Mεγάλη έκθεση απολιθωμάτων στο Σίγρι

01/07/2012 - 05:56
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου εγκαινιάζει το Σάββατο 17 Ιουλίου τη μεγάλη περιοδική έκθεση με τίτλο «Aπολιθώματα στο Αιγαίο - Βιοποικιλότητα θηλαστικών: Από το Δεινοθήριο της Λέσβου, στον Άνθρωπο των Πετραλώνων».
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου εγκαινιάζει το Σάββατο 17 Ιουλίου τη μεγάλη περιοδική έκθεση με τίτλο «Aπολιθώματα στο Αιγαίο - Βιοποικιλότητα θηλαστικών: Από το Δεινοθήριο της Λέσβου, στον Άνθρωπο των Πετραλώνων». Η έκθεση, που θα διαρκέσει για περίπου έξι μήνες, θα πλαισιωθεί από ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, που θα λειτουργήσουν από τον Οκτώβριο μέχρι το Δεκέμβριο.

Η έκθεση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Μουσείου Παλαιοντολογίας του Τμήματος Γεωλογίας Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από τις συλλογές του οποίου προέρχονται σπάνια απολιθώματα από τις παλαιοντολογικές έρευνες στον ελληνικό χώρο, και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, το οποίο προσέφερε σημαντικά ευρήματα από την Κρήτη.
Την επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβε η ερευνήτρια - παλαιοντολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Κατερίνα Βασιλειάδου.
Η έκθεση, που θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι, περιλαμβάνει περισσότερα από 40 εντυπωσιακά απολιθώματα θηλαστικών ζώων που έχουν ζήσει στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου Πελάγους κατά τον Καινοζωικό Αιώνα.



Ευκαιρία για ταξίδι

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στο μακρινό παρελθόν και να γνωρίσουν από κοντά, μέσω των απολιθωμάτων, φωτογραφικού υλικού και αναπαραστάσεων, δεινοθήρια, τεράστια γομφοθήρια, φοβερούς μαχαιρόδοντες, ψηλόλαιμες αλλά και κοντόλαιμες καμηλοπαρδάλεις, τριδάκτυλα ιππάρια, γαζέλες με ποικιλόμορφα κέρατα, περίεργα χαλικοθήρια, τριχωτούς ρινόκερους, νάνους ιπποπόταμους και πολλά άλλα ζώα που έζησαν στα τροπικά και υποτροπικά δάση, τις ξηρές σαβάνες ή τις παγωμένες τούνδρες, που αντιπροσωπεύουν οικοσυστήματα που διαδοχικά κυριάρχησαν στην ανατολική Μεσόγειο στη διάρκεια των τελευταίων 23 εκατομμυρίων ετών. Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης ειδική αναφορά στα πρωτεύοντα θηλαστικά, βασισμένη στα παλαιοντολογικά ευρήματα του βορειοελλαδικού χώρου.
Πρόκειται για μια γνωριμία με την τεράστια ποικιλία των ζώων που έζησαν στην περιοχή του Αιγαίου από την εποχή του απολιθωμένου δάσους της Λέσβου, παρουσιάζοντας τα νεώτερα τεκμήρια για τα ζώα που έζησαν πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια στην περιοχή, μέχρι την εξάπλωση του ανθρώπου, που αντιπροσωπεύεται από το κρανίο του Ανθρώπου των Πετραλώνων, που ανακαλύφθηκε στα μέσα του 20ού αιώνα στη Χαλκιδική και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα παλαιοανθρωπολογικά ευρήματα παγκοσμίως.
Μέσα από πολυάριθμα επεξηγηματικά κείμενα και αναπαραστάσεις θα τονιστούν χαρακτηριστικά των θηλαστικών που παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλομορφία και συνθέτουν τη βιοποικιλότητα στα θηλαστικά, τόσο κατά το παρελθόν όσο και στα σύγχρονα οικοσυστήματα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey