Περισσότερες αιτήσεις από κάθε άλλη φορά, συγκέντρωσε φέτος το Μουσικό Γυμνάσιο Μυτιλήνης. Οι υποψήφιοι θα περάσουν μεν από διαδικασία επιλογής, θέμα ωστόσο αποτελεί το εάν το Υπουργείο Παιδείας θα εγκρίνει τη δημιουργία και δεύτερου τμήματος.
Περισσότερες αιτήσεις από κάθε άλλη φορά, στα 17 χρόνια που λειτουργεί, συγκέντρωσε φέτος το Μουσικό Γυμνάσιο Μυτιλήνης. Συνολικά 34 μαθητές της Στ΄ τάξης δημοτικών σχολείων του νησιού έδειξαν ενδιαφέρον να μπουν στην Α΄ τάξη του Μουσικού Γυμνασίου, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από τον περσινό. Οι υποψήφιοι θα περάσουν μεν από διαδικασία επιλογής, θέμα ωστόσο αποτελεί το εάν το Υπουργείο Παιδείας θα εγκρίνει τη δημιουργία και δεύτερου τμήματος, αφού ο χώρος στο Σχολείο είναι περιορισμένος.
Οι αιτήσεις έχουν λήξει και οι υποψήφιοι μαθητές της Α΄ τάξης του Μουσικού Γυμνασίου για το έτος 2011 - 2012 ετοιμάζονται να περάσουν από διαδικασία επιλογής στις 21 Ιουνίου. Δεν είναι απαραίτητο να παίζουν κάποιο όργανο ή να έχουν σπουδάσει μουσική, εξετάζονται όμως ως προς το εάν διαθέτουν μουσική και ρυθμική αντίληψη. Την ημέρα των εξετάσεων θα κληθούν να συμπληρώσουν ένα έντυπο με τις μουσικές γνώσεις που διαθέτουν, καθώς και να δηλώσουν το εάν ενδιαφέρονται να εξεταστούν στο όργανο που γνωρίζουν ή στο τραγούδι.
Λόγω του μεγάλου αριθμού αιτήσεων, πιθανόν να είναι φέτος πιο αυστηρά και τα κριτήρια επιλογής. Από το 1994 που ιδρύθηκε το Μουσικό Γυμνάσιο Μυτιλήνης, μόνο άλλη μια χρονιά υπήρξαν πάνω από 24 παιδιά που μπήκαν στην Α΄ τάξη. Ήταν η σχολική χρονιά 2003 - 2004, και τα 28 παιδιά που τελικά επιλέχθηκαν, χωρίστηκαν σε δύο τμήματα. Σύμφωνα με το διευθυντή του Σχολείου, Γιώργο Αθανασίου, αυτή ήταν και η «καλύτερη φουρνιά» που έβγαλε ποτέ το Μουσικό Σχολείο, αφού οι περισσότεροι μαθητές έμειναν και στο Λύκειο και είχαν πολύ καλή επίδοση στα μουσικά μαθήματα. Τόσο ο κ. Αθανασίου, όσο και ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου, Γιώργος Τάταρης, υποστηρίζουν πως ο μεγαλύτερος αριθμός μαθητών και η ύπαρξη δύο τμημάτων έχει πολύ καλύτερο αποτέλεσμα. Κι αυτό λόγω τόσο του ότι γίνεται καλύτερη επιλογή ανάμεσα στους υποψηφίους, όσο και του ότι ο «συναγωνισμός» που υπάρχει μεταξύ των τμημάτων, λειτουργεί θετικά για τους μαθητές.
Θα χωρέσουν στο κτήριο;
Φέτος υπάρχει για δεύτερη χρονιά αυτή η δυνατότητα. Ο αριθμός των αιτήσεων είναι σχεδόν διπλάσιος από πέρυσι (19 παιδιά είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον το 2010), οι περισσότερες αιτήσεις μάλιστα αφορούν μαθητές της πόλης της Μυτιλήνης, κάτι που διευκολύνει ως προς τη μετακίνησή τους.
Το μόνιμο κτηριακό πρόβλημα του Σχολείου, ωστόσο, θέτει το ζήτημα του εάν επαρκούν οι χώροι για να πραγματοποιηθούν χωρίς προβλήματα τα μαθήματα. Σύμφωνα με το διευθυντή, από το Σχολείο έχει γίνει πρόβλεψη για τη δημιουργία δεύτερου τμήματος και οι σχετικές αιτήσεις έχουν υποβληθεί στο Υπουργείο Παιδείας. Ωστόσο, ζήτημα είναι το πώς θα διευθετηθεί ο χώρος για τα ατομικά μουσικά μαθήματα, που θα πρέπει να γίνονται πλέον για αρκετούς παραπάνω μαθητές.
«Από άποψη προσωπικού δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα, πάντα θα υπάρχουν όμως ελλείψεις στα ατομικά όργανα, αφού κάθε χρονιά προκηρύσσονται ειδικότητες ανάλογα με τις επιλογές των παιδιών. Μια αίθουσα επιπλέον μπορούμε να τη διαθέσουμε. Τα ατομικά μαθήματα, πάντως, προσπαθούμε να τα βάλουμε όλα στις απογευματινές ώρες, που απελευθερώνονται αίθουσες και από το 5ο Γυμνάσιο με το οποίο συστεγαζόμαστε», εξήγησε ο ίδιος στο «Ε».
Το θέμα που εγείρεται για άλλη μια φορά, ακόμη πιο επιτακτικά ίσως, λόγω και των θετικών που συνεπάγεται η ύπαρξη τμημάτων άνω του ενός σε μια τάξη, είναι αυτό της δημιουργίας - επιτέλους - κτηρίου για το Μουσικό Σχολείο στο οικόπεδο του Αρχοντικού Κατσάνη. Αυτό τονίζουν τόσο ο κ. Αθανασίου, αναφέροντας πως τα μουσικά σχολεία δε θα πρέπει να συστεγάζονται, όσο και ο κ. Τάταρης, που κάνει λόγο για «άσκηση πίεσης» προκειμένου να δοθεί λύση στο θέμα. Προς το παρόν, πάντως, είναι στην ευχέρεια του Υπουργείου Παιδείας να αποφασίσει αν θα δημιουργηθούν δύο τμήματα ή εάν 10 υποψήφιοι μαθητές θα μείνουν αναγκαστικά εκτός Μουσικού Γυμνασίου.