Μια ζωγραφική απεικόνιση της Μυτιλήνης του 1805, όπως την είδε ένας Βρετανός ζωγράφος, ο Ουίλλιαμ Γκέιλ, βρίσκεται στο χώρο του Βρετανικού Μουσείου στο Λονδίνο.
Μια ζωγραφική απεικόνιση της Μυτιλήνης του 1805, όπως την είδε ένας Βρετανός ζωγράφος, ο Ουίλλιαμ Γκέιλ, βρίσκεται στο χώρο του Βρετανικού Μουσείου στο Λονδίνο.
Η αποκάλυψη οφείλεται στον καθηγητή Έκτωρ Ουίλλιαμς, που στο τέλος της διάλεξής του στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, παρουσίασε τη ζωγραφιά για πρώτη φορά στο κοινό.
Το σχέδιο απεικονίζει την πόλη, το λιμάνι και το Κάστρο και της Μυτιλήνης, που ο ζωγράφος αποτύπωσε στο χαρτί από το λόφο της Σουράδας, ο οποίος επίσης έχει περιληφθεί στο κάδρο, μαζί με ένα πεύκο που βρισκόταν στο σημείο όπου σχεδιάστηκε το έργο.
Όπως εξήγησε ο καθηγητής, βρέθηκε τυχαία μπροστά στο σχέδιο, σε μια επίσκεψή του στο Βρετανικό Μουσείο πριν από λίγο καιρό. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για έργο που δεν είναι δημοσιευμένο πουθενά και δεν εκτίθεται στους χώρους του Μουσείου, παρά βρίσκεται φυλαγμένο στα αρχεία του, ενδεχομένως μάλιστα μαζί και με άλλα παρόμοια.
«Δεν είναι ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό, ωστόσο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, αφού δείχνει τη Μυτιλήνη όπως ήταν δύο αιώνες πριν και ενδέχεται να υπάρχουν κι άλλα παρόμοια», λέει ο κ. Ουίλλιαμς.
Ωστόσο, δεν έχει καταφέρει ακόμη να βρει περισσότερα στοιχεία για το ζωγράφο που το φιλοτέχνησε ή για το ίδιο το έργο.
Μια σύντομη έρευνά μας ανέδειξε κάποιο γνωστό ζωγράφο με το όνομα Ουίλλιαμ Γκέιλ, δεν μπορεί όμως να πρόκειται για τον ίδιο που σχεδίασε την πόλη της Μυτιλήνης το 1805, καθώς ο συγκεκριμένος έζησε από το 1823 μέχρι το 1909.
Πάνω σε αυτό, ο κ. Ουίλλιαμς σχολίασε πως επρόκειτο μάλλον για κάποιον όχι γνωστό ζωγράφο. «Υπήρξαν μέσα στο 19ο αιώνα κάποιοι Βρετανοί που έρχονταν στη Μυτιλήνη και περνούσαν ένα διάστημα εδώ και έκαναν αντίστοιχα σχέδια. Υπάρχει, άλλωστε, και η παράδοση που θέλει το Λόρδο Μπάυρον να έχει επίσης περάσει κάποιο καιρό στη Μυτιλήνη, ωστόσο ενδέχεται να πρόκειται απλά για ένα μύθο», δήλωσε ο ίδιος στο «Ε».