
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, γιορτάζουμε τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και τη συμφιλίωση των λαών. Με την πάροδο των ετών έχουμε δει την πτώση πολλών αθλημάτων που ήταν κάποτε δημοφιλή και πλέον έχουν ξεθωριάσει και βρίσκονται στην αφάνεια. Αυτά τα ξεχασμένα πια ολυμπιακά αθλήματα, αν και δεν βρίσκονται πλέον στο προσκήνιο, έχουν αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία των Αγώνων.
Στις αρχές των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, η επιλογή των αθλημάτων δεν ήταν καθόλου τυποποιημένη. Οι εναρκτήριοι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας το 1896 περιελάμβαναν αγωνίσματα όπως:
Αυτά τα αθλήματα, αν και ιδαίτερα δημοφιλή εκείνη την εποχή, έχασαν σταδιακά την ελκυστικότητά τους και τελικά αφαιρέθηκαν από το πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.
Αναρρίχηση με σχοινί: Πρόκειται για μια πραγματική σκληρή δοκιμασία δύναμης και αντοχής του πάνω μέρους του σώματος. Η αναρρίχηση με σχοινί ήταν στην κατηγορία της γυμναστικής. Οι αγωνιζόμενοι προσπαθούσαν να ανέβουν ένα κάθετο σχοινί, με τον ταχύτερο αναρριχητή να παίρνει το χρυσό.
Διελκυστίνδα: Πρόκειται για ομαδικό άθλημα. Συμπεριλήφθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1900 έως το 1920. Ομάδες των οκτώ ατόμων τραβούσαν η μία την άλλη με ένα σχοινί σε μια επίδειξη δύναμης και συντονισμού.
Κροκέ: Το κροκέ που παρουσιάστηκε μόνο μία φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1900 στο Παρίσι, ήταν τότε μια ασυνήθιστη επιλογή για τους Αγώνες. Δεν κατάφερε να γοητεύσει το κοινό, με αποτέλεσμα να αφαιρεθεί γρήγορα από τους μελλοντικούς αγώνες.
Καθώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες εξελίσσονταν, το ίδιο συνέβαινε και με τα αθλήματα. Ορισμένα αθλήματα έκαναν σύντομες/guest εμφανίσεις, μαγεύοντας το κοινό με τη μοναδικότητά τους, πριν εξαφανιστούν για πάντα. Πάμε να δούμε μερικά από αυτά:
Jeu de Paume: Ουσιαστικά πρόκειται για τον πρόδρομο του τένις. Το jeu de paume συμπεριλήφθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1908 στο Λονδίνο. Στη συνέχεια, δεν επέστρεψε ποτέ στους Αγώνες.
Polo: Αυτό το άθλημα ιππασίας, που παίζεται με άλογο, παρουσιάστηκε κατά διαστήματα μεταξύ 1900 και 1936. Το υψηλό κόστος και οι υλικοτεχνικές προκλήσεις του πόλο οδήγησαν τελικά στον αποκλεισμό του από το Ολυμπιακό πρόγραμμα.
Βουτιά για απόσταση: Ένα περίεργο αγώνισμα μάς έρχεται από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1904 στο Σεντ Λούις. Η βουτιά για απόσταση είχε «κολυμβητές» που παρέμεναν ακίνητοι μετά την πτώση τους στο νερό, με στόχο να παρασυρθούν όσο το δυνατόν μακρύτερα. Η καινοτομία αυτού του αθλήματος δε συγκίνησε και έτσι δεν άργησε να έρθει ο παραγκωνισμός του.
Παρά την εξαφάνισή τους από το Ολυμπιακό πρόγραμμα, αυτά τα ξεχασμένα αθλήματα συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξη των Αγώνων. Ανέδειξαν την εξελισσόμενη φύση του ανταγωνισμού πνεύματος και τα διάφορα ενδιαφέροντα των διαφορετικών εποχών. Επιπλέον, αυτά τα αθλήματα άνοιξαν το δρόμο για να συμπεριληφθούν νέα, δυναμικά αγωνίσματα που έγιναν αμέσως περισσότερο δημοφιλή.
Πολιτιστική σημασία: Πολλά ξεχασμένα αθλήματα αντανακλούσαν τα πολιτιστικά και κοινωνικά πρότυπα της εποχής τους. Για παράδειγμα, η συμπερίληψη της διελκυστίνδας αντανακλούσε τους αγώνες δύναμης που ήταν αρκετά δημοφιλείς στις αρχές του 20ού αιώνα, ενώ το κροκέ υπογράμμιζε τις χαλαρές ασχολίες και τα χόμπι της ανώτερης τάξης.
Καινοτομία και προσαρμογή: Η κληρονομιά αυτών των αθλημάτων έγκειται στον ρόλο τους ως προδρόμων των σύγχρονων αθλημάτων. Η αναρρίχηση με σχοινί, για παράδειγμα, τόνισε τη σημασία της δύναμης του άνω μέρους του σώματος, ένα χαρακτηριστικό που εξακολουθεί να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη σύγχρονη ενόργανη γυμναστική που πρόκειται για ένα τόσο δυναμικό άθλημα που μέχρι και παιχνίδι για φρουτακια έχει γίνει.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες συνεχίζουν να εξελίσσονται και να αγκαλιάζουνς νέα αθλήματα που βρίσκουν απήχηση στο σύγχρονο κοινό. Αθλήματα όπως το σκέιτμπορντ, το σερφ και η αθλητική αναρρίχηση στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες αντανακλούν μια στροφή προς πιο νεανικά και extreme αθλήματα. Καθώς οι Αγώνες εξελίσσονται, η κληρονομιά των ξεχασμένων αθλημάτων χρησιμεύει ως υπενθύμιση του διαρκώς μεταβαλλόμενου τοπίου του αθλητικού ανταγωνισμού.
Αντιμετωπίζοντας την αλλαγή: Η δυναμική φύση των Ολυμπιακών Αγώνων διασφαλίζει ότι οι Αγώνες παραμένουν επίκαιροι και συναρπαστικοί. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) αξιολογεί και επικαιροποιεί τακτικά το πρόγραμμα των αθλημάτων ώστε να αντικατοπτρίζει τις τρέχουσες τάσεις και τα ενδιαφέροντα.
Τιμώντας το παρελθόν: Ενώ αυτά τα αθλήματα μπορεί να μην αποτελούν πλέον μέρος του Ολυμπιακού προγράμματος, η συμβολή τους μνημονεύεται και εξυμνείται από ιστορικούς και λάτρεις του αθλητισμού. Οι ιστορίες αυτών των ξεχασμένων γεγονότων προσθέτουν πλούτο στο μωσαϊκό της Ολυμπιακής ιστορίας.