Ενώπιον του εφέτη ανακριτή συνεχίζουν να εμφανίζονται δεκάδες αστυνομικοί, μετά από κλήσεις σε απολογία που λαμβάνουν σχετικά με τη μη υποβολή «πόθεν έσχες» τις προηγούμενες χρονιές.
Ενώπιον του εφέτη ανακριτή συνεχίζουν να εμφανίζονται δεκάδες αστυνομικοί, μετά από κλήσεις σε απολογία που λαμβάνουν σχετικά με τη μη υποβολή «πόθεν έσχες» τις προηγούμενες χρονιές. Το θέμα είχε φέρει στη δημοσιότητα το «Ε» και όπως επισημαίναμε αφορά συνολικά όλους τους υπαλλήλους των Σωμάτων Ασφαλείας. Οι αστυνομικοί, όμως, μοιάζει να έχουν τη «μερίδα του λέοντος». Τις κλήσεις λαμβάνουν ακόμη και συνταξιούχοι αστυνομικοί, οι οποίοι δεν είχαν κάνει δήλωση τις πρώτες δυο χρονιές μετά τη συνταξιοδότησή τους όπως προβλέπεται από το Νόμο.
«Αν το γνωρίζαμε, θα είχαμε κάνει βέβαια δήλωση, όμως δε μας είχε ενημερώσει κανείς ότι είχαμε αυτή την υποχρέωση μέχρι και δυο χρόνια μετά τη συνταξιοδότηση και την αποχώρησή μας από το Σώμα», είπε χθες στο «Ε» συνταξιούχος αστυνομικός που βρισκόταν έξω από το γραφείο της ανακρίτριας, προκειμένου ν’ απολογηθεί. Μαζί του ήταν και άλλοι δυο συνταξιούχοι αστυνομικοί. Και οι τρεις έχουν αποχωρήσει από το Σώμα εδώ και τουλάχιστον τρία με τέσσερα χρόνια και κανείς τους δεν περίμενε ότι θα καλούνταν να απολογηθεί για ένα τέτοιο ζήτημα.
Οι κλήσεις σε απολογία έχουν ξεκινήσει να στέλνονται σε αστυνομικούς από τον περασμένο Μάιο και εκτιμάται ότι τουλάχιστον στη Λέσβο γύρω στους 90 αστυνομικούς (εν ενεργεία και συνταξιούχοι) έχουν κληθεί να απολογηθούν. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που χρειάστηκε πριν από λίγους μήνες να ταξιδέψουν μέχρι τη Σύρο, προκειμένου ν’ απολογηθούν εκεί.
Μέχρι τώρα, για όλους τους αστυνομικούς από τη Λέσβο έχουν εκδοθεί απαλλακτικά βουλεύματα και άρα δε θα παραπεμφθούν σε δίκη. Σε άλλες περιοχές της χώρας, όμως, όπως τη Θεσσαλονίκη και την Καλαμάτα - ανάλογα με την κρίση του κάθε εφέτη ανακριτή -, έχουν παραπεμφθεί σε δίκη ως κατηγορούμενοι σε βαθμό πλημμελήματος, όπου βέβαια στη συνέχεια απαλλάχθηκαν.
Από το 2006…
«Οι περιπτώσεις για τις οποίες καλούνται οι συνάδελφοι ν’ απολογηθούν ξεκινούν από το 2006. Οι περισσότεροι ήδη έχουν στείλει εκπρόθεσμες δηλώσεις και βέβαια αναμένουμε ότι στην καλύτερη περίπτωση όλοι θ’ απαλλαγούν· είναι βέβαια καθαρά θέμα της κρίσης του κάθε εφέτη ανακριτή. Εκείνο που ζητήσαμε, όμως, εμείς από την Εισαγγελία της Σύρου - και αρχικά δεν είχε γίνει δεκτό - ήταν να απολογούνται οι συνάδελφοι στη Μυτιλήνη όταν θα συνεδριάζει η μεταβατική έδρα του Εφετείου, για να μη χρειάζεται να ταξιδεύουν μέχρι τη Σύρο», δήλωσε μιλώντας στο «Ε» ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου, κ. Δημήτρης Αλεξίου.
Ειδικά, μάλιστα, για τις περιπτώσεις που οι αστυνομικοί χρειάζεται να ταξιδέψουν μέχρι τη Σύρο για ν’ απολογηθούν ή για την περίπτωση που παραπεμφθούν σε δίκη, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων επισημαίνει και το οικονομικό κόστος που τους βαρύνει. «Για εκείνους που καλούνται ν’ απολογηθούν εδώ στη Μυτιλήνη, δεν υπάρχει πρόβλημα, εφόσον βέβαια βγει απαλλακτικό βούλευμα. Αν όμως παραπεμφθούν σε δίκη ως κατηγορούμενοι ή αν κληθούν ν’ απολογηθούν στη Σύρο, τότε οι συνάδελφοι ταλαιπωρούνται άδικα και επιβαρύνονται με τα έξοδα για το ταξίδι, ή στη χειρότερη περίπτωση αν παραπεμφθούν σε δίκη, χρειάζεται να πληρώσουν και δικηγόρο, ουσιαστικά για τυπικούς λόγους», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξίου.
Όπως τονίζει ο ίδιος, μέχρι πριν από μερικά χρόνια οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των αστυνομικών κατατίθεντο μέσω της υπηρεσίας στη Γραμματεία, όταν όμως στη συνέχεια ο τρόπος αυτός άλλαξε και έπρεπε ο κάθε αστυνομικός να φροντίζει να στέλνει τη δήλωσή του στα κεντρικά, αρκετοί ήταν εκείνοι που δε φρόντιζαν να κάνουν τις δηλώσεις εγκαίρως.
«Περνούσαμε ώρες ατέλειωτες στα δικαστήρια συνοδεύοντας κρατουμένους στον εισαγγελέα και τώρα - αν και συνταξιούχοι πλέον - βρισκόμαστε εμείς σε αυτήν τη θέση, να καλούμαστε σε απολογία για ένα θέμα καθαρά τυπικό. Όλα τα εισοδήματά μας και τα περιουσιακά μας στοιχεία δηλώνονται και φαίνονται πεντακάθαρα. Από εμάς έπρεπε να ξεκινήσει ο έλεγχος για την πάταξη της φοροδιαφυγής;», είπε χαρακτηριστικά στο «Ε» συνταξιούχος αστυνομικός.