Στα σκοτεινά η επίσκεψη στο Μουσείο Θεοφίλου

01/07/2012 - 05:56
Επίσκεψη στα Μουσεία Θεοφίλου και Τεριάντ πραγματοποίησε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, πρώτης μέρας άφιξής του στη Μυτιλήνη.[Υπάρχει σχετικό Video]
Επίσκεψη στα Μουσεία Θεοφίλου και Τεριάντ πραγματοποίησε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, πρώτης μέρας άφιξής του στη Μυτιλήνη. Ο υπουργός έφτασε στη Βαρειά γύρω στις 6:30 το απόγευμα και ξεναγήθηκε στα δύο Μουσεία από το δήμαρχο Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσο, όσο και από τον περιφερειάρχη, Νάσο Γιακαλή, αλλά και τους υπηρεσιακούς υπευθύνους σε θέματα πολιτισμού του τόπου.

Συνοδοί του κ. Γερουλάνου κατά την περιήγησή του στους δύο χώρους ήταν ο διευθυντής του Μουσείου Τεριάντ, Κώστας Μανιατόπουλος, ο υπεύθυνος Πολιτισμού του Δήμου Λέσβου, Κώστας Αστυρακάκης, η προϊσταμένη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων, Μαρία Δανιά - Ταπανλή, η προϊσταμένη της Κ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, Όλγα Φιλανιώτου, ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, Νίκος Ζούρος, κ.ά..

Στα Μουσεία της Βαρειάς

«Καλωσορίσατε στο ταλαίπωρο μουσείο». Με τη φράση αυτή υποδέχτηκε τον υπουργό στο Μουσείο Θεοφίλου ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος. Τόσο ο ίδιος, όσο και η κ. Δανιά, αλλά και ο κ. Μανιατόπουλος, εξήγησαν στον κ. Γερουλάνο τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Μουσείο όπως αυτά διαπιστώθηκαν και από εντεταλμένο υπάλληλο του Υπουργείου Πολιτισμού πριν από λίγο καιρό και του περιέγραψαν τις ακατάλληλες για την έκθεση των έργων συνθήκες θέρμανσης και αφύγρανσης, αλλά και ελλιπούς συντήρησης, που έχουν οδηγήσει στο να υποστούν τα έργα ζημιές. Ειδικά η κ. Δανιά έκανε λόγο για απουσία σχετικής μελέτης, που θα εξασφάλιζε τις κατάλληλες συνθήκες έκθεσης των έργων του Θεόφιλου.
Αναφερόμενος στη δυσχερή οικονομική κατάσταση του Δήμου Λέσβου, ο κ. Βουνάτσος έκανε έκκληση για οικονομική στήριξη του Μουσείου από το Υπουργείο Πολιτισμού. Αναφέρθηκε, μάλιστα, και στο θέμα της Δημοτικής Πινακοθήκης που, όπως και το Μουσείο Θεοφίλου, έχει μείνει πλέον χωρίς προσωπικό. Ο κ. Γιακαλής, τέλος, ως τέως δήμαρχος, θύμισε την απεντόμωση και τη συντήρηση που επί δημαρχίας του είχε γίνει ως ένα βαθμό στο Μουσείο και τόνισε πως δεν έχει υπάρξει ποτέ και από καμμία πλευρά οποιαδήποτε χρηματοδότηση, πέρα από τα έσοδα που απέφερε το ίδιο το Μουσείο.
Ο κ. Γερουλάνος επισκέφτηκε στη συνέχεια το Μουσείο Τεριάντ, όπου ξεναγήθηκε από το διευθυντή του ιδρύματος, κ. Μανιατόπουλο (που και νωρίτερα έκανε στον υπουργό παρουσίαση των έργων του Θεόφιλου και των εκδόσεων για τον ίδιο), τόσο στις εκθεσιακές αίθουσες του ισογείου και του πρώτου ορόφου, όσο και στο υπόγειο του κτηρίου, προκειμένου να δει τα προβλήματα υγρασίας που υπάρχουν.
Όσο βρισκόταν στις αίθουσες του Μουσείου, είδε με την κ. Δανιά τα σχέδια του κτηρίου όπως αυτά έχουν γίνει βάσει της σχετικής μελέτης που εκπόνησε η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Βορείου Αιγαίου πριν από μερικούς μήνες, κατόπιν συζητήσεων με τη γενική γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Της μελέτης, δηλαδή, που προβλέπει τον εκσυγχρονισμό του Μουσείου, έργο το οποίο εντάχθηκε στις αρχές του μήνα στο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό δυο εκατομμυρίων ευρώ και που, βάσει και όσων ανέφερε η κ. Δανιά στον υπουργό, προβλέπεται να αρχίσει στα μέσα Μαΐου.


Ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, με τους κυρίους Βουνάτσο και Γιακαλή και τις κυρίες Δανιά και Φιλανιώτου, κατά την ξενάγησή του στο Μουσείο Θεοφίλου (αριστερά). Ο κ. Μανιατόπουλος ξενάγησε τον υπουργό στο Μουσείο Τεριάντ (δεξιά)

«Θα συνεργαστούμε με το Δήμο»
Χαρακτηρίζοντας τα δύο Μουσεία «πηγή πλούτου για τον τόπο», ο κ. Γερουλάνος δήλωσε πως «προβλήματα έχουν και τα δύο Μουσεία, αφού όταν πρωτοεκτέθηκαν τα έργα, αυτό έγινε χωρίς την απαραίτητη τεχνογνωσία. Ήρθε η ώρα να γίνει σωστή έκθεση των έργων. Το Τεριάντ έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και όσον αφορά σε αυτό του Θεοφίλου, σε συνεργασία και με το Δήμο Λέσβου, θα βρούμε τρόπο να το χειριστούμε σωστά.».
Τις δεσμεύσεις αυτές επανέλαβε ο υπουργός και στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι του Σαββάτου, μετά από τη λήξη της σύσκεψής τους στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημασία της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Μυτιλήνης - έργο που έχει επίσης ενταχθεί στο ΕΣΠΑ - για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος του τόπου, ενώ για το θέμα της Δημοτικής Πινακοθήκης ξεκαθάρισε πως δεν είναι λύση το να περάσει η διαχείρισή της σε κρατικά χέρια, αφού πρόκειται για καθαρά θέμα των τοπικών φορέων, που μπορεί ωστόσο να δεχθεί τη βοήθεια του Υπουργείου.
Σύμφωνα, πάντως, με όσα είπε ο κ. Γερουλάνος απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το αν οποιεσδήποτε εργασίες θα σημαίνουν και το κλείσιμο του Μουσείου Θεοφίλου, θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει σωστός σχεδιασμός και η μεταφορά των έργων για συντήρηση να γίνει σταδιακά, ώστε να παραμείνει ανοιχτός αυτός ο χώρος πολιτισμού.


Ο υπουργός ενημερώθηκε για το έργο ανάπλασης του Μουσείου Τεριάντ, από την κ. Δανιά




Το Ελαιοτριβείο - Μουσείο Βρανά και το «Έτος Ελύτη»

Το απόγευμα του Σαββάτου, ο υπουργός Πολιτισμού βρέθηκε με την οικογένειά του στο Ελαιοτριβείο - Μουσείο Βρανά του Παπάδου, όπου και ξεναγήθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Νίκο Σηφουνάκη. Παρ’ όλο που, όπως έγινε ξεκάθαρο στη συνέχεια, η επίσκεψη είχε προγραμματιστεί να γίνει σε κλειστό κύκλο, στο χώρο βρέθηκαν και τα τοπικά Μ.Μ.Ε., αφού η επίσκεψη του υπουργού στο παλιό ελαιοτριβείο του παππού του Οδυσσέα Ελύτη δε θα μπορούσε να μη συνδέεται και με το «Έτος Ελύτη», που έχει ανακηρυχθεί το 2011 από το Υπουργείο Πολιτισμού.


Συνοδευόμενος αυτήν τη φορά και από τη γενική γραμματέα του Υπουργείου, Λίνα Μενδώνη, ο Παύλος Γερουλάνος ξεναγήθηκε με την οικογένειά του στους χώρους του Μουσείου Βρανά από τον κ. Σηφουνάκη, μέλος της εταιρείας «Αρχιπέλαγος», η οποία πριν από χρόνια ανέλαβε την αναστήλωση του παλιού βιομηχανικού αυτού μνημείου της Γέρας.


Ο Παύλος Γερουλάνος με το Νίκο Σηφουνάκη, στο Ελαιοτριβείο - Μουσείο Βρανά

«Το Μουσείο αυτό δείχνει τον πλούτο του τόπου και σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να κάνει θαύματα, μπορεί να γίνει η επίσκεψη του κόσμου πιο πλούσια, να μαθαίνουν οι επισκέπτες πράγματα για το νησί», δήλωσε ο κ. Γερουλάνος μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του. «Σκοπός είναι να δούμε πώς αυτός ο τοπικός πλούτος μπορεί να γίνει πηγή εσόδων για την οικονομία, μέσα από συντονισμένες προσπάθειες.»
Όσον αφορά στο «Έτος Ελύτη» - όπως έχει χαρακτηρίσει τη χρονιά που διανύουμε το Υπουργείο Πολιτισμού, αφού φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου ποιητή - και το αν προβλέπονται εκδηλώσεις τόσο στο Μουσείο Βρανά, όσο και στο υπόλοιπο νησί, ο υπουργός ανέφερε κατά τη διήμερη επίσκεψή του στη Λέσβο πως το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι ακόμη υπό διαμόρφωση, λέγοντας: «Το “Έτος Ελύτη” είναι μια ευκαιρία να αναδείξουμε το έργο του ποιητή και να τον κάνουμε γνωστό στις νέες γενιές. Είναι μια ευκαιρία για συνεργασία του Υπουργείου, όχι μόνο με το Μέγαρο Μουσικής και το ΕΚΕΒΙ, που έχουν ήδη κάνει πρόγραμμα εκδηλώσεων, αλλά και σε ένα πλήθος καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων.» Ειδικά για το Μουσείο Βρανά, διευκρίνισε πως το πρόγραμμα για οποιαδήποτε εκδήλωση θα καθοριστεί εν καιρώ, σε συνεργασία με τους υπευθύνους.
Παρόντες στο Μουσείο Βρανά ήταν, εκτός άλλων, ο κ. Γιακαλής, ο κ. Βουνάτσος και ο κ. Βερβέρης, καθώς και οι κυρίες Δανιά, Φιλανιώτου και Λόζου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey