Θέρμανση και ψύξη με θαλασσινό νερό!

01/07/2012 - 05:56
Σε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα ομαλής γεωθερμίας συνδέθηκε το πρώην δημαρχείο, ενώ αναμένεται να συνδεθούν και άλλα τέσσερα κτήρια στο Μούδρο της Λήμνου
Σε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα ομαλής γεωθερμίας συνδέθηκε το πρώην δημαρχείο, ενώ αναμένεται να συνδεθούν και άλλα τέσσερα κτήρια στο Μούδρο της Λήμνου

Το θαλασσινό νερό μπορεί να θερμάνει και να ψήξει μεγάλα κτήρια, αλλά και κατοικίες στα νησιά μας. Αυτό απέδειξε το πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα που ολοκληρώθηκε στο Μούδρο της Λήμνου. Ένα πλήρες σύστημα κλιματισμού από θαλασσινό νερό εγκαταστάθηκε σε πέντε δημοτικά κτήρια του τέως Δήμου Μούδρου.
Το σύστημα έχει συνδεθεί με το κτήριο του παλιού δημαρχείου, αφού έχει τοποθετηθεί και λειτουργεί η κεντρική εγκατάσταση, ενώ για τα άλλα τέσσερα κτήρια (το Πνευματικό Κέντρο, το Δημοτικό Σχολείο, το πρώην Νηπιαγωγείο στο λιμάνι και το Λιμεναρχείο) υπάρχουν οι αναμονές για σύνδεση και θα πρέπει να εξοικονομηθούν οι απαραίτητες πιστώσεις ώστε να τεθεί το σύστημα σε πλήρη λειτουργία. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα μεγάλο δίκτυο τηλεκλιματισμού από τη θάλασσα και να επεκταθεί το πρόγραμμα και σε άλλα δημόσια αλλά και ιδιωτικά κτήρια του Μούδρου.

Το νέο σύστημα σχεδίασε ο καθηγητής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικών Ερευνών τού ΤΕΙ της Χαλκίδας Μιχάλης Βραχόπουλος. Η εφαρμογή του θα αποδείξει στους φορείς και του κατοίκους του Μούδρου, αλλά και όλου του νησιού, αν από το θαλασσινό νερό θα μπορούν να καλύψουν ένα μεγάλο μέρος των ενεργειακών τους αναγκών.
Το θαλασσινό νερό μέσω υπεδαφικών σωλήνων μεταφέρεται στα κτήρια το καλοκαίρι, όπου και δημιουργείται ψύξη, και αποβάλλουν το κρύο στέλνοντάς το στη θάλασσα το χειμώνα. Συγκεκριμένα, το σύστημα απορρίπτει ή απορροφά θερμότητα από τη θάλασσα, η οποία διοχετεύεται μέσα από σωλήνες εδάφους σε αυτά τα πέντε κτήρια, που κλιματίζονται μέσα από μία αντλία θερμότητας που υπάρχει σε καθένα απ’ αυτά.
Η εκμετάλλευση της γεωθερμικής ενέργειας στο υπέδαφος της περιοχής θα οδηγήσει σε μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας. Η αρχική πρόβλεψη είχε φτάσει το 30%, ενώ η επιτυχία του εγχειρήματος την αύξησε στο 50%. Όταν το συγκεκριμένο πρόγραμμα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή, ο Δήμος Λήμνου θα έχει μεγάλο όφελος όσον αφορά στο κόστος σε σχέση με τις συμβατικές μορφές ενέργειας.

«Πλεονεκτήματα»
Η χρήση της ομαλής γεωθερμίας για τη θέρμανση και τη δροσιά έχει - σύμφωνα με τον καθηγητή του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικών Ερευνών του ΤΕΙ της Χαλκίδας Μιχάλη Βραχόπουλο - «πολλά πλεονεκτήματα, όπως τη σταθερή παροχή καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, μικρές απαιτήσεις σε ό,τι αφορά το κόστος εγκατάστασης, μικρό κόστος συντήρησης και λειτουργίας, εξασφάλιση μεγάλης ενεργειακής αυτονομίας των εγκαταστάσεων, σχεδόν μηδενική περιβαλλοντική επιβάρυνση, αφού δεν εκπέμπονται αέρια και δε δημιουργούνται απόβλητα».
Το έργο ξεκίνησε να λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια και σύμφωνα με τον κ. Βραχόπουλο «τα αποτελέσματα των μετρήσεων έδειξαν ότι θα προκύψει εξοικονόμηση ενέργειας που θα φτάσει το 50%. Αυτό το σύστημα είναι πρωτοποριακό και καλό θα είναι να επεκταθεί και στα νοικοκυριά σε παραλιακούς οικισμούς και πόλεις. Έχουμε εισηγηθεί στον αρμόδιο υφυπουργό να απελευθερώσει τις διαδικασίες αδειοδότησης, ώστε ο κάθε πολίτης να μπορεί χωρίς μεγάλες γραφειοκρατικές διαδικασίες να εφαρμόζει ένα τέτοιο σύστημα για τα επαγγελματικά κτήρια, και στα σπίτια.».
Για το πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λήμνου, Κώστας Αδαμίδης, δήλωσε: «Οποιαδήποτε δράση περιορίζει την ενέργεια που παράγεται από συμβατικές μεθόδους (πετρέλαιο, ορυκτά κ.λπ.) συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων της κλιματικής αλλαγής και για αυτό προχωρήσαμε ένα τέτοιο πρωτοπόρο πρόγραμμα.»
Α.Σπυ

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey