Στήριξη Π. Βασιλέλλη από ΕΜΔΥΔΑΣ και υπαλλήλους ΥΠΕΧΩΔΕ Νομού Λέσβου

«Επικίνδυνη» η απόφαση του Υπηρεσιακού

17/10/2012 - 14:41

Το μόνο «ανάχωμα» στα απανωτά χτυπήματα που δέχονται οι δημόσιοι υπάλληλοι, είναι, ειδικά αυτή την περίοδο, η εκπροσώπησή τους στα θεσμοθετημένα όργανα που τους κρίνουν, εκπροσώπηση που οφείλει να προασπίζει το συμφέρον του Δημοσίου, αλλά και τα υπαλληλικά τους συμφέροντα.

Το μόνο «ανάχωμα» στα απανωτά χτυπήματα που δέχονται οι δημόσιοι υπάλληλοι, είναι, ειδικά αυτή την περίοδο, η εκπροσώπησή τους στα θεσμοθετημένα όργανα που τους κρίνουν, εκπροσώπηση που οφείλει να προασπίζει το συμφέρον του Δημοσίου, αλλά και τα υπαλληλικά τους συμφέροντα. Υπό αυτή την έννοια, δύο συλλογικοί φορείς υπαλλήλων του Νομού Λέσβου, η ΕΜΔΥΔΑΣ και ο Σύλλογος Υπαλλήλων τού ΥΠΕΧΩΔΕ, αξιολογούν ως άκρως επικίνδυνη πρόσφατη απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου των Υπαλλήλων των ΟΤΑ Ν. Λέσβου, με την οποία και επιβλήθηκε η ποινή της αργίας στο μηχανικό του Δήμου Λέσβου Παράσχο Βασιλέλλη. Και αυτό μάλιστα χωρίς να υπεισέλθει, όπως τονίζουν στην κοινή τους ανακοίνωση, το Υπηρεσιακό Συμβούλιο στην ουσία της υπόθεσης για την οποία κατηγορείται, αλλά για τυπικούς λόγους.

Στα τέλη Αυγούστου, όπως είχε γράψει το «Ε», με απόφαση του δημάρχου Λέσβου ανεστάλη η ιδιότητα του Παράσχου Βασιλέλλη ως προϊσταμένου της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, με παράλληλη παραπομπή του στο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Ο Δημήτρης Βουνάτσος είχε επικαλεστεί διάταξη, σύμφωνα με την οποία όφειλε να ακολουθήσει τη συγκεκριμένη διαδικασία, όχι μόνο για τον κ. Βασιλέλλη, αλλά και για όποιον άλλον υπάλληλο για τον οποίο εκκρεμούν ποινικές δίκες που αφορούν στην υπαλληλική του ιδιότητα. Για τον κ. Βασιλέλλη εκκρεμεί υπόθεση απ’ το 2006 που ήταν διευθυντής στην Πολεοδομία και η οποία επρόκειτο να εκδικαστεί στις 4 Οκτωβρίου, αλλά αναβλήθηκε λόγω των κινητοποιήσεων των δικαστών.

Το ιστορικό
Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο, που συγκροτήθηκε το Μάιο και εκτελεί μέχρι τη συγκρότησή του και χρέη Πειθαρχικού για τους υπαλλήλους των ΟΤΑ του Νομού Λέσβου, εξέτασε το θέμα του κ. Βασιλέλλη στις 24 Σεπτεμβρίου. Υπό την προεδρία του υπαλλήλου του Δήμου Λέσβου Νίκου Μουστάκα και με ψήφους τέσσερις υπέρ και μία κατά (διαφώνησε ο ένας αιρετός εκπρόσωπος των εργαζομένων, ο Δημήτρης Μάντζαρης), το Υπηρεσιακό απεφάνθη να τεθεί σε αργία ο υπάλληλος. Απόφαση που είχε ληφθεί απ’ το δήμαρχο και βάσει της οποίας ο υπάλληλος θα μισθοδοτείται με το 1/3 των αποδοχών του. Σημειωτέον ότι ο κ. Βασιλέλλης έχει ήδη προσβάλει την αρχική απόφαση του κ. Βουνάτσου στο γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, όπως και την απόφαση του Υπηρεσιακού.

«Κατά νόμο και συνείδηση»
Μιλώντας χθες το μεσημέρι στο «Ε», ο κ. Βουνάτσος επανέλαβε για το συγκεκριμένο θέμα ότι «ενήργησε κατά νόμο και κατά συνείδηση», αποφεύγοντας να επεκταθεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες, αν και προσέθεσε πως η υπόθεση δεν έχει κλείσει, αφού υπάρχουν και πολλές άλλες εκκρεμότητες. Ανέφερε δε, ότι έχουν ομοίως παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό ακόμη δύο υπάλληλοι, με την κατηγορία της απείθειας.


Γιατί σε αργία πριν αποφανθεί η Δικαιοσύνη;
«Δεν μπήκαν στην ουσία»

Χθες, με κοινή τους ανακοίνωση τα διοικητικά συμβούλια της ΕΜΔΥΔΑΣ Λέσβου και του Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΕΧΩΔΕ, δηλώνουν πως με έκπληξη πληροφορήθηκαν την απόφαση με την οποία τίθεται σε αργία «συνάδελφος μηχανικός, με μόνη αιτιολογία ότι του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και έχει παραπεμφθεί στο ακροατήριο για παράβαση καθήκοντος».

Οι Σύλλογοι αναφέρουν ότι σύμφωνα με τον Πειθαρχικό Κώδικα (Ν. 4057/2012) είναι δυνητική κι όχι υποχρεωτική η επιβολή της ποινής της αργίας και υποστηρίζουν πως η πλειοψηφία του Υπηρεσιακού Συμβουλίου δεν εξέτασε, όπως είχε υποχρέωση, την ουσία της υπόθεσης.

Αναφέρουν στη συνέχεια πως το Υπηρεσιακό δεν έλαβε υπόψη του ότι για την ίδια υπόθεση υπάρχουν δύο αποφάσεις, του 2008 και του 2010, με τις οποίες απορρίπτεται η μηνυτήρια αναφορά κατά του κ. Βασιλέλλη, «ως νόμω αβάσιμη», όπως και απόφαση του εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου απ’ το 2008, με την οποία απορρίπτεται η μηνυτήρια αναφορά «ως νόμω και ουσία αβάσιμη».

Ακόμη, όπως λένε στην κοινή τους ανακοίνωση, το Υπηρεσιακό δεν έλαβε υπόψη το τεκμήριο της αθωότητας για μια υπόθεση που τελικά θα κριθεί στο ακροατήριο και που αφορά στην αντιδικία δύο πολιτών και τη θέση που πήρε σε αυτήν ο διωκόμενος υπάλληλος, ενώ «δεν ασχολήθηκε καθόλου με την ουσία της υπόθεσης, ότι δηλαδή η μήνυση προήλθε από πολίτη, που στην αντιδικία του με γείτονα για ιδιοκτησιακό θέμα θεώρησε ότι η κρίση και οι ενέργειες της υπηρεσίας ήταν βλαπτικές για τα συμφέροντά του».

Τιμωρία
Επίσης ΕΜΔΥΔΑΣ και Υπάλληλοι ΥΠΕΧΩΔΕ επισημαίνουν πως το Υπηρεσιακό δεν προβληματίσθηκε από τη θέση του μειονοψηφήσαντος αιρετού ότι δε συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος ή υπηρεσιακοί λόγοι για να τεθεί σε αργία ο υπάλληλος που σήμερα υπηρετεί σε άλλη υπηρεσία. «Ιδιαίτερα» - συνεχίζουν - «λόγω της θέσης του, προκαλεί κατάπληξη η άποψη του προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Λέσβου ότι “χωρίς να υπεισέρχεται στην ουσία της υπόθεσης” (!) ψηφίζει υπέρ της δυνητικής αργίας “για τυπικούς λόγους” (!). Για ποιο λόγο άραγε προβλέπεται στη νομοθεσία η κρίση και απόφαση του Υπηρεσιακού/Πειθαρχικού Συμβουλίου αν, με μόνη την παραπομπή στο ακροατήριο, η θέση σε αργία είναι υποχρεωτική;»

Η άποψη αυτή της πλειοψηφίας χαρακτηρίζεται ως εξόχως επικίνδυνη για όλους όσοι λόγω της φύσεως της υπηρεσίας τους συχνά βρίσκονται εν μέσω αντικρουόμενων συμφερόντων και οποιαδήποτε κρίση τους μπορεί να θεωρηθεί βλαπτική για κάποιον που θα προχωρήσει σε μηνυτήρια αναφορά. Η κοινή ανακοίνωση καταλήγει με καταγγελία της απόφασης που «ανοίγει έναν ολισθηρό δρόμο, ώστε ο κάθε υπάλληλος που παραπέμπεται με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, να τιμωρείται εκ των προτέρων χωρίς να εξετάζεται η ουσία της υπόθεσης και πριν η τακτική δικαιοσύνη αποφανθεί για το βάσιμο ή όχι της κατηγορίας».

Κατά Αλεξίου
Οι δύο Σύλλογοι με κοινή επιστολή των προέδρων τους, αντίστοιχα της Αγγελικής Σαραντινού και της Αθηνάς Σταθέλη, γνωστοποιούν την απόφαση και στα κεντρικά συνδικαλιστικά όργανα, όπως και στην ΠΟΕ-ΟΤΑ, επισημαίνοντας την τοποθέτηση του προέδρου του Συλλόγου των Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Λέσβου, Γιώργου Αλεξίου, που είναι και αιρετός στο Υπηρεσιακό, ο οποίος - όπως καταγγέλλουν - «θέλησε να συνταχθεί υπέρ της απόφασης του πολιτικού του προϊσταμένου θέτοντας με την ψήφο του το συνάδελφό του σε αργία, χωρίς όμως να τεκμηριώσει την ψήφο του επί της ουσίας. ενώ παρερμήνευσε και τη νομοθεσία υποστηρίζοντας ότι η θέση σε αργία είναι υποχρεωτική».

Μιλώντας στο «Ε», ο κ. Αλεξίου ανέφερε: «Επειδή το θέμα βρίσκεται σε μία διαδικασία που συνεχίζει να εξελίσσεται, μετά την ολοκλήρωσή του και εφόσον το κρίνω σκόπιμο, θα επανέλθω με δηλώσεις μου.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey