Η «Μυτιληνιά Διάλεκτος», το δημιούργημα του 35χρονου συντοπίτη Γιάννη Κουκέλλη, που μένει χρόνια στην Αθήνα, μπορεί να ξεκίνησε ως μπλογκ πριν από πέντε χρόνια, έχει μετεξελιχθεί ωστόσο σε μια κανονική ιστοσελίδα με πλούσιο ενημερωτικό υλικό για τη Λέσβο.
Το «Ε» γνωρίζει τη «Μυτιληνιά Διάλεκτο», του συντοπίτη Γιάννη Κουκέλλη
Η νοσταλγία για τον τόπο του, τον ώθησε να δημιουργήσει μια ιστοσελίδα που θα του τον θύμιζε όσο το δυνατόν περισσότερο. Η «Μυτιληνιά Διάλεκτος», το δημιούργημα του 35χρονου συντοπίτη Γιάννη Κουκέλλη, που μένει χρόνια στην Αθήνα, μπορεί να ξεκίνησε ως μπλογκ πριν από πέντε χρόνια, έχει μετεξελιχθεί ωστόσο σε μια κανονική ιστοσελίδα με πλούσιο ενημερωτικό υλικό για τη Λέσβο ενώ, λόγω του μεγάλου αριθμού «φίλων» της, διαθέτει πλέον και δύο (!) προφίλ στο facebook.
«Ζούσα για χρόνια με τη νοσταλγία για τον τόπο μου», λέει ο Γιάννης Κουκέλλης εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν στη δημιουργία του μπλογκ «Μυτιληνιά Διάλεκτος».
Τα τελευταία 11 χρόνια, ο μυτιληνιάς καταγωγής λιμενικός ζει στην πρωτεύουσα, μαζί με την αγιασώτικης καταγωγής, σύζυγό του. Είναι μέλος του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Αγιασωτών και αντιπρόσωπος του τελευταίου στην Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής και διατηρεί στενή επαφή με τα λεσβιακά δρώμενα της Αθήνας, αλλά και με όσα συμβαίνουν στη Λέσβου.
Με έμφαση στη ντοπιολαλιά
Το μπλογκ δημιουργήθηκε το 2007 και σύντομα άρχισε να δέχεται επισκέψεις από 50 περίπου άτομα κάθε μέρα, Μυτιληνιούς απ’ όλον τον κόσμο, που βρήκαν στα κείμενα και τις φωτογραφίες του, την ευκαιρία να μαθαίνουν σε καθημερινή βάση για τον τόπο τους.
Η ολοένα αυξανόμενη επισκεψιμότητα που είχε το εγχείρημά του, οδήγησε τον 35χρονο να το μετεξελίξει δίνοντάς του τη μορφή ιστοσελίδας (http://mytiliniadialektos.gr/), ώστε να μπορεί ο κόσμος να θυμάται καλύτερα τη διεύθυνση.
Με φόντο την προκυμαία της Μυτιλήνης, η ιστοσελίδα χωρίζεται σε διάφορες ενότητες, που αφορούν τόσο τοπικά νέα, όσο και παρουσιάσεις και εκπομπές που έχουν σχέση με το νησί, τοπικές συνταγές, βίντεο και ποικιλία άρθρων που στέλνουν στο διαχειριστή της οι συντοπίτες του και τα οποία ο ίδιος «ανεβάζει» προσθέτοντας, όπου το θεωρεί απαραίτητο, τα δικά του κείμενα και σχολιασμούς.
Ειδικός σύνδεσμος υπάρχει για τη ντοπιολαλιά της Λέσβου, που είναι κι αυτό που θέλει να διασώσει και να προβάλει ο Γιάννης Κουκέλλης (γιος συνταξιούχου τυπογράφου), μέσω και του ονόματος που έχει δώσει στο ηλεκτρονικό του «παιδί».
«Με ενδιαφέρει η διάλεκτος του τόπου μου, τα λογοπαίγνια και η πολιτισμική της κληρονομιά», εξηγεί. «Στόχος μας θα πρέπει να είναι η διατήρησή της».
Δεν θέλει να φανεί ο 35χρονος Μυτιληνιός, που λατρεύει τη ντοπιολαλιά του τόπου του (πάνω). Ο σύνδεσμος «Γιου Αγριγιώτ’σ», με χαρακτηριστικά αποφθέγματα στη ντοπιολαλιά
Χιλιάδες οι «φίλοι»
Μέσα στον ένα χρόνο λειτουργίας της, η ιστοσελίδα έχει φτάσει να υποδέχεται 500 άτομα κάθε μέρα. Παράλληλα, η «Μυτιληνιά Διάλεκτος» έχει αποκτήσει τη δική της διεύθυνση στο facebook η οποία, έχοντας φτάσει τους 5.000 «φίλους», απέκτησε πρόσφατα και «δίδυμο» προφίλ. Υπάρχουν έτσι τα προφίλ Α και Β, που φιλοξενούν τα σχόλια και τις ειδήσεις των Μυτιληνιών που τα επισκέπτονται, καθώς και διάφορες φωτογραφίες και βίντεο, από τη Μυτιλήνη, τα χωριά και τη φύση της Λέσβου, αλλά και από δράσεις Μυτιληνιών.
Ο Γιάννης Κουκέλλης συνεχίζει ακάθεκτος τη δράση του χωρίς να έχει, όπως υποστηρίζει, κανένα οικονομικό όφελος από ό,τι κάνει. «Δεν βγάζω χρήματα, δίνω ό,τι μπορώ παραπάνω…», λέει κλείνοντας.