Πολύωρη ταλαιπωρία ζουν κάθε Πέμπτη το πρωί εκατοντάδες επιβάτες στη Μυτιλήνη, καθώς με έξι πλοία ταυτόχρονα στο λιμάνι, η αναμονή, ο εκνευρισμός και οι καθυστερήσεις στα δρομολόγια είναι αναπόφευκτα.
Πολύωρη ταλαιπωρία ζουν κάθε Πέμπτη το πρωί εκατοντάδες επιβάτες στη Μυτιλήνη, καθώς με έξι πλοία ταυτόχρονα στο λιμάνι (τρία μεγάλα της γραμμής και τρία μικρά για Τουρκία) η αναμονή, ο εκνευρισμός και οι καθυστερήσεις στα δρομολόγια είναι αναπόφευκτα. Μια συνάντηση που είχε γίνε πριν από καιρό μεταξύ λιμεναρχείου - Τελωνείου - πρακτόρων - Αστυνομίας, για το θέμα αυτό, δεν είχε αποτέλεσμα, αφού η κατάσταση παρέμεινε ως έχει. Χθες οι επιβάτες τουρκικού πλοιαρίου βρέθηκαν από τις 7 στο λιμάνι, για να φύγουν τελικά λίγο πριν τις 10!
«Ταξιδεύαμε για Τουρκία και ξέραμε ότι το πλοίο θα φύγει στις 8 το πρωί και ήμασταν από τις 7 στο λιμάνι. Ο έλεγχος διαβατηρίων ξεκίνησε στις 8:40 και καταλήξαμε τελικά μια ώρα αργότερα να ξεκινήσει το πλοίο, για να φθάσουμε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι στην Τουρκία. Χάσαμε μισή μέρα στο λιμάνι», είπε στο «Ε» επιβάτης του πλοιαρίου για την Τουρκία, ο οποίος κατήγγειλε ότι ο διαβατηριακός έλεγχος ξεκίνησε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση.
Ο προϊστάμενος της υπηρεσίας διαβατηριακού ελέγχου, κ. Γιώργος Ελευθερίου, βρισκόταν σε άδεια χθες, όμως ο διοικητής της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας όπου υπάγεται η υπηρεσία, κ. Παναγιώτης Σαμαράς, μιλώντας στο «Ε» εξήγησε ότι η καθυστέρηση στην έναρξη του διαβατηριακού ελέγχου οφείλεται στο «συνωστισμό» των πλοίων που υπάρχει εκείνη την ώρα στο λιμάνι, αφού θα πρέπει πρώτα να φύγει το πλοίο «Θεόφιλος» από το λιμάνι που αναχωρήσει για το προγραμματισμένο δρομολόγιό του για Πειραιά στις 8:30 το πρωί, και μετά να γίνει ο έλεγχος για τη γραμμή προς Τουρκία.
«Από την πλευρά μας δεν υπάρχει καμμιά καθυστέρηση. Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε όμως τον έλεγχο διαβατηρίων όταν στο χώρο του λιμανιού κινούνται επιβάτες για τα πλοία εσωτερικού. Οι θέσεις “τράνζιτ” για τα πλοία εξωτερικού δεν καθορίζονται από εμάς αλλά από το λιμεναρχείο. Δίπλα ακριβώς από το πλοίο για την Τουρκία δένει το “Θεόφιλος”. Δεν μπορεί να μπλέκονται επιβάτες για να γίνει ο έλεγχος. Οι εταιρείες που πρακτορεύουν τα πλοία τα γνωρίζουν αυτά. Δε θα πρέπει λοιπόν να βγάζουν εισιτήρια για τις 8 το πρωί όταν γνωρίζουν ότι το “Θεόφιλος” φεύγει στις 8:30 και δεν μπορεί νωρίτερα να γίνει ο διαβατηριακός έλεγχος», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.
Θέμα… επί τάπητος!
Και οι τουριστικοί πράκτορες, όμως, θεωρούν ότι είναι ανάγκη να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της Πέμπτης, με όλους τους συναρμόδιους φορείς, προκειμένου να βρεθεί μια λύση καλύτερης «διαχείρισης» του λιμανιού. Ο κ. Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, ο οποίος πρακτορεύει το πλοίο «Κωνσταντίνος Γ.», λέει στο «Ε»: «Εμείς έχουμε προγραμματισμένο δρομολόγιο για Τουρκία στις 9 το πρωί, όμως και πάλι υπάρχει πρόβλημα με το συνωστισμό που δημιουργείται στο λιμάνι με έξι πλοία να συγκεντρώνονται εκεί την ίδια ώρα περίπου. Συγκεκριμένα, στο λιμάνι βρίσκονται σχεδόν ταυτόχρονα το “Νήσος Χίος”, το “Θεόφιλος” και το “Μυτιλήνη” μαζί με τα τρία πλοία για την Τουρκία. Το λιμάνι γεμίζει και δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί σωστά ο κόσμος. Και για αυτή την κατάσταση δε φταίμε ούτε εμείς οι πράκτορες, ούτε βέβαια ο κόσμος. Θα πρέπει να γίνει μια νέα συνάντηση με το λιμεναρχείο, το Τελωνείο, τη λιμενική επιτροπή, για να δούμε όλα τα προβλήματα που δημιουργούνται τη συγκεκριμένη μέρα και να βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις.»
Μεν και δε…
Από πλευράς λιμεναρχείου τονίζεται ότι τα πλοία του εσωτερικού έχουν πάντα προτεραιότητα και δε θα μπορούσε να καθυστερήσει το πλοίο της γραμμής για το πλοίο για Τουρκία. Επισημαίνεται όμως, από την άλλη μεριά, ότι εφόσον ο διαβατηριακός έλεγχος γίνεται μέσα στις εγκαταστάσεις του Τελωνείου, όπου υπάρχουν μόνο επιβάτες εξωτερικού, δεν εμποδίζει σε τίποτα να γίνεται ο έλεγχος, ενώ είναι ακόμη στο λιμάνι το «Θεόφιλος».
Το βέβαιο είναι, πάντως, ότι ταλαιπωρείται ο κόσμος από τις καθυστερήσεις, ανάμεσα στον οποίο πολλοί είναι επισκέπτες της Λέσβου που κυριολεκτικά αντιμετωπίζουν τριτοκοσμική κατάσταση. Προφανώς είναι ανάγκη οι υπηρεσίες να βρουν τις λύσεις που απαιτούνται, ώστε τουλάχιστον να πηγαίνει αργότερα ο κόσμος στο Τελωνείο όταν πρόκειται να καθυστερήσει και ο έλεγχος. Εκτός κι αν όλα ετούτα είναι προφάσεις με την ασυνεννοησία να έχει ως στόχο απλά το… αϊβαλιώτικο παζάρι της Πέμπτης.
Περίπου 500 Κύπριοι επισκέπτες στη Λέσβο μέσω Τουρκίας
Η κυπριακή… «εισβολή»!
«Αθόρυβα» διαμορφώνεται ένα σημαντικό τουριστικό ρεύμα προς τη Λέσβο. Περίπου 100 Κύπριοι επισκέπτες πέρυσι το καλοκαίρι και ήδη 400 φέτος έφτασαν στη Λέσβο και περιηγήθηκαν στο νησί μέσω Τουρκίας!
Ο λόγος για Κύπριους τουρίστες που επιλέγουν να κάνουν τις διακοπές τους στα μικρασιατικά παράλια επισκεπτόμενοι την Κωνσταντινούπολη αρχικά και στη συνέχεια μνημεία του παλαιότερου και σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στη Μικρά Ασία, και οι οποίοι παλιότερα με πλοιάρια της τουρκικής εταιρίας Jale από το Αϊβαλί και φέτος, από το Δικελί, με το πλοίο «Κωνσταντίνος Γ.» της Costar Lines, της μόνης ελληνικής εταιρείας που ενώνει το νησί με τα απέναντι παράλια, επιλέγουν να επισκεφθούν τη Λέσβο μερικές φορές, διανυκτερεύοντας μάλιστα στο νησί.
Η εκδρομή των Κυπρίων περιλαμβάνει την αεροπορική μεταφορά των ταξιδιωτών από την Κύπρο στην Αθήνα και στη συνέχεια στην Αλεξανδρούπολη. Από εκεί, με ελληνικό λεωφορείο, φτάνουν στην Κωνσταντινούπολη, επισκέπτονται μνημεία της Πόλης και στη συνέχεια κατηφορίζουν επισκεπτόμενοι προορισμούς των παραλίων, όπως την Έφεσο, τη Σμύρνη και το Αϊβαλί. Από εκεί περνούν για μία ή δύο μέρες απέναντι, στη Λέσβο, με κατευθύνσεις θρησκευτικού προορισμού της Λέσβου, για προσκύνημα. Κι αυτό αν και υποχρεώνονται να πληρώσουν δυο φορές βίζα στην Τουρκία μια στον Έβρο μπαίνοντας στην ανατολική Θράκη και μια στο Αϊβαλί ή στο Δικελί αντίστοιχα επιστρέφοντας στην Τουρκία.
Με ελληνικές εταιρείες
Φέτος, για πρώτη φορά το γκρουπ των Κύπριων επισκεπτών ήρθε στο νησί από το Δικελί, με το πλοίο «Κωνσταντίνος Γ.» της ελληνικής εταιρείας Costar Lines λόγω του ότι, σύμφωνα με το πρακτορείο που οργανώνει τα ταξίδια, την προτιμούν από την τουρκική. Άλλωστε, οι ταξιδιώτες μεταφέρονται αεροπορικώς στην Αλεξανδρούπολη, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε «λόγω του ότι οι Κύπριοι ταξιδιώτες δεν μπορούν και δε θέλουν να περάσουν με δικό τους πούλμαν από τα κατεχόμενα εδάφη».
Σύμφωνα με το διευθυντή τής Costar Lines, κ. Δημήτρη Γυφτόπουλο, πάντως, η εταιρεία του αναλαμβάνει απλά τη μετάβαση των Κυπρίων επισκεπτών, και όπως συμβαίνει με άλλους επισκέπτες, πρόκειται απλά για θέμα προσφοράς καλύτερης τιμής από αυτήν της τουρκικής εταιρείας.