Έγκαιρο ιατρικό έλεγχο στους μετανάστες

01/07/2012 - 05:56
Σε θέσης μάχης είναι οι λιμενικοί καθώς η υπόσχεση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για ναύλωση λεωφορείου που θα μεταφέρει τους πρόσφυγες απ’ ευθείας στο Νοσοκομείο για εξετάσεις… έχει μείνει στα λόγια.
Σε θέσης μάχης είναι οι λιμενικοί, που εδώ και μήνες πιέζουν για τη λήψη μέτρων προστασίας της υγείας τους από την καθημερινή σχεδόν επαφή τους με τους παράνομους μετανάστες που φθάνουν στο νησί, καθώς η υπόσχεση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για ναύλωση λεωφορείου που θα τους μεταφέρει απ’ ευθείας στο Νοσοκομείο για εξετάσεις… έχει μείνει στα λόγια.

Οι λιμενικοί ανησυχούσαν όταν διαπιστώθηκαν κρούσματα ηπατίτιδας και ψώρας, με την εμφάνιση όμως κρουσμάτων της γρίπης των χοίρων και στην Τουρκία η ανησυχία έχει γίνει ακόμη μεγαλύτερη.
«Μετά τα δυο πρώτα κρούσματα της γρίπης των χοίρων στην Τουρκία κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί για τη λήψη μέτρων ώστε να ελέγχονται ιατρικά, αμέσως μόλις φθάνουν στο λιμάνι, οι πρόσφυγες. Μήπως περιμένουν να διαπιστωθεί κρούσμα και στο νησί για να κινητοποιηθούν;», λέει στο «Ε» αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος.
Πριν από δυο μήνες περίπου, σε σύσκεψη που είχε γίνει για το θέμα στη γενική γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής, ο υφυπουργός Πάνος Καμμένος, ανταποκρινόμενος στο αίτημα των λιμενικών, είχε υποσχεθεί ότι το υπουργείο θα χρηματοδοτήσει τη ναύλωση λεωφορείου που θα παραλαμβάνει τους αλλοδαπούς από το λιμάνι αμέσως μόλις φθάνουν και θα τους μεταφέρει στο Νοσοκομείο για εξετάσεις. Όμως, μέχρι τώρα η υπόσχεση αυτή δεν έχει υλοποιηθεί, αντιθέτως οι λιμενικοί χρειάζεται να φρουρούν τους αλλοδαπούς στο λιμάνι, αφού ούτε το Νοσοκομείο δέχεται να κάνει εξετάσεις όταν συλλαμβάνονται μέσα στη νύχτα.

Ζήτησε 28.000 ευρώ!

Ο υφυπουργός Πάνος Καμμένος μίλησε για το θέμα αυτό στο «Ε» και εξήγησε ότι το υπουργείο ήρθε σε επαφή με ιδιώτη που είχε και στο παρελθόν αναλάβει τη μεταφορά των προσφύγων με λεωφορείο του, ο οποίος και ζήτησε το ποσό των 28.000 ευρώ το μήνα. «Με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαμε να είχαμε ναυλώσει πλοίο, όχι λεωφορείο. Είναι απαγορευτικό το ποσό και σε καμμιά περίπτωση δε θα μπορούσε να το διαθέσει το υπουργείο. Γι’ αυτό διαμορφώσαμε κατάλληλα το λεωφορείο του λιμενικού, ενώ φροντίσαμε ώστε να πηγαίνουν οι πρόσφυγες πρώτα στο Νοσοκομείο για εξετάσεις πριν γίνει η διαδικασία λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων.»
Το ζήτημα, όμως, που προκύπτει είναι ότι όταν συλλαμβάνονται αλλοδαποί τις νυχτερινές ώρες ή τις πρώτες πρωινές ώρες, δε γίνονται δεκτοί από το Νοσοκομείο για εξετάσεις, λόγω φόρτου δουλειάς των γιατρών που εφημερεύουν. Έτσι μένουν αμανάτι στο λιμάνι μέχρι το πρωί.
Την προηγούμενη Πέμπτη, μάλιστα, όταν το «Βενιζέλος» έφθασε το πρωί στο λιμάνι, υπήρχαν εκεί δεκάδες μετανάστες που περίμεναν να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης για να εξεταστούν. Το πρόβλημα αυτό αναμένεται να λυθεί με τη λειτουργία του ακτινολογικού στο χώρο του Κέντρου Υποδοχής, όμως ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η εγκατάστασή του, αλλά δεν έχει βρεθεί και λύση στο θέμα του προσωπικού που θα το στελεχώσει.
«Καιρό τώρα, φωνάζουμε για το ακτινολογικό μηχάνημα στο Κέντρο Υποδοχής και επειδή κανείς δεν ασχολείται ακόμα δεν έχει βρεθεί λύση. Εμείς το βιώνουμε, όμως. Δε φωνάζουμε τόσο για μας, γιατί ούτως ή άλλως και μέσα στη θάλασσα δεν μπορούμε ν’ αποφύγουμε την επαφή με τους μετανάστες, όσο για όλους τους άλλους. Πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά τη δημόσια υγεία και την εικόνα του λιμανιού», δήλωσε στο «Ε» ο πρόεδρος του Σωματείου Λιμενικών Βορείου Αιγαίου, Φώτης Γαρουφαλιάς. Οι λιμενικοί είναι αποφασισμένοι να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις σε περίπτωση που δεν εξευρεθεί λύση στο θέμα του ελέγχου της υγείας των προσφύγων που φθάνουν στα νησιά.

Δυο ερμηνείες για το πλοίο
Εν τω μεταξύ, όπως είναι γνωστό, την περασμένη εβδομάδα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, συζητήθηκε και η ναύλωση πλοίων για τη μεταφορά μεταναστών. Συγκεκριμένα, προτάθηκε να μελετηθεί η δυνατότητα χρήσης πλοίου για την πρώτη υποδοχή και τη μεταφορά των παράνομων μεταναστών στα κέντρα υποδοχής που λειτουργούν, με σκοπό την ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης της νησιωτικής Ελλάδας. Η απόφαση αυτή ερμηνεύεται σα μια προσπάθεια ν’ αποσυμφορηθούν άλλα νησιά - που δεν έχουν κέντρα υποδοχής - και να μεταφέρονται οι πρόσφυγες σε Κέντρα Υποδοχής που υπάρχουν, εκτός από την ηπειρωτική Ελλάδα και σε νησιά, όπως είναι η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος.
Ο κ. Καμμένος, μιλώντας, πάντως, για το θέμα αυτό στο «Ε», διευκρίνισε ότι η πρόταση που εξετάζεται έχει ως στόχο να μεταφέρει τους αλλοδαπούς στην ηπειρωτική Ελλάδα. «Η πρόταση που συζητήσαμε έχει ως στόχο ν’ αποσυμφορήσει τα νησιά, που ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες δεν αντέχουν τόσο μεγάλο βάρος από τον αυξημένο αριθμό αλλοδαπών που φθάνουν από τα απέναντι παράλια.»
Το πότε θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το πλοίο αναμένεται να αποφασιστεί σε προσεχείς συσκέψεις, πάντως θα κινείται κυρίως ανάμεσα στα νησιά άγονης γραμμής του Αιγαίου. Η κεντρική ιδέα, σύμφωνα πάντα με τις εξαγγελίες, είναι να υπάρχουν στο πλοίο γιατροί εφοδιασμένοι με τον κατάλληλο εξοπλισμό, οι οποίοι, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, να εξετάζουν τους μετανάστες για μεταδοτικές ασθένειες.


Ελαφρά μείωση
Ελαφρά μειωμένη, πάντως, εμφανίζεται μέχρι τώρα η κίνηση από τα απέναντι τουρκικά παράλια στη Λέσβο από την αρχή της χρονιάς. Οι Αρχές, ωστόσο, δε βγάζουν συμπεράσματα για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, καθώς από τώρα και στο εξής αναμένεται να παρουσιαστεί αύξηση. Με μόνη εξαίρεση το μήνα Μάρτιο που εμφανίζεται φέτος να είχαμε περισσότερους μετανάστες, όλους τους άλλους μήνες του 2008 φαίνεται να είχαν καταγραφεί λιγότερες παράνομες αφίξεις, σε σχέση με πέρυσι.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας, ο αριθμός των παράνομων αφίξεων από τα απέναντι τουρκικά παράλια στη Λέσβο ανά μήνα, σε σύγκριση με το 2008, έχει ως εξής:

                                  2008    2009
Ιανουάριος               458       345
Φεβρουάριος           550      447
Μάρτιος                    451      529
Απρίλιος                   762      684
Μάιος                        766    μέχρι χθες 560
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey