχανημάτων του Δήμου, ώστε να ξεκινήσουν και εκεί βελτιώσεις.
Όλο το προηγούμενο διάστημα, και πριν και μετά τη θεομηνία, ο Δήμος σε καθημερινή βάση γινόταν αποδέκτης διαμαρτυριών και πιεστικών αιτημάτων για τους αγροτικούς δρόμους, η κατάσταση των οποίων είναι σε άμεση συνάφεια με την πρόσβαση στα λιοκτήματα. Έστω και στο «και πέντε», κι ενώ έχει αρχίσει από καιρό η ελαιοσυλλογή στην επικράτεια της Λέσβου, η απόφαση για βελτίωση των δρόμων επείγει να υλοποιηθεί.
Να αντιμετωπιστούν τα εκτεταμένα προβλήματα που προκάλεσε η θεομηνία
Έκκληση απ’ τη Βρίσα
Τις σοβαρότερες καταστροφές που προκάλεσε η θεομηνία της 1ης Δεκεμβρίου, περιγράφει σε έγγραφό της προς το δήμαρχο η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βρίσας, Ευαγγελία Ψωμά - Νικέλλη, ζητώντας να υπάρξει άμεσα αποκατάσταση των ζημιών σε Βρίσα, Βατερά και Άγιο Φωκά.
Η κ. Ψωμά αναφέρεται αναλυτικά στα προβλήματα που δημιούργησε η νεροποντή στο νεκροταφείο του χωριού, όπου κατέρρευσε μέρος του βόρειου τμήματος του μαντρότοιχου και κινδυνεύει να πέσει σε επόμενη νεροποντή κι άλλο μέρος του.
Ακόμη, η πρόεδρος της Βρίσας αναφέρεται στα προβλήματα που δημιούργησε η μεταφορά τεράστιων όγκων από μπάζα, φερτές ύλες και πέτρες στους δρόμους της Βρίσας και των Βατερών, ενώ στο ίδιο έγγραφο τονίζει πως «στην κοίτη του ποταμού ακριβώς κάτω απ’ τη γέφυρα που υπάρχει στα Βατερά, στη διασταύρωση για Άγιο Φωκά, τα ορμητικά νερά έχουν εναποθέσει πολύ μεγάλο όγκο από καλαμιές και κλαδιά, τα οποία εμποδίζουν τη ροή των νερών του ποταμού και υπάρχει κίνδυνος φραξίματος και υπερχείλισης».
Ειδική αναφορά η κ. Ψωμά κάνει στον παραλιακό δρόμο των Βατερών, που έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές και κινδυνεύει να υποστεί ακόμη μεγαλύτερες σε επόμενη δυνατή μπόρα ή σε ισχυρό νότιο άνεμο.