Δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στατιστικά της κίνησης στο λιμάνι του Αϊβαλιού κατά το 2011. Οι διακινηθέντες επιβάτες ανέρχονται στους 51.568, απ’ αυτούς το 1/3 περίπου ήταν Τούρκοι και τα 2/3 ξένοι, στην πλειοψηφία τους Έλληνες.
Η κίνηση στο λιμάνι του Αϊβαλιού
Δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στατιστικά της κίνησης στο λιμάνι του Αϊβαλιού κατά το 2011. Οι διακινηθέντες επιβάτες ανέρχονται στους 51.568, απ’ αυτούς το 1/3 περίπου ήταν Τούρκοι και τα 2/3 ξένοι, στην πλειοψηφία τους Έλληνες. Το 25% της επιβατικής αυτής κίνησης σημειώθηκε κατά τον περασμένο μήνα Αύγουστο, ενώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011 διακινηθήκαν μόνο 15.000 άτομα. Ακόμη, διακινήθηκαν 338 Ι.Χ., 52 λεωφορεία και 140 μοτοσυκλέτες Ο δήμαρχος Αϊβαλιού, Χασάν Μπουλέντ Τουρκοζέν, χαρακτήρισε ικανοποιητικά τα στοιχεία κίνησης του λιμανιού, λαμβανομένης υπόψη της οικονομικής κρίσης που υπάρχει στην Ελλάδα και του κλεισίματος του λιμανιού για μεγάλο διάστημα μέσα στο 2011. Εκτίμησε δε πως το 2012, με τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του λιμανιού και τη δραστηριοποίηση τριών ναυτιλιακών εταιρειών που εκτελούν τακτικά δρομολόγια στη γραμμή της Μυτιλήνης, η κίνηση θα αυξηθεί.
Προχωρά το θερμοηλεκτρικό τού Αλί Αγά
Εκδόθηκε την περασμένη βδομάδα απ’ το Δήμο Αλί Αγά η οικοδομική άδεια ανέγερσης του μεγάλου θερμοηλεκτρικού εργοστασίου, που θα κατασκευαστεί εκεί για να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στην ευρεία περιοχή. Ο δήμαρχος, Τουργκούτ Ογκούζ, σχολιάζοντας την εξέλιξη, δήλωσε πως η άδεια δόθηκε γιατί ήταν πλήρης ο φάκελος (!), αλλά εκείνος τάσσεται στο πλευρό των κατοίκων της πόλης του και των γύρω πόλεων (Φώκαια, Μεναιμένη, Σμύρνη) που εναντιώνονται για περιβαλλοντολογικούς λόγους στην κατασκευή και λειτουργία του εργοστασίου. Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Χημικών Αιγαίου, που εδρεύει στη Σμύρνη, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σοβαρούς τους κινδύνους που εγκυμονούνται για την υγεία των πολιτών, αλλά και των φυτών απ’ τις μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που θα εκλύονται στην ατμόσφαιρα, στην ήδη βεβαρημένη από άλλες οχλούσες βιομηχανίες περιοχή. Την αξιοποίηση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας προτείνουν οι Χημικοί της Σμύρνης και ζητούν να εγκαταλειφθεί το σχέδιο για το θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο, που θα καίει κακής ποιότητας λιθάνθρακα.
Αξιοποίηση της προβλήτας «Πασαπόρτ» στη Σμύρνη
Η περίφημη προβλήτα «Πασαπόρτι» στολίζει το λιμάνι της Σμύρνης απ’ το 1876. Κατασκευάστηκε επί σουλτάνου Αζίζ, από γαλλική εταιρεία. Μάλιστα, χρησιμοποιήθηκαν τότε έτοιμα διαθέσιμα αδρανή υλικά της περιοχής, όπως μπορεί να δει και σήμερα κανείς απ’ το διάκοσμό της με μαρμαρόπετρες απ’ την αρχαία Έφεσο! Την εποχή των Ελλήνων, από εκεί εξυπηρετείτο η κίνηση προς το εξωτερικό, γι’ αυτό και το όνομα, αφού χρειαζόταν διαβατήριο (παραπόρτι) για όσους τη διάβαιναν. Εδώ και χρόνια, με τη μεταφορά των τελωνείων, σχεδόν υπολειτουργεί και εξυπηρετεί μόνο τα πλοιάρια προς το Κορδελιό, που κι αυτών η κίνηση μειώνεται με την ευρεία χρήση των χερσαίων συγκοινωνιών (Ι.Χ. και λεωφορεία). Έχει μήκος ένα χιλιόμετρο και πλάτος τρία έως έξι μέτρα. Ο Δήμος αποφάσισε να τη μισθώσει σε ιδιώτη για εκμετάλλευση έως το 2021. Ενδιαφερόμενοι είναι το Εμπορικό Επιμελητήριο Σμύρνης, που μάλιστα εκπόνησε πριν χρόνια σχετική μελέτη, ο Όμιλος Κοτς κ.ά.. Με βάση τα υφιστάμενα σχέδια, προβλέπεται να λειτουργήσουν εκεί μαρίνα, εκθεσιακός χώρος καταστημάτων, καφετέριες, εστιατόρια κ.λπ..
Μηχάνημα για πλακόστρωτα στο Κορδελιό
Ο Δήμος Κορδελιού (Καρσί Γιακά) της Σμύρνης προμηθεύτηκε και έθεσε σε λειτουργία ένα ειδικό αυτοκινούμενο μηχάνημα, που στρώνει πλακόστρωτα με μικρούς κυβόλιθους, τσιμεντένιους ή πέτρινους. Υπολογίζεται ότι ο μηχάνημα αυτό κάνει τη δουλειά τεσσάρων εργατών που εργάζονται μια ημέρα, σε μία μόνο ώρα. Μπορεί να στρώνει 200 μέτρα πλακόστρωτο διάδρομο σε μία μέρα. Το πλάτος του διαδρόμου μπορεί να είναι δυο ή τέσσερα ή έξι μέτρα, ανάλογα με τις ανάγκες. Για να κινηθεί και να δουλέψει το μηχάνημα, χρειάζονται τρεις εργαζόμενοι, κοστίζει δε 38.000 τουρκικές λίρες, περίπου 15.000 ευρώ.
Ανεμόμυλοι κι αρχαίο θέατρο στη Φώκαια
Τρεις ανεμόμυλοι, οι δύο του 19ου αιώνα και ο τρίτος του 18ου, που βρίσκονται στους λόφους πέριξ της Φώκαιας, πρόκειται να αναστηλωθούν, με φροντίδα του Δήμου και του Υπουργείου Πολιτισμού. Ο παλαιότερος εξ αυτών βρίσκεται κτισμένος στα ερείπια του Ιερού της Κυβέλης, όπου γίνονται ήδη ανασκαφές για την ανάδειξή του.
Στο μεταξύ ετοιμάζονται να ξεκινήσουν ανασκαφές και να προχωρήσουν σε μερική αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου της Φώκαιας, που χρονολογείται απ’ την Ελληνιστική Περίοδο, μεταξύ 340 και 330 π.Χ.. Το θέατρο αυτό, που θεωρείται απ’ τα παλαιότερα της Μ. Ασίας, αποκαλύφθηκε μόλις το 1991.
Από το Κουτσούκουγιου
- Ο αυτοκινητόδρομος Σμύρνη - Τσανάκαλε είναι πλέον έτοιμος έως λίγο πιο έξω το Κουτσούκουγιου, όπου αρχίζουν οι ανηφόρες και οι πολλαπλές στροφές. Στο σημείο αυτό θα κατασκευασθούν τούνελ μήκους 22 χλμ. μέχρι το Αϊβατζίκ, για να ξεπερασθεί το πρόβλημα και να προστατευθούν οι παρακείμενοι αρχαιολογικοί χώροι.
- Σε ηλικία 62 ετών απεβίωσε στην Πόλη και θάφτηκε στο Κουτσούκουγιου ο γνωστός και στη Λέσβο δικηγόρος Εμίν - Μεχμέτ Γκιούλελι. Η καταγωγή της οικογένειάς του ήταν απ’ το Μόλυβο, γι’ αυτό και ήταν λάτρης του νησιού μας, που το επισκεπτόταν συχνά. Ο Εμίν ήταν ευαίσθητος άνθρωπος και απ’ τους πρώτους που αγόρασε και αναστήλωσε ελληνικό σπίτι στο διατηρητέο χωριό Αντάτεπε.