Γκιουζλεμέδες με προορισμό την… Σαγκάη

01/07/2012 - 05:56
Τη μυτιληνιά κουζίνα είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι δημοσιογράφοι της ταξιδιωτικής εκπομπής «Getaway» του διεθνούς καναλιού ICS της Σαγκάης, το διάστημα των 11 ημερών που έμειναν στο νησί μας για τα γυρίσματα της εκπομπής, μαθαίνοντας πώς φτιάχνονται ορισμένα παραδοσιακά πιάτα της Λέσβου.
Τη μυτιληνιά κουζίνα είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι δημοσιογράφοι της ταξιδιωτικής εκπομπής «Getaway» του διεθνούς καναλιού ICS της Σαγκάης, το διάστημα των 11 ημερών που έμειναν στο νησί μας για τα γυρίσματα της εκπομπής. Όχι μόνο έφαγαν σε «ψαγμένα» ταβερνάκια που συνάντησαν σε διάφορα μέρη του νησιού, αλλά είδαν κι εκ των έσω πώς φτιάχνονται ορισμένα παραδοσιακά πιάτα της Λέσβου. Στα μυστικά της λεσβιακής κουζίνας κλήθηκε να τους ξεναγήσει η κ. Μαρία Καζάζη - Ματακούλια, ιδιοκτήτρια και μαγείρισσα της ταβέρνας «Ο παράδεισος» στη Φίλια.

Φυσικά, η χαρά της οικοδέσποινας Μαρίας ήταν απερίγραπτη όταν ενημερώθηκε πως εκείνη θα δείξει στους δημοσιογράφους από τη Σαγκάη πώς φτιάχνονται οι γκιουζλεμέδες, τα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο, αλλά και τα αμυγδαλωτά. Αυτά ήταν τα τρία εδέσματα που επέλεξε ως πιο χαρακτηριστικά να παρουσιάσει και να παρασκευάσει μαζί με την παρουσιάστρια της εκπομπής, Isabel.
Από νωρίς, λοιπόν, το πρωί της περασμένης Πέμπτης το συνεργείο της εκπομπής βρέθηκε στη Φίλια και η ταβέρνα της Μαρίας και του συζύγου της, Σωτήρη, μετατράπηκε για μερικές ώρες σε… στούντιο.
Η Μαρία φόρεσε στην παρουσιάστρια μία ποδιά με τη Λέσβο κι ύστερα τη δική της, κι αφού δόθηκαν οι απαραίτητες οδηγίες από τη διερμηνέα Μαρία Ανδριανάκου, η κάμερα ξεκίνησε να γράφει.

Σαγκάη way…
Το μαγείρεμα ξεκίνησε με τα «μπελαλίδικα» ντολμαδάκια. Πρώτα απ’ όλα η Μαρία παρουσίασε τα υλικά που χρειάστηκαν και δεν ήταν άλλα από αμπελόφυλλα, κιμά, ρύζι και φυσικά μπόλικα μυρωδικά.
Η παρουσιάστρια Isabel παρατήρησε προσεχτικά τα υλικά και στη συνέχεια ζήτησε οδηγίες για να φτιάξει η ίδια τη γέμιση. Φυσικά όταν ήρθε η ώρα για το τύλιγμα, όλοι, το συνεργείο αλλά και οι φίλοι της Μαρίας και του Σωτήρη που έδωσαν δυναμικό παρών στο γύρισμα της εκπομπής, κοιτούσαν με την ίδια απορία και συνάμα αγωνία για το αν η νεαρή παρουσιάστρια θα τα καταφέρει.
Η Μαρία έκανε την αρχή και η Isabel τα πήγε περίφημα για πρώτη φορά, δείχνοντας ιδιαίτερο ενθουσιασμό που τα κατάφερε με το δύσκολο ομολογουμένως τύλιγμα των ντολμάδων. Στη συνέχεια τα ντολμαδάκια τοποθετήθηκαν στην κατσαρόλα, σκεπάστηκαν όπως αρμόζει και μπήκαν στη φωτιά να σιγοβράσουν από τα χέρια της παρουσιάστριας.
Έπειτα, ήρθε η σειρά των γκιουζλεμέδων. Πρώτα έγινε η γέμιση, την οποία έδειξε να εκτιμά ιδιαίτερα η όμορφη Isabel, που δε σταμάτησε να τσιμπολογά από το τυρί που χρειάστηκε για το πιάτο.


Από την παραγωγή...

Κι αυτήν τη φορά η Μαρία έδειξε τον τρόπο κι η Isabel ολοκλήρωσε τη συνταγή. Εξίσου… σημαντική με αυτή του τυλίγματος των ντολμάδων ήταν η στιγμή που έπρεπε οι δύο γυναίκες να ανοίξουν το φύλλο για τους γκιουζλεμέδες.
Μιλώντας τη γλώσσα του σώματος - εξαιρετικά και οι δύο - συνεννοήθηκαν κι έφτιαξαν το φύλλο, το οποίο στη συνέχεια έκοψαν σε τετράγωνα για να γεμίσουν με τη γευστική γέμιση.
Το τύλιγμα ήταν για ακόμα μία φορά μπελάς για την παρουσιάστρια, η οποία όμως έδειξε να διασκεδάζει την όλη διαδικασία.
Αφού μπήκαν στο τηγάνι και οι γκιουζλεμέδες, το επιτελείο της εκπομπής μεταφέρθηκε στον αύλειο χώρο της ταβέρνας, όπου στρώθηκε το τραπέζι για να απολαύσουν οι δύο «δημιουργοί» τα πιάτα που ετοίμασαν, με φόντο το λεσβιακό τοπίο και φυσικά με τη συνοδεία ούζου.
Γκιουζλεμέδες και ντολμαδάκια τοποθετήθηκαν στο τραπέζι και η οικοδέσποινα Μαρία μαζί με την παρουσιάστρια Isabel τσούγκρισαν στην υγειά τους και στην υγειά των υπολοίπων, που ανυπομονούσαν να δοκιμάσουν στο τέλος των γυρισμάτων τις ζεστές λιχουδιές που μόλις είχαν βγει από την κουζίνα της Μαρίας.
Για λίγη ώρα οι δύο γυναίκες ξέχασαν πως τους τραβούσε η κάμερα, κι αν και σε διαφορετική γλώσσα, αντάλλασσαν φιλοφρονήσεις. Η μεν Μαρία καμάρωνε την όμορφη παρουσιάστρια, η δε Isabel παίνευε τα νόστιμα ελληνικά πιάτα, που έδειχνε να απολαμβάνει ιδιαίτερα.


...στην κατανάλωση

Ελληνικότατο φαγοπότι
Μόλις η κάμερα έκλεισε, η Μαρία με το σύζυγό της και τις κόρες της έστρωσαν το τραπέζι κι ετοίμασαν ένα λουκούλλειο γεύμα για τους ξένους φιλοξενουμένους τους, που περιελάμβανε ψητά κρεατικά στα κάρβουνα, μπόλικες τηγανητές πατάτες που λάτρεψαν οι δημοσιογράφοι από τη Σαγκάη, φρεσκοκομμένες σαλάτες και πολλά ακόμα ορεκτικά, με παραδοσιακό πάντα χαρακτήρα.
Έτσι, οι δημοσιογράφοι βίωσαν σε όλο του το μεγαλείο αυτό που εμείς λέμε φιλοξενία, ενώ γεύτηκαν την παραδοσιακή μας κουζίνα μέσα από δύο πιάτα για τα οποία η Μαρία στην ταβέρνα της φημίζεται.
Για μερικές ώρες έγιναν ένα με τους ντόπιους και όλοι μαζί έγιναν μια παρέα, απολαμβάνοντας την κουζίνα της Μαρίας και ντόπιο κρασί και ούζο.
Αποχαιρετώντας τους δημοσιογράφους, η Μαρία με την οικογένειά της προσέφερε σε όλους αμυγδαλωτά που είχε φτιάξει η ίδια σε περίτεχνα σχέδια και τα οποία είχε ετοιμάσει σε κουτάκια τυλιγμένα με κορδέλα. Η κίνηση αυτή εντυπωσίασε τους φιλοξενουμένους της, που εντυπωσιάστηκαν παράλληλα κι από τη νοστιμιά του παραδοσιακού αυτού γλυκίσματός μας.
Ολοκληρώνοντας, να σημειωθεί ότι η εκπομπή θα προβληθεί στο Διεθνές Κανάλι της Σαγκάης (ICS), καθώς και στο διαδίκτυο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey