Μάχη με το χρόνο δίνει το Νοσοκομείο μαζί με τη ΔΥΠΕ Πειραιώς Αιγαίου και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με στόχο να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που θα «ωριμάσουν» έγκαιρα τα έργα της Γ΄ Πτέρυγας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης για ένταξη στο ΕΣΠΑ.
Μάχη με το χρόνο δίνει το Νοσοκομείο μαζί με τη ΔΥΠΕ Πειραιώς Αιγαίου και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με στόχο να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που θα «ωριμάσουν» έγκαιρα τα έργα της Γ΄ Πτέρυγας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης για ένταξη στο ΕΣΠΑ. Το μεγαλύτερο έργο στον τομέα της υγείας στο Βόρειο Αιγαίο κινδυνεύει να «κουτσουρευτεί» αν δεν καλυφθεί εγκαίρως το χαμένο έδαφος. Το θέμα αυτό χθες απασχόλησε σύσκεψη που έγινε στο Νοσοκομείο, παρουσία της περιφερειάρχη Σοφίας Θεολογίτου.
Στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης μετέβη χθες το πρωί η περιφερειάρχης - σε συνέχεια της πρώτης σύσκεψης που είχε γίνει στην Περιφέρεια - συνοδευόμενη από δυο μέλη της «Ομάδας Κρούσης» της ΜΟΔΑΕ (Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων) από την Αθήνα, οι οποίοι θα βρίσκονται για δύο ημέρες στη Μυτιλήνη, προκειμένου να βοηθήσουν τις τεχνικές υπηρεσίες να «ξεμπλοκάρουν» το έργο.
«Στόχος της σύσκεψης ήταν να υπάρξει καλύτερος συντονισμός, ώστε όταν ανοίξει το μέτρο να είναι έτοιμο να ενταχθεί το σύνολό του, ύψους περίπου 25 εκατ. ευρώ», είπε μιλώντας στο «Ε» η κ. Σοφία Θεολογίτου.
Το… πρόβλημα
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Νοσοκομείο, συμμετείχαν, εκτός από την περιφερειάρχη και τα δύο μέλη της «Ομάδας Κρούσης», ο αναπληρωτής διοικητής, κ. Νίκος Μαυρουδής, ο διοικητικός διευθυντής, κ. Αντώνης Γιαννάκης, ο υποδιευθυντής, κ. Ηρακλής Βερβέρης, και ο υπεύθυνος της Τεχνικής Υπηρεσίας, κ. Σκορδίδης.
Το μεγάλο πρόβλημα που «μπλοκάρει» τις διαδικασίες - σύμφωνα με πληροφορίες - είναι ότι ο μελετητής αρνείται να παραδώσει τη μελέτη εφαρμογής της β΄ φάσης του έργου, επειδή το υπουργείο Υγείας τού οφείλει ποσό ύψους 700.000 ευρώ. Η μελέτη ουσιαστικά, όμως, έχει ολοκληρωθεί και όταν παραδοθεί μπορούν να εκδοθούν άμεσα και τα τεύχη δημοπράτησης. Κύκλοι του Νοσοκομείου θεωρούν ότι ουσιαστικά, εφόσον καλυφθεί η «διαφορά» με το μελετητή, δεν υπάρχει καθυστέρηση και μπορεί το έργο να προχωρήσει κανονικά.
Όπως τονίστηκε στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης, στόχος είναι στο «πακέτο» του έργου να ενταχθούν: όλο το κτηριακό (επεκτάσεις, ανακαινίσεις), ο εξοπλισμός των νέων κτηρίων και η προμήθεια αξονικού και μαγνητικού τομογράφου.
«Μόλις βγει η πρόσκληση για το μέτρο, θα ξεκινήσουμε να εντάσσουμε ανάλογα με τα στάδια ωρίμανσης που θα βρίσκονται οι φάσεις του έργου. Στόχος μας είναι όλο το έργο να ενταχθεί μαζί. Αν δεν το πετύχουμε, δεν πρόκειται ν’ αφήσουμε τη β΄ φάση του έργου να εμποδίσει ή να καθυστερήσει τα έργα της α΄ φάσης, ούτε βέβαια να χάσουμε πόρους», τόνισε η κ. Θεολογίτου.
Ο διοικητικός διευθυντής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, κ. Αντώνης Γιαννάκης, τόνισε πάντως από την πλευρά του ότι είναι εφικτό και θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε το έργο να ενταχθεί στο σύνολό του. «Θέλουμε να προκηρύξουμε και τις δύο φάσεις και να εκμεταλλευτούμε κάθε διαθέσιμο πόρο του ΕΣΠΑ προς όφελος της λειτουργίας του ιδρύματος», είπε χαρακτηριστικά στο «Ε».
Με αφορμή την επίσκεψή της στο Νοσοκομείο και τη δεύτερη σύσκεψη της οποίας προΐσταται για το θέμα του έργου της Γ΄ Πτέρυγας, η περιφερειάρχης Σοφία Θεολογίτου εξήγησε ότι τα ζητήματα υγείας είναι σε πρώτη προτεραιότητα για την ίδια και την κυβέρνηση. «Δεν το συζητούμε ότι η υγεία είναι το βασικότερο που απασχολεί κάθε πολίτη και γι’ αυτό θέλουμε οι υπηρεσίες που παρέχονται, ιδιαίτερα στα νησιά, να είναι οι καλύτερες δυνατές.»