Τα χρυσά παιδιά της Λέσβου

01/07/2012 - 05:56
Ελάχιστα μοιάζει με την εικόνα των τριών προηγούμενων χρόνων αυτή που παρουσιάζουν τα φετινά αποτελέσματα σπουδών.
Ελάχιστα μοιάζει με την εικόνα των τριών προηγούμενων χρόνων αυτή που παρουσιάζουν τα φετινά αποτελέσματα σπουδών. Οι πρωτιές εστιάζονται ως επί το πλείστον σε σχολές των ΤΕΙ και παρ’ ότι δε λείπουν θετικά στοιχεία, είναι σαφώς περιορισμένα σε σχέση με το παρελθόν. Στο σύνολό τους τα αποτελέσματα αναδεικνύουν όσο ποτέ την αγωνία των αποφοίτων των λυκείων της Λέσβου να σπουδάσουν ό,τι θα τους εξασφαλίσει επαγγελματικά, ενώ επιβεβαιώνουν και το γεγονός ότι η χώρα διανύει μια σοβαρή οικονομική κρίση.
Σε αντίθεση με τα αποτελέσματα απ’ τα γενικά λύκεια, τα ΕΠΑΛ τα πήγαν ασυνήθιστα καλά, χτυπώντας αρκετές πρωτιές και μάλιστα σε πολύ καλές σχολές των ΤΕΙ.


Για πέμπτη συνεχή χρονιά το «Ε», με την αποστολή απ’ το υπουργείο Παιδείας των καταστάσεων με τους επιτυχόντες και αποτυχόντες των γενικών λυκείων, συγκεντρώνει και επεξεργάζεται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων. Το 2010, αν και οι εισακτέοι λόγω και της κατάργησης της βάσης ήταν πολύ περισσότεροι από πέρυσι, δεν υπήρχαν οι πολλές καλές θέσεις στη σειρά επιτυχίας στην εισαγωγή σε ΑΕΙ. Είναι χαρακτηριστικό πως με εξαίρεση τις στρατιωτικές σχολές, ορισμένα περιφερειακά πολυτεχνεία και κάποια φιλολογικά-παιδαγωγικά τμήματα, απουσιάζουν οι αρκετοί εισακτέοι μεταξύ των 50 πρώτων στις επονομαζόμενες «καλές» σχολές.
Υπενθυμίζουμε πως η σειρά επιτυχίας απηχεί κατά πόσο η σχολή που ο κάθε φοιτητής πλέον έχει εισαχθεί ήταν στις πρώτες προτιμήσεις του και είχε τα μόρια που χρειαζόταν για να περάσει σε αυτήν.
Με δεδομένο ότι φέτος, σε σχέση με πέρυσι, είχαν πτώση οι βάσεις των σχολών που συνήθως επιλέγονται απ’ τη Θεωρητική Κατεύθυνση, υπάρχουν αρκετοί υποψήφιοι της κατηγορίας τού 10% που κράτησαν την περσινή βαθμολογία τους και τα κατάφεραν να περάσουν σε πολύ καλές σχολές. Το ίδιο δε συνέβη στη Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση, όπου οι υποψήφιοι από τις δύο παλαιότερες χρονιές δεν τα πήγαν καλά.
Στον πίνακα που δημοσιεύουμε, εμφανίζεται ανά γενικό λύκειο της Λέσβου ποιοι εισακτέοι έχουν σειρά επιτυχίας μεταξύ των 50 πρώτων, ενώ εμφανίζεται και η σειρά επιτυχίας όλων των εισακτέων απ’ την ομάδα Α΄ των ΕΠΑΛ που τα πήγαν πάρα πολύ καλά.


Η Δανάη Ταμβακέρα, 15η στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Θεσσαλονίκης


Η Μαγδαληνή Πιπίνη, 23η στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Πάτρας


Ο Σωτήρης Χατζηχαραλάμπους, 29ος στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Θεσσαλονίκης


Ο Κώστας Καριοφύλλης, 33ος στη Σχολή Αξιωματικών της ΕΛΑΣ


 
Η Κατερίνα Βαρλάμου, 9η στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής στο Χαροκόπειο


Ο Σταύρος Σταυρινός, 1ος στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Αθηνών


Ο Γιώργος Κουρουλής, 1ος στο Τμήμα Πολ. Δομικών Έργων του ΤΕΙ Πειραιά


Η Γκρέτα Δάνα, 1η στο Τμήμα Λογιστικής του ΤΕΙ Πειραιά


Η Βασιλική Πατέστου, 5η στη Σχολή Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας Αθήνας


Η Κατερίνα Μέλνικ, στις πρώτες εισακτέες της Φιλολογίας Ιωαννίνων


Η Βενετία Τυροπώλη, 1η στη Σχολή Μόνιμων Υπαξιωματικών Στρατού

 
Η Χριστιάνα Ιωαννίδη 1η στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών Αθήνας

Αρίστευσαν…

Απ’ τα αποτελέσματα διαπιστώνεται για ακόμη μια φορά ότι οι μαθητές που είχαν συγκεντρώσει τους μεγαλύτερους βαθμούς πρόσβασης, είναι και σε καλή σειρά επιτυχίας, όπως για παράδειγμα ο Σωτήρης Χατζηχαραλάμπους, η Κατερίνα Βαρλάμου, η Δανάη Ταμβακέρα, ο Κώστας Καριοφύλλης, η Μαγδαληνή Πιπίνη, αν και είναι αξιοσημείωτο πως η πρώτη των πρώτων της φετινής χρονιάς, η Ταξιαρχούλα Λημναίου, στην πρώτη της επιλογή, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, εισήχθη 55η στη σειρά, ενώ κι άλλοι άριστοι δε φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις των εισακτέων, απόδειξη πως το 2010 δεν ήταν καλή χρονιά για τους αποφοίτους μας.
Αντιθέτως, στα συμπεράσματα που εξάγει κανείς παρατηρώντας τις πρωτιές είναι ότι πολλοί μαθητές με υψηλές βαθμολογίες επέλεξαν φέτος στρατιωτικές σχολές, εκείνες δηλαδή που εξασφαλίζουν κατ’ ευθείαν επαγγελματική αποκατάσταση και μάλιστα με μειωμένα έξοδα κατά τη διάρκεια των σπουδών σε σχέση με τις υπόλοιπες σχολές.

Η κρίση επηρεάζει

Στα γενικότερα συμπεράσματα που εξάγονται απ’ τα αποτελέσματα μπορούμε να επισημάνουμε και τα εξής:
- Πολλοί στα μηχανογραφικά τους επέλεξαν καλά ΤΕΙ, εκείνα που εξασφαλίζουν δουλειά, παρ’ ότι είχαν τη δυνατότητα να περάσουν σε ΑΕΙ, αμφίβολης όμως επαγγελματικής αποκατάστασης. Έτσι, για παράδειγμα, υπάρχουν υποψήφιοι με 17.000 μόρια που βρίσκονται μάλιστα σε πολύ καλή σειρά επιτυχίας σε παραϊατρικά ΤΕΙ όπως Διαιτολογίας, Οδοντικής Τεχνολογίας κ.λπ..
- Επαγγελματική αποκατάσταση μαρτυρούν και οι επιλογές των Παιδαγωγικών από υποψηφίους που με πάνω από 19.000 μόρια θα είχαν τη δυνατότητα να περάσουν σε όποια άλλη σχολή ήθελαν.
- Υπάρχουν πολλοί αριστούχοι που διάλεξαν να μείνουν και να σπουδάσουν στη Μυτιλήνη, αν και με τα μόρια που συγκέντρωναν είχαν αμέτρητες επιλογές σπουδών και εκτός νησιού. Απ’ τους αριστούχους αυτούς που ανέβασαν τον πήχη στα Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενδεχομένως κάποιοι να μέτρησαν σοβαρά το οικονομικό κόστος που θα είχε η μετακίνηση και διαμονή εκτός νησιού.
- Αρκετοί Λέσβιοι επέλεξαν και τα γειτονικά νησιά Χίο, Σάμο και Ρόδο και τις εκεί Σχολές, αν και είχαν τη δυνατότητα να μην τις προτάξουν στο μηχανογραφικό τους και να εισαχθούν σε ανάλογα τμήματα εκτός του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
- Υπήρχαν πολλοί υποψήφιοι που τα προηγούμενα δύο χρόνια δεν είχαν πιάσει τη βάση και επέλεξαν να εισαχθούν φέτος σε κάποια σχολή με την κατηγορία τού 10%.
- Αντιθέτως, φετινοί απόφοιτοι με 16 και 17 χιλιάδες μόρια στο μηχανογραφικό τους είχαν ελάχιστες επιλογές, με αποτέλεσμα να μην εισαχθούν σε καμία σχολή. Ομοίως κάποιοι επέλεξαν, και με μικρότερες βαθμολογίες, να μην περάσουν σε ΤΕΙ, για αυτό και στο μηχανογραφικό τους είχαν περιορισμένες επιλογές, με αποτέλεσμα ένα ποσοστό της τάξης τού 20% των υποψηφίων να μην εισαχθεί σε καμμία σχολή.
- Αρκετά παιδιά οικονομικών μεταναστών που μεγάλωσαν και ολοκλήρωσαν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη Λέσβο, είναι μεταξύ των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και μάλιστα σε καλή σειρά, με ό,τι αυτό σημαίνει για την προσαρμογή αυτών των οικογενειών στην τοπική κοινωνία.

Πρωτιές

Στην τελευταία αυτή κατηγορία παιδιών που γεννήθηκαν στο εξωτερικό αλλά μεγάλωσαν στη Μυτιλήνη και διακρίθηκαν στις φετινές εξετάσεις, είναι η Κατερίνα Μέλνικ, που χθες τηλεφωνικά απ’ την Ουκρανία όπου κάνει τις διακοπές της μάς είπε πόσο της αρέσουν τα αρχαία ελληνικά, για αυτό και διάβασε προκειμένου να γίνει φιλόλογος. Η Κατερίνα, που ζει 12 χρόνια τώρα στη Λέσβο, έχει μια μεγαλύτερη αδελφή που σπουδάζει στη Νοσηλευτική Σπάρτης, ενώ το μεγάλο της ενδιαφέρον για τα φιλολογικά και τα αρχαία προέκυψε μόλις τον τελευταίο χρόνο του λυκείου.
Μεγαλύτερη αδελφή σε ΑΕΙ Νοσηλευτικής έχει μια ακόμη εισακτέα απ’ τη Μυτιλήνη, η ελληνικής καταγωγής γεννημένη στην Αλβανία Γκρέτα Δάνα, που τις επόμενες μέρες φεύγει για τον Πειραιά και το εκεί ΤΕΙ Λογιστικής στο οποίο εισήχθη πρώτη. Αυτή ήταν και η πρώτη της επιλογή στο μηχανογραφικό, κι όλο το χρόνο διάβαζε όπως μας είπε συστηματικά για να πετύχει το σκοπό της.
Πρώτη, στη δεύτερη όμως επιλογή της, πέρασε και η Βενετία Τυροπώλη, που για έναν πόντο ύψους έχασε την ΕΛΑΣ. «Ίσως τώρα που το σκέφτομαι, να είναι καλύτερα από επαγγελματικής άποψης που δεν είμαι 1,70 για να περάσω στην Αστυνομία, όπου η καριέρα είναι πιο δύσκολη απ’ το Στρατό», μας είπε η Βενετία, σημειώνοντας ότι πανελλαδικά, από τα ΕΠΑΛ, μόλις 14 άτομα εισάγονται στη ΣΜΥ και για αυτό χρειάστηκε να διαβάσει εντατικά, ειδικά το τελευταίο διάστημα, για να τα καταφέρει.
«Οι Πανελλήνιες είναι απαιτητικές, και δίχως διάβασμα αλλά και ιδιαίτερα δεν μπορείς να πετύχεις τους στόχους σου», τόνισε η Βασιλική Πατέστου, που πέρασε στην Αθήνα και καλείται να επιλέξει ποια απ’ τις τρεις κατευθύνσεις της Σχολής της, τη Φιλοσοφική, την Παιδαγωγική ή την Ψυχολογία θα ακολουθήσει. «Μάλλον», είπε, «θα επιλέξω τα Παιδαγωγικά, αφού όμως παρακολουθήσω και τις τρεις, γιατί γενικότερα η Σχολή αυτή είναι προσαρμοσμένη στις σύγχρονες απαιτήσεις και προσφέρει καλή επαγγελματική αποκατάσταση.»
Καλή αποκατάσταση και μέλλον βλέπει στη Σχολή, που πρώτη πέρασε, και η Χριστιάνα Ιωαννίδη, που διάλεξε τις σπουδές στα τουρκικά για τον απλούστατο λόγο ότι της αρέσει η γλώσσα. «Έκανα και στο παρελθόν μαθήματα, πάω πολύ συχνά απέναντι και θεωρώ πως λόγω και της γειτνίασης των δύο χωρών οι σπουδές που διάλεξα θα με εξασφαλίσουν επαγγελματικά. Άλλωστε δεν υπήρχε κάτι άλλο να με ενθουσιάζει, ενώ δεν υπήρξε αντίρρηση και απ’ τους γονείς μου», είπε η Χριστιάνα.
Τα χνάρια των γονιών τους και δη των πατεράδων τους ακολούθησαν άλλοι δύο πρώτοι εισακτέοι στις σχολές που διάλεξαν. Ο Σταύρος Σταυρινός πέρασε πρώτος στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Αθηνών, αφού όπως είπε: «Από μικρός ήθελα να ακολουθήσω το ίδιο επάγγελμα και προσπάθησα ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο για να τα καταφέρω. Η πρωτιά έρχεται να δικαιώσει τους κόπους μου.» Ο Σταύρος, που είναι αθλητής στην κολύμβηση και μάλιστα με διακρίσεις, είχε τον τελευταίο χρόνο σταματήσει τον αθλητισμό, που ανεπιφύλακτα δηλώνει ότι θα συνεχίσει τώρα στην Αθήνα.
Στον Πειραιά, 1ος στο ΤΕΙ Πολ. Δομικών έργων πέρασε ο Γιώργος Κουρουλής, που ομοίως ήθελε να γίνει μηχανικός σαν τον πατέρα του. «Επειδή», μας είπε, «δεν έπιασα τα μόρια για να γίνω τοπογράφος, διάλεξα μόνο τη συγκεκριμένη Σχολή. Όμως του χρόνου μάλλον θα ξαναπροσπαθήσω για τοπογράφος.»


ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΟΣΩΝ ΠΡΩΤΕΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey