Άσχετο των καιρικών συνθηκών ήταν το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην ηλεκτροδότηση της Λέσβου την Κυριακή, όταν εξ αιτίας βραχυκυκλώματος αρχικά η περιοχή προς το αεροδρόμιο, και στη συνέχεια όλη η πόλη, αλλά και όλη η Λέσβος, έμειναν για αρκετή ώρα χωρίς ρεύμα.
Άσχετο των καιρικών συνθηκών ήταν το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην ηλεκτροδότηση της Λέσβου την Κυριακή, όταν εξ αιτίας βραχυκυκλώματος αρχικά η περιοχή προς το αεροδρόμιο, και στη συνέχεια όλη η πόλη, αλλά και όλη η Λέσβος, έμειναν για αρκετή ώρα χωρίς ρεύμα. Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε περίπου στις 6.30΄ το απόγευμα σταδιακά σε όλο το νησί.
Στους ισχυρούς νοτιάδες που έπνεαν την Κυριακή κάποιοι θεώρησαν ότι οφείλονται τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, που σε κάποιες περιοχές ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί. Ειδικότερα, στη γραμμή προς Θερμή, έγιναν δύο μικρής διάρκειας διακοπές στην ηλεκτροδότηση, λίγο πριν τις 8 το πρωί και δύο ώρες αργότερα. Αυτές οι διακοπές που θα είχαν περάσει απαρατήρητες αν δε συνέβαινε το απογευματινό μπλακ άουτ, οφείλονταν σε προγραμματισμένες εργασίες τής ΔΕΗ στην περιοχή της Θερμής.
Η πρώτη βλάβη
«Στις 4.10΄ το απόγευμα σημειώθηκε βραχυκύκλωμα σε υπόγειο καλώδιο της γραμμής του αεροδρομίου», όπως επεσήμανε ο υπεύθυνος διανομής τής ΔΕΗ, Χρυσόστομος Μπάμπουρας. Εξ αιτίας της βλάβης, όλη η διαδρομή από το εργοστάσιο της ΔΕΗ έως και την Κράτηγο έμεινε δίχως ρεύμα. Οι προσπάθειες που έγιναν προκειμένου μέχρι την αποκατάσταση της ζημιάς να εξασφαλιστεί ηλεκτροδότηση από αλλαγές στις γραμμές διανομής, είχαν ως αποτέλεσμα το ρεύμα να «πηγαινοέρχεται» στο δίκτυο, με ό,τι κίνδυνο αυτό εγκυμονούσε για την ασφάλεια των συσκευών που ήταν σε λειτουργία.
Τελικά, όχι μόνο η ηλεκτροδότηση της γραμμής του αεροδρομίου δεν επιτεύχθηκε, αλλά απ’ τις εναλλαγές προκλήθηκε νέο βραχυκύκλωμα, που είχε ως αποτέλεσμα να «σβήσει» και το εργοστάσιο, δημιουργώντας μπλακ άουτ σε όλο το νησί διάρκειας μιας ώρας περίπου, απ’ τις 5.30΄ έως τις 6.30΄ το απόγευμα.
Και προηγούμενη
Πρόβλημα στην ίδια γραμμή του αεροδρομίου είχε παρουσιαστεί και την προηγούμενη Τρίτη, το οποίο όμως οφειλόταν σε βλάβη που είχε σημειωθεί στο εναέριο δίκτυο, με το ίδιο ωστόσο αποτέλεσμα: να δημιουργηθεί για ώρα πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση μεγάλου τμήματος της νότιας Μυτιλήνης.
«Δυστυχώς», ανέφερε ο κ. Μπάμπουρας, «δεν υπάρχει δυνατότητα να προβλέψουμε τέτοιες τυχαίας αιτιολόγησης ζημιές. Και χρειάζεται να σημειώσω ότι το υπόγειο δίκτυο της γραμμής του αεροδρομίου έχει τμήματα που είναι καινούργια, ηλικίας κάτω των 10 ετών, οπότε δεν τίθεται θέμα παλαιότητας. Γενικά η διεθνής εμπειρία μάς δείχνει πως δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε περισσότερο απ’ το να προσπαθούμε να εντοπίζουμε και να αποκαθιστούμε τέτοιες βλάβες.»
Εξ αιτίας των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν σε αρκετές ευαίσθητες συσκευές απ’ τις συνεχείς αυξομειώσεις της τάσης του ρεύματος, δεν αποκλείεται να προκλήθηκαν και ζημιές. Αν και όπως μας είπε χθες το μεσημέρι ο νέος πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Λέσβου, Γιώργος Παπαπορφυρίου, «έως τώρα δεν έχουν δεχθεί κάποια διαμαρτυρία ή καταγγελία, όπως υπήρξαν στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις διακοπών στην ηλεκτροδότηση».