Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Μια καθ’ όλα επιμορφωτική παρουσίαση ήταν αυτή του βιβλίου του Απόστολου Γονιδέλλη «Ιστορία της Αρχαίας Λέσβου», που παρουσίασαν το απόγευμα της Δευτέρας στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης το νομικό πρόσωπο Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Λέσβου και οι εκδόσεις «Αιολίδα».
Αρκετοί ήταν οι φίλοι της ιστορίας του νησιού, αλλά και της λογοτεχνίας, που παρακολούθησαν την παρουσίαση, ομιλητές στην οποία ήταν ο γνωστός Λέσβιος λαογράφος και συγγραφέας Στρατής Μολίνος, η προϊσταμένη των δύο Αρχαιολογικών Υπηρεσιών της Λέσβου, Χριστιάνα Λούπου, και ο ίδιος ο συγγραφέας.
Οι προσκεκλημένοι ομιλητές
Το κοινό καλωσόρισε ο πρόεδρος του νομικού προσώπου Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Λέσβου, Κώστας Αστυρακάκης, ο οποίος μίλησε εν τάχει για την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού, ορμώμενος από το περιεχόμενο του βιβλίου.
Στη συνέχεια, το δικό του χαιρετισμό απηύθυνε ο διευθυντής τού «Ε» και των εκδόσεων «Αιολίδα», Μανόλης Μανώλας. «Παρά το ότι οι καιροί είναι δύσκολοι, δεν μπορούμε να σταματήσουμε την εκδοτική δραστηριότητα», είπε για τη σημαντική δουλειά που γίνεται πάνω σε λεσβιακές εκδόσεις, ενώ αναφέρθηκε επίσης στην πολύ καλή συνεργασία που έχει υπάρξει μεταξύ της «Αιολίδας» και του κ. Γονιδέλλη, ήδη από την κυκλοφορία του βιβλίου του «Δάφνις και Χλόη».
Το λόγο πήρε πρώτος ο κ. Μολίνος, που, αναφερόμενος στην έκδοση «Ιστορία της Αρχαίας Λέσβου», σημείωσε ότι ο ίδιος έμαθε πάρα πολλά μέσα από το βιβλίο, ενώ χαρακτήρισε ως «πρωτοτυπία» το ότι το τελευταίο καταπιάνεται με θέματα όπως η ομοφυλοφιλία.
Αμέσως μετά την ομιλία του κ. Μολίνου, που εστίασε κυρίως στην πνευματική πλευρά της Λέσβου, η προϊσταμένη της 14ης Εφορείας Βυζαντινών και αναπληρώτρια προϊσταμένη τής Κ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, Χριστιάνα Λούπου, ακολούθησε τα όσα γράφονται στο βιβλίο βάσει των δικών της γνώσεων, εστιάζοντας στην ιστορική πλευρά του περιεχομένου του, το οποίο, όπως επεσήμανε, πιστοποιείται και από τα ευρήματα των ανασκαφών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Διάβασε επίσης δύο αποσπάσματα από το κομμάτι του βιβλίου που αναφέρεται στη ρωμαϊκή περίοδο της Λέσβου.
Στίχους αρχαίων Λέσβιων ποιητών που είχε αποδώσει στην καθομιλουμένη ο κ. Γονιδέλλης, απήγγειλε η κ. Ντέσση Κομνηνού, βασικό στέλεχος του ΦΟΜ «Ο Θεόφιλος».
«Να μας ενδιαφέρει η πορεία του πλοίου…»
Τελευταίος μίλησε για το έργο του ο ίδιος ο Απόστολος Γονιδέλλης, που άνοιξε την εισήγησή του τονίζοντας πως επιθυμία του ήταν να φύγουν όσοι βρίσκονταν στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου «έχοντας στο μυαλό τους τη λέξη “Λέσβος”». Θύμισε μάλιστα ότι πρώτος ο ποιητής Αλκαίος είχε παρουσιάσει την πόλη-κράτος με «πλοίο που το χτυπούν οι άνεμοι κι έχουν σπάσει οι άγκυρες» και τόνισε ότι θα έπρεπε «να μας ενδιαφέρει η πορεία του πλοίου και όχι η θέση που έχει ο καθένας μας πάνω σε αυτό».
Ο κ. Γονιδέλλης παρουσίασε στη συνέχεια τις τρεις διαφορετικές ενότητες του βιβλίου, που αρχικά δίνει γενικές πληροφορίες για το νησί, στη συνέχεια ακολουθεί την ιστορική του διαδρομή από την προϊστορία μέχρι και τον 3ο μ.Χ. αιώνα και καταλήγει να παρουσιάζει το δημόσιο και κοινωνικό βίο και τα κοινά στοιχεία των λεσβιακών πόλεων της αρχαιότητας. Η συνοδεία των λεγομένων του από πλήθος διαφανειών από το περιεχόμενο του βιβλίου (αντικείμενα που υπάρχουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης, στοιχεία για τον Αλκαίο και τη Σαπφώ, λεσβιακά αγάλματα που βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη κ.ά.) ήταν αυτή που έκανε την παρουσίασή του ζωντανή και ιδιαίτερα επιμορφωτική.
Σαφώς ικανοποιημένος από την έκβαση της εκδήλωσης, ο κ. Γονιδέλλης δήλωσε χτες στο «Ε»: «Αυτό που ήθελα να τονίσω, είναι ότι δεν είναι πάντα απαραίτητο να είναι κανείς φασίστας ή χρυσαυγίτης για να διακηρύσσει την αγάπη για την πατρίδα του. Οι Λέσβιοι όπου πάνε διακρίνονται και δε θα πρέπει να υποβιβάζουμε τη δύναμη του πολιτισμού μας.»