Το πρώτο βήμα για την υλοποίηση του «Συμφώνου των Δημάρχων» ολοκληρώθηκε με την αποστολή του στρατηγικού σχεδιασμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Μέσα στους 11 νησιωτικούς δήμους που υπέγραψαν είναι και ο δήμος Μούδρου.
Το πρώτο βήμα για την υλοποίηση του «Συμφώνου των Δημάρχων» ολοκληρώθηκε με την αποστολή του στρατηγικού σχεδιασμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Μέσα στους 11 νησιωτικούς δήμους που υπέγραψαν το Ευρωπαϊκό αυτό Σύμφωνο είναι και ο δήμος Μούδρου. Ας σημειωθεί ότι και οι 11 δήμοι έχουν δεσμευτεί για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακος τουλάχιστον κατά 20% μέχρι το 2020. Το πρώτο έτος μετά από την υπογραφή του Συμφώνου, έχουν συμβατικά υποχρέωση να παραδώσουν τα Βιώσιμα Ενεργειακά Σχέδια Δράσης (SEAP), με βάση τα οποία θα γίνουν τα έργα και οι δράσεις για τη μείωση των εκπομπών.
Στόχος της δημοτικής αρχής στο Μούδρο είναι όλος ο δημοτικός φωτισμός να γίνεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως και για όλα τα σχολεία και τα δημοτικά κτήρια, αλλά και η παροχή της απαραίτητης παιδείας προς τους δημότες, για την εφαρμογή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Σε αναζήτηση πόρων
Το επόμενο βήμα αφορά στην ανάπτυξη του σχεδίου δράσης για κάθε δήμο, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενοι πόροι είτε από χρηματοδοτικά εργαλεία, ή από οριζόντιες δράσεις των υπουργείων, είτε απ’ ευθείας από χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σχολιάζοντας στο «Ε» αυτή την εξέλιξη, ο δήμαρχος Μούδρου, Κώστας Αδαμίδης, ανέφερε: «Έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα, αλλά για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα έχουμε μακρύ δρόμο. Μας δίνει νέες δυνατότητες και μάλιστα στην κατεύθυνση της “πράσινης” ανάπτυξης που τόσος λόγος γίνεται τελευταία. Η συμμετοχή μας σε τέτοιες δράσεις είναι πολύ σημαντική, καθώς μόνο κέρδη μπορεί να αποκομίσουμε σε τοπικό και πλανητικό επίπεδο.»
Οι περιπτώσεις των νησιωτικών δήμων που εξετάζονται, αποτελούν ειδική περίπτωση εφαρμογής του SΕΑΡ και των γενικότερων κατευθύνσεων του Συμφώνου των Δημάρχων. Η ιδιαιτερότητα αυτή οφείλεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νησιωτικών δήμων.
Η Λήμνος, λόγω του γεωγραφικού της πλάτους και της οικιστικής ανάπτυξης, εμφανίζει μεγάλο δυναμικό εξοικονόμησης στον κτηριακό τομέα, που κυρίως αφορά σε παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες κυρίως από τη χρήση ηλιακών θερμοσιφώνων.
Ανάλογες δράσεις μπορούν να εφαρμοστούν στα σχολεία και στα δημόσια κτήρια, αποτελώντας ένα σημαντικό πεδίο εξοικονόμησης όσον αφορά στις δημοτικές καταναλώσεις. Επίσης, σε σχέση με τον τουριστικό τομέα, μεσοπρόθεσμα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε ξενοδοχεία οι τεχνικές τις ηλιακής θέρμανσης και ψύξης. Το αξιόλογο αιολικό δυναμικό μπορεί να αξιοποιηθεί άμεσα με εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Ο δήμαρχος Μούδρου, Κώστας Αδαμίδης
Ενέργεια από σκουπίδια
Επιπλέον προτείνεται η παραγωγή ενέργειας από απορρίμματα με εκμετάλλευση του ΧΥΤΑ που λειτουργεί ήδη στη Λήμνο. Μεσοπρόθεσμα, αναμένεται μεγάλης κλίμακας διείσδυση αιολικών πάρκων σε διασύνδεση με την ηπειρωτική χώρα. Ακόμα, οι μικρές οικιακές ανεμογεννήτριες θα μπορούσαν να διεισδύσουν μεσοπρόθεσμα, υπό την προϋπόθεση ότι θα διαμορφωθούν τα κίνητρα για την προώθηση αυτής της τεχνολογίας.
Ακόμη, προτείνεται η εκμετάλλευση της βιομάζας στα γεωργικά προϊόντα και ενεργειακές καλλιέργειες για παραγωγή καυσίμου. Επίσης, η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών για ενσωμάτωση σε κτήρια, πιθανότατα με νέα φάση του προγράμματος Φωτοβολταϊκά στις Στέγες, που θα περιλαμβάνει τα μη διασυνδεδεμένα νησιά.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμος Μούδρου έχει προχωρήσει σε συνεργασίες με άλλους φορείς της αυτοδιοίκησης για την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και συγκεκριμένα με δήμο της Κύπρου για την αξιοποίηση προγράμματος Αβαθούς Γεωθερμίας.