Αναβάλλονται, λόγω Βουλής, οι προσλήψεις

01/07/2012 - 05:56
Το κλείσιμο της Βουλής αναβάλλει για έναν τουλάχιστο μήνα την πρόσληψη ανέργων στους δήμους. Οι ίδιες 20.000 προσλήψεις όμως, που ανακοινώθηκαν απ’ την υπουργό Απασχόλησης και την ΚΕΔΚΕ για την επικράτεια, προκαλούν αντιδράσεις από συνδικαλιστές εργαζομένων στους ΟΤΑ.
Το κλείσιμο της Βουλής αναβάλλει για έναν τουλάχιστο μήνα την πρόσληψη ανέργων στους δήμους. Οι ίδιες 20.000 προσλήψεις όμως, που ανακοινώθηκαν απ’ την υπουργό Απασχόλησης και την ΚΕΔΚΕ για την επικράτεια, προκαλούν αντιδράσεις από συνδικαλιστές εργαζομένων στους ΟΤΑ, που μιλούν για τη δημιουργία νέας στρατιάς συμβασιούχων.
 
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από δημάρχους της Λέσβου που ενδιαφέρθηκαν να πληροφορηθούν για το πόσες θέσεις αναλογούν στους δήμους τους, το αιφνίδιο κλείσιμο της Βουλής την προηγούμενη Παρασκευή απέτρεψε την εφαρμογή του όλου σχεδιασμού για τις προσλήψεις στους δήμους. Κι αυτό γιατί χρειάζεται ειδική νομοθετική ρύθμιση πριν δοθεί η δυνατότητα οι δήμοι να προσλάβουν, στο πλαίσιο κοινού προγράμματος με τον ΟΑΕΔ, ανέργους, επιδοτούμενους ή μη, ανάλογα με τον πληθυσμό τους.
Όπως είχε γράψει το «Ε», η όλη διαδικασία αρχικά προγραμματιζόταν να έχει ολοκληρωθεί άμεσα και πριν τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου να έχουν γίνει οι προσλήψεις. Τελικά, το πρόγραμμα «αντιμετώπισης της ανεργίας» μετατίθεται για τουλάχιστον ένα μήνα μετά, αφού δηλαδή υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση απ’ το πρώτο θερινό τμήμα που θα λειτουργήσει μετά τις εκλογές.

Άλλοθι η κρίση
Με την ανακοίνωση των 20.000 προσλήψεων υπήρξαν διάφορες αντιδράσεις, μεταξύ των οποίων και των συνδικαλιστών εργαζόμενων στους ΟΤΑ της Λέσβου απ’ το χώρο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, που με ανακοίνωσή τους κατήγγειλαν την κυβέρνηση και την πλειοψηφία της ΚΕΔΚΕ πως, με άλλοθι την κρίση, σέρνουν το χορό των ελαστικών μορφών απασχόλησης στους δήμους και επιχειρούν με συμβασιούχους να καλύψουν πάγιες ανάγκες. Οι αποδοχές τους θα είναι πολύ κατώτερες από τη Συλλογική Σύμβαση και δε θα ξεπερνούν τα 700 ευρώ το μήνα, τονίζουν στην ίδια ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας ότι έτσι «αφενός μεν επιδιώκουν τη γενίκευση της ελαστικής και φθηνής εργασίας στην τοπική αυτοδιοίκηση και αφετέρου τη χρησιμοποίηση των συμβασιούχων ως εκλογική λεία μπροστά στις ευρωεκλογές, αλλά και τις σε σύντομο χρονικό διάστημα βουλευτικές και δημοτικές εκλογές».
Προκειμένου να πετύχουν τους σκοπούς τους, δε διστάζουν - σύμφωνα με την ίδια καταγγελία - «η μεν κυβέρνηση να χαρίσει τα κονδύλια του επιδόματος ανεργίας (που προορίζονται για τη στήριξη των ανέργων) στους εργοδότες και οι δήμαρχοι από την άλλη, να επιβαρύνουν τους ήδη υπό οικονομική κατάρρευση δήμους με πάνω 600 εκατ. ευρώ. Επειδή, όμως, τα ταμεία τους είναι μείον, θα υποθηκεύσουν για τα επόμενα χρόνια θεσμοθετημένους πόρους των ΟΤΑ, καταφεύγοντας σε δυσβάστακτο δανεισμό, καθιστώντας τους δήμους ομήρους στους τραπεζίτες. Αυτή η πολιτική οδήγησε στην κρίση και η συνέχισή της θα μας οδηγήσει στην καταστροφή.».
   
Μόνιμες προσλήψεις
Οι Δημήτρης Μάντζαρης, Μάκης Κατσιγίνης και Γιάννης Πατσέλης, που υπογράφουν την ανακοίνωση, αναφέρουν πως αν υπάρχει ειλικρινές ενδιαφέρον για τον περιορισμό της ανεργίας, πρέπει να γίνουν άμεσα στους δήμους προσλήψεις 30.000 ανέργων με μόνιμη σχέση εργασίας, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες των ΟΤΑ. «Διαφορετικά είναι σίγουρο ότι η νέα στρατιά των συμβασιούχων θα διεκδικήσει τη μονιμοποίησή της και εμείς δε θα βρεθούμε μόνο στο πλευρό της, αλλά και θα πρωτοστατήσουμε», αναφέρουν, καλώντας επίσης την πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ, αλλά και το Σωματείο των Εργαζομένων στο Ν. Λέσβου, να μην επιτρέψουν την πρόσληψη αυτών των συμβασιούχων, προχωρώντας σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Τέλος, καλούν τους δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια των δήμων της Λέσβου να μην εφαρμόσουν την απόφαση αυτή, που διευρύνει την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας και δημιουργεί μια καινούργια στρατιά συμβασιούχων στη Λέσβο.
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey