«Μαλλιά κουβάρια» έγιναν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης, τα μέλη της παράταξης της δημοτικής αρχής με τα μέλη της «Επόμενης Μέρας» του Άρη Χατζηκομνηνού σχετικά με τη λειτουργία μονάδας αποτοξίνωσης του ΟΚΑΝΑ στην περιοχή της Επάνω Σκάλας.
«Μαλλιά κουβάρια» έγιναν για μια ακόμη φορά κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης, τα μέλη της παράταξης που είναι στη δημοτική αρχή με τα μέλη της παράταξης της «Επόμενης Μέρας» του Άρη Χατζηκομνηνού. Σε μια συνεδρίαση όπου κυριάρχησαν οι διαφωνίες και οι φραστικές κόντρες σχεδόν για κάθε θέμα που τέθηκε προς συζήτηση. Τη συνεδρίαση μονοπώλησε το θέμα που τέθηκε εκτός ημερησίας διάταξης από το δημοτικό σύμβουλο Μάκη Βενέτα, σχετικά με τη λειτουργία μονάδας αποτοξίνωσης του ΟΚΑΝΑ στην περιοχή της Επάνω Σκάλας. Με πρόταση του δημάρχου Νάσου Γιακαλή, η δημοτική αρχή συνέπλευσε με αυτήν των κατοίκων της περιοχής, να δημιουργηθεί η μονάδα στο Νοσοκομείο και όχι στην Επάνω Σκάλα!
Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος ξεκαθάρισε πολλές φορές ότι πρόθεσή του δεν είναι να διαφωνήσει με την πλευρά Χατζηκομνηνού, ενώ δήλωσε πρόθυμος να συνεργαστεί και να ζητηθεί συνεργασία και από τη νομαρχία, αν χρειαστεί να συμβάλει ο δήμος και οικονομικά, για να προχωρήσει η λειτουργία της μονάδας στο χώρο του Νοσοκομείου. Την άποψη της λειτουργίας της μονάδας μόνο στο χώρο του Νοσοκομείου είχε υποστηρίξει λίγο νωρίτερα και η δημοτική σύμβουλος, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πρόνοιας κ. Άσπα Φραντζή, η οποία τόνισε ότι προγράμματα μεθαδόνης πρέπει να λειτουργούν στους χώρους των νοσοκομείων και όχι ανεξάρτητα. Το ίδιο υποστήριξε και η γιατρός Μαρία Λόζου. Όπως τονίστηκε, «αυτή εξάλλου είναι και η τάση που ακολουθεί το υπουργείο Υγείας πανελλαδικά ως προς τις μονάδες του ΟΚΑΝΑ».
Ζητούμενο ο χώρος στο Βοστάνειο
Στην περίπτωση, όμως, της Μυτιλήνης, όπως από την πλευρά του τόνισε ο διοικητής Άρης Χατζηκομνηνός, τίθεται ζήτημα έλλειψης χώρου, δεδομένου του ότι - όπως είπε - ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείο έχει «πνιγεί» στα λυόμενα, ενώ εν όψει του έργου της νέας πτέρυγας θα χρειαστεί ν’ απελευθερωθεί χώρος για τις ανάγκες του έργου. «Είναι μια προσωρινή λύση η εγκατάσταση της μονάδας στην Επάνω Σκάλα. Πρόθεσή μας είναι να το στεγάσουμε στο Νοσοκομείο, όμως αυτήν τη στιγμή που ο ΟΚΑΝΑ προτίθεται να δημιουργήσει αυτήν τη μονάδα στη Μυτιλήνη, θέλουμε να μη χάσουμε την ευκαιρία και να μπορέσουμε να δώσουμε στους νέους που ζουν τον εφιάλτη των ναρκωτικών, μια ευκαιρία να ξεκινήσουν άμεσα θεραπεία.»
Ο κ. Χατζηκομνηνός έθεσε πολλές φορές στο Συμβούλιο το ζήτημα της ευκαιρίας που πάει να χαθεί για τον τόπο, δεδομένου ότι υπάρχει απόφαση του προέδρου του ΟΚΑΝΑ, Γιώργου Φωτεινόπουλου, να δημιουργήσει τη μονάδα, υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό και εξοπλισμός από τον ΟΚΑΝΑ και απαιτείται από τους τοπικούς φορείς μόνο να διαθέσουν το χώρο, ο οποίος θα είναι προσωρινός μέχρι να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο.
Και οι ακραίοι του Βενέτα
Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε και ομάδα κατοίκων της Επάνω Σκάλας. Σε τοποθετήσεις τους ακούστηκαν και διάφορες ακραίες απόψεις, του τύπου «μας φέρατε τη ΔΕΗ, το βιολογικό καθαρισμό και τώρα θέλετε να φέρετε και τον ΟΚΑΝΑ. Ό,τι άχρηστο υπάρχει το φέρνετε στην Επάνω Σκάλα» (!). Ο κ. Γιακαλής διαχώρισε τις θέσεις του από τέτοιες ακραίες απόψεις, διευκρινίζοντας ότι ο λόγος που υποστηρίζει την εγκατάσταση του ΟΚΑΝΑ στο Νοσοκομείο είναι ότι ακριβώς θεωρεί πως δε θα πρέπει να γίνεται διαχωρισμός και γκετοποίηση των χρηστών ουσιών, που πρέπει ν’ αντιμετωπίζονται σαν όλους τους άλλους ασθενείς και όχι σαν ξεχωριστή ομάδα ανθρώπων.
Η άποψη που εκφράστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία του Συμβουλίου (μαζί με τις ψήφους Βενέτα και Μάκρα από την πλευρά της «Επόμενης μέρας»), μπορεί να είναι καθαρά γνωμοδοτική, είναι όμως βέβαιο ότι δημιουργεί «κλίμα» και μπορεί να ενισχύσει τις αντιδράσεις των κατοίκων κατά της λειτουργίας του ΟΚΑΝΑ. Από την πλευρά του, πάντως, ο επικεφαλής της «Επόμενης Μέρας», διοικητής του Νοσοκομείου Άρης Χατζηκομνηνός, φάνηκε αποφασισμένος να μην κάνει πίσω. «Εγώ σήμερα δε μίλησα ούτε ως δημοτικός σύμβουλος, ούτε ως πολιτικός, ούτε ως διοικητής του Νοσοκομείου. Μίλησα ως άνθρωπος και θ’ απολογηθώ μόνο στη συνείδησή μου. Μου δόθηκε μια ευκαιρία να προσφέρω κάτι, να βοηθήσω τα παιδιά που ζουν στη φρίκη των ναρκωτικών και θα παλέψω για αυτό χωρίς να με ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος», είπε χαρακτηριστικά.
Απόφαση του ΣτΕ για το Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων
Απορριπτική ήταν και η δεύτερη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στην προσφυγή που έχει κάνει ο δήμαρχος Μυτιλήνης κατά της ακυρωτικής απόφασης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για τη διαδικασία ορισμού αντιπροσώπου από την πλευρά μειοψηφίας για το Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων. Η υπόθεση αυτή μετράει πάνω από δυο χρόνια και παρά το ότι ορίστηκε εκπρόσωπος και εξελέγη πρόεδρος ο δημοτικός σύμβουλος της «Επόμενης Μέρας» Στρατής Κύτελης, η αντιπαράθεση για το θέμα δεν έχει κλείσει.
Στην προχθεσινή συνεδρίαση, ο Άρης Χατζηκομνηνός έθεσε ερώτηση γιατί δεν έγινε ενημέρωση για τη δεύτερη απόφαση του ΣτΕ που είναι αρνητική ως προς την προσφυγή του δημάρχου. Έθεσε ζήτημα, μάλιστα, για τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την πληρωμή των δυο δικηγόρων που εκπροσώπησαν το δήμο. Ο κ. Γιακαλής απάντησε πως η απόφαση δεν έχει ακόμη κοινοποιηθεί στο δήμο, γι’ αυτό δε συζητήθηκε, ενώ ως προς το θέμα των δικηγόρων έκανε γνωστό ότι λόγω παράτυπου ορισμού τους - επειδή έπρεπε οι δικηγόροι να είχαν οριστεί αφού είχε προηγηθεί έγκριση της δημαρχιακής επιτροπής -, ανέλαβε να τους πληρώσει προσωπικά ο ίδιος μη επιβαρύνοντας το δήμο. Ακριβώς επειδή είχε προηγηθεί αυτή η παράλειψη.
«Δε θέλουμε δωρεές, ούτε σωτήρες. Αν κάνατε μια αβλεψία δε χρειάζεται να την παρουσιάζετε σα να μας κάνετε χάρη», ήταν η οργισμένη παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου Βασίλη Κουνέλη, ο οποίος συγκρούσθηκε φραστικά και με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου που παρενέβη για το θέμα. Πάντως ο κ. Γιακαλής, στην τοποθέτησή του για το «παρασκήνιο» του θέματος, άφησε σαφή υπονοούμενα για «πολιτικές παρεμβάσεις» που βοήθησαν στην απόφαση αυτή, χωρίς όμως να κατονομάσει κάποιο συγκεκριμένο.
Η ΔΕΤΑΜ γίνεται ΔΗΚΕΜ
Την τροποποίηση της Δημοτικής Επιχείρησης Τουριστικής Ανάπτυξης Μυτιλήνης σε Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Μυτιλήνης, στην οποία θα εκχωρηθούν οι αρμοδιότητες της Τουριστικής Επιχείρησης, η λειτουργία του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» αλλά και η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων μετά τη διάλυση της ΔΕΠΤΑΜ και της ΑΔΕΜ, πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο η δημοτική αρχή. Η εισήγηση του δημάρχου Νάσου Γιακαλή έγινε για μια ακόμη φορά αντικείμενο αρνητικής κριτικής από τον επικεφαλής της «Επόμενης Μέρας», Άρη Χατζηκομνηνό. Ο ίδιος υποστήριξε ότι θα μπορούσε να τροποποιήσει ο δήμος τη λειτουργία των άλλων δύο επιχειρήσεων που κατήργησε. «Έχετε μάθει να φτιάχνετε και να χαλάτε. Αν το κάνατε αυτό στο σπίτι σας, δε θα έλεγε κανείς τίποτα. Το κάνετε όμως στο δήμο, πειραματίζεστε στις πλάτες των Μυτιληνιών και αυτό είναι επικίνδυνο», ήταν το σχόλιο του κ. Χατζηκομνηνού. Άμεση ήταν η απάντηση του δημάρχου, ο οποίος σχολίασε πως υπήρχαν ζητήματα μονιμοποίησης υπαλλήλων που δε θα μπορούσαν, με τη μορφή που είχαν οι άλλες επιχειρήσεις, να τους πληρώνουν και θα οδηγούνταν σε χρεωκοπία.
Πάντως, ο επικεφαλής της ΔΑΣ, Βαγγέλης Χριστοδούλου, τάχθηκε υπέρ της λειτουργίας της ΔΗΚΕΜ, αρκεί - όπως είπε - να τηρηθεί κατά γράμμα το καταστατικό της. Την πρόταση τροποποίησης της ΔΕΤΑΜ σε ΔΗΚΕΜ υπερψήφισε τελικά και η πλευρά Χατζηκομνηνού, παρά την κριτική που αρχικά εξέφρασε.
«Έκρηξη» για το Λεσβιακό Καλοκαίρι
Όλες οι εντάσεις και οι διαφωνίες που είχαν εκδηλωθεί προηγουμένως, σε όλη τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου, κορυφώθηκαν όταν τέθηκε προς συζήτηση η έγκριση των εκδηλώσεων του Λεσβιακού Καλοκαιριού. Ο επικεφαλής της «Επόμενης Μέρας» κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι δε σέβεται τους θεσμούς, επειδή - όπως τόνισε - έφερε προς έγκριση τις εκδηλώσεις αφού έχουν ήδη αρχίσει, ενώ αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο παράδειγμα της συναυλίας Αρβανιτάκη και Ασλανίδου την προηγούμενη μέρα. Άμεση και οργισμένη ήταν η αντίδραση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Σταύρου Δημηρούδη, ο οποίος φανερά φορτισμένος κατηγόρησε τον κ. Χατζηκομνηνό για άκρατο λαϊκισμό και δημιουργία εντυπώσεων. Και αυτό γιατί, όπως τόνισε, η προχθεσινή συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μετά από αναβολή, αφού η αρχική μέρα ήταν για την Παρασκευή 10 Ιουλίου, αναβλήθηκε όμως λόγω θανάτου ενός μέλους του Δ.Σ. του ΚΑΠΗ Μυτιλήνης, του Σπύρου Καλλονιάτη, ο οποίος ήταν συγγενής του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και φίλος του δημάρχου Νάσου Γιακαλή. Την ίδια μέρα της συνεδρίασης είχε προγραμματιστεί η κηδεία του, γι’ αυτό ζητήθηκε τηλεφωνικά από όλα τα μέλη των παρατάξεων, αν συμφωνούν, ν’ αναβληθεί η συνεδρίαση για τη Δευτέρα. «Σας πήραμε τηλέφωνο, κ. Χατζηκομνηνέ, και συμφωνήσατε ν’ αναβάλουμε τη συνεδρίαση. Δεν έχετε ευαισθησίες; Αγανακτώ βλέποντας το λαϊκισμό σας. Γιατί συμφωνήσατε στο τηλέφωνο και τώρα έρχεστε και ασκείτε κριτική; Μ’ αυτά νομίζετε ότι θα γίνεται δήμαρχος;», ήταν η αντίδραση και του δημάρχου Μυτιλήνης, Νάσου Γιακαλή.
Όμως οι συγκρούσεις δε σταμάτησαν. Ο κ. Χατζηκομνηνός κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για τη διοργάνωση εκδηλώσεων μέσα στο χώρο της πλαζ, ο οποίος είναι μισθωμένος από ιδιώτη, με αφορμή τη συναυλία Γιάννη Βαρδή και Γιώργου Λιανού στο χώρο αυτό. Ο ίδιος τόνισε ότι αυτό πλήττει τους άλλους επιχειρηματίες της πόλης, ενώ έκανε γνωστό ότι για όλους τους παραπάνω λόγους θα προσφύγει κατά της απόφασης στην Περιφέρεια, και αποχώρησε από τη συνεδρίαση.
Η τελευταία δήλωσή του προκάλεσε νέα «έκρηξη» του δημάρχου Νάσου Γιακαλή, ο οποίος είπε ότι δεν μπορεί κάθε τόσο να «χρησιμοποιεί» την Περιφέρεια σαν απειλή, λέγοντας ότι θα πρέπει να σταματήσει αυτή η πρακτική που «ξευτιλίζει» τους θεσμούς. Τόνισε δε, ότι για το Λεσβιακό Καλοκαίρι ο δήμος θα κάνει δημόσιο απολογισμό.
Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, αφού πλέον είχαν σταδιακά αποχωρήσει όλοι οι σύμβουλοι της παράταξης «Επόμενη μέρα», πλην του Μάκη Βενέτα.