Με ανακοινώσεις η κοπή της βασιλόπιτας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης:
- Προς δημοπράτηση το μεγάλο έργο της Γ΄ Πτέρυγας, καθώς και η προμήθεια αξονικού και μαγνητικού
- Δημιουργείται Νευροχειρουργική Κλινική και Μονάδα Εμφραγμάτων (Υπάρχει σχετικό Video)
Η έναρξη του μεγάλου έργου της Γ΄ Πτέρυγας και η προμήθεια νέου αξονικού και μαγνητικού τομογράφου για το Νοσοκομείου είναι οι κυριότεροι στόχοι που θέτει η διοίκηση του Νοσοκομείου Μυτιλήνης για το 2011, όπως τόνισε χθες στην καθιερωμένη εκδήλωση κοπής της πίτας του ιδρύματος ο διοικητής, Παύλος Παπαδόπουλος. Ο ίδιος ανακοίνωσε επίσης την ίδρυση Νευρολογικής Κλινικής στο Βοστάνειο, την προώθηση των διαδικασιών για τη δημιουργία Μονάδας Εμφραγμάτων, αλλά και την εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους δυο εκατομμυρίων ευρώ για έργα βελτίωσης υποδομών και εξοπλισμού στα κέντρα υγείας, στα περιφερειακά και αγροτικά ιατρεία του νησιού.
Στην εκδήλωση κοπής της πίτας χθες, στις 12:30 το μεσημέρι, στο Νοσοκομείο παρευρέθηκαν εκπρόσωποι όλων των τοπικών αρχών, ενώ την πίτα ευλόγησαν οι Μητροπολίτες Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος και Μήθυμνας κ. Χρυσόστομος.
Ο διοικητής του Νοσοκομείου, Παύλος Παπαδόπουλος, στην ομιλία του ανακοίνωσε τη δημοπράτηση μέσα στους επόμενους έξι μήνες του μεγάλου έργου της Γ΄ Πτέρυγας στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Ειδικότερα είπε ότι τη χρονιά που πέρασε, συντονίστηκαν και επισπεύσθηκαν όλες οι διαδικασίες προκειμένου να εξασφαλιστεί η «ωριμότητα» του έργου «Αναδιαρρυθμίσεις - επεκτάσεις - ανέγερση νέου βιολογικού στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης», ώστε το έργο να είναι έτοιμο για ένταξη στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 28 εκατ. ευρώ.
Ήδη, όπως υπογράμμισε, έχουν κατατεθεί η μελέτη εφαρμογής και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου στην Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας και αναμένεται η έγκρισή τους μέσα στο επόμενο διάστημα. Επίσης έχει εκδοθεί η απαραίτητη υπουργική απόφαση από το Υπουργείο Υγείας που εγκρίνει την κατασκευή του έργου και έχει ανατεθεί στη ΔΕΠΑΝΟΜ η σύνταξη των τεχνικών δελτίων, απαραίτητων για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. Στην τελική φάση βρίσκεται και αναμένεται σύντομα να εκδοθεί και η οικοδομική άδεια του έργου από την Πολεοδομία Μυτιλήνης.
Μέσα στους επόμενους τρεις μήνες έκανε γνωστό ο διοικητής του Νοσοκομείου ότι θα δημοπρατηθεί και η προμήθεια νέου αξονικού και νέου μαγνητικού τομογράφου, που θ’ αναβαθμίσουν κατά πολύ τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου και θα καλύψουν ένα χρόνιο αίτημα των πολιτών.
Για τα κέντρα υγείας
και τα περιφερειακά ιατρεία
Μόλις χθες έλαβε η διοίκηση του Νοσοκομείου Μυτιλήνης την έγκριση που ανέμενε από το Υπουργείο Υγείας, σε αίτημα που είχε υποβάλει πριν από μήνες για τη χρηματοδότηση έργων για βελτίωση τις κτηριακές εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό των κέντρων υγείας και των περιφερειακών ιατρείων. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ έχει εγκριθεί το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ για τα κέντρα υγείας και άλλο ένα εκατομμύριο για τα περιφερειακά ιατρεία, για έργα βελτίωσης κτηριακών, ηλεκτρομηχανολογικών υποδομών-εγκαταστάσεων και προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
Παράλληλα, όπως έκανε χθες γνωστό ο κ. Παπαδόπουλος, ολοκληρώθηκε μέσα στο 2010 η λειτουργία των Περιφερειακών Ιατρείων Πέτρας και Παπάδου με την προμήθεια του απαραίτητου ιατρικού εξοπλισμού, ενώ ολοκληρώθηκαν οι εργασίες επισκευής κτηρίου του Κέντρου Πλωμαρίου.
Νευροχειρουργική Κλινική
Το «πράσινο φως» για τη δημιουργία Νευροχειρουργικής Κλινικής πήρε αυτές τις ημέρες το Νοσοκομείο Μυτιλήνης από το Υπουργείο Υγείας, μετά από ασφυκτικές πιέσεις που ασκήθηκαν το προηγούμενο διάστημα προκειμένου να εξασφαλιστεί δεύτερη θέση νευροχειρουργού στο Βοστάνειο.
Το Νοσοκομείο διεκδικούσε δεύτερη θέση νευροχειρουργού προκειμένου να μπορέσει να κρατήσει το νέο γιατρό που ανέλαβε πριν από ένα χρόνο περίπου και απασχολούνταν ως επικουρικός. Με πρωτοβουλία του έγιναν νευροχειρουργικές επεμβάσεις που δεν είχαν γίνει ποτέ στο παρελθόν στη Μυτιλήνη και βέβαια έγιναν η αιτία να μη χρειαστεί ασθενείς να ταξιδέψουν στην Αθήνα.
Τα εγκωμιαστικά σχόλια και η εμπιστοσύνη που άρχισαν να δείχνουν οι ασθενείς στα «μαγικά χέρια» του νευροχειρουργού, έδωσαν το έναυσμα η διοίκηση να ξεκινήσει έναν πραγματικό αγώνα δρόμου προκειμένου ο επικουρικός γιατρός να εξασφαλίσει μόνιμη θέση στο Βοστάνειο.
Για να γίνει αυτό, όμως, θα έπρεπε να ιδρυθεί Νευροχειρουργική Κλινική, που απαιτεί δεύτερη θέση γιατρού, ενώ η πρόσληψη μπορούσε να γίνει με μια απλή μετατροπή ήδη εγκεκριμένης από το Υπουργείο θέσης χειρουργού - που δε χρειάζεται αυτήν τη στιγμή το Νοσοκομείο -, σε θέση νευροχειρουργού. Ουσιαστικά, δηλαδή, το Νοσοκομείο διεκδικούσε μια απλή πολιτική απόφαση που δε θα επιβάρυνε οικονομικά το Υπουργείο και όμως θα αναβάθμιζε σημαντικά τις υπηρεσίες του.
Πριν από λίγες ημέρες το Νοσοκομείο έλαβε έγγραφο από το Υπουργείο Υγείας που έδινε οδηγίες για τη δημιουργία Νευροχειρουργικής Κλινικής στο Νοσοκομείο. Η Κλινική θα ενισχυθεί βέβαια και με εξοπλισμό, και θα δώσει τη δυνατότητα ν’ αναπτύξει ακόμη περισσότερο τις δυνατότητές του στον τομέα αυτό.
Τα ευχάριστα νέα ανακοίνωσε χθες στην εκδήλωση της κοπής της πίτας του Νοσοκομείου ο διοικητής, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη συμβολή του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, βουλευτή Λέσβου, Νίκου Σηφουνάκη, στην κατεύθυνση αυτή.
Επίσης έκανε γνωστό ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να λειτουργήσει μέσα στο 2011 και η Μονάδα Εμφραγμάτων. Μάλιστα, ο κ. Παπαδόπουλος έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για την αναγκαιότητα να δημιουργηθεί η συγκεκριμένη Μονάδα, υπογραμμίζοντας ότι αυτό αποτελεί απαίτηση των πολιτών και γι’ αυτό σύντομα θα τεθεί στο διοικητικό συμβούλιο, ώστε να συσταθεί και να λειτουργήσει.
«Παραμένει στόχος ο Οργανισμός»
Ο διοικητής αναφέρθηκε στο πρόσφατο «ναυάγιο» του νέου Οργανισμού του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Έκανε λόγο για μια «δύσκολη ιστορία», ενώ, και με μια διάθεση αυτοκριτικής, σχολίασε: «Το ήξερα από την αρχή ότι θα ήταν δύσκολο, αλλά παρασύρθηκα.» Ο κ. Παπαδόπουλος ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις με την αναμόρφωση του παλιού Οργανισμού, που επιτεύχθηκε και θα εξασφαλίσει άμεσα 20 νέες θέσεις προσωπικού απαραίτητου για το Νοσοκομείο. «Δεν κάνουμε, όμως, πίσω στο στόχο μας, που είναι να συντάξουμε ένα νέο Οργανισμό για πάνω από 300 κρεβάτια, που θα καλύψει τις ανάγκες του νησιού για τα επόμενα 20 χρόνια.»
Νεογνολόγος στο Βοστάνειο
Το 2010 το Νοσοκομείο Μυτιλήνης εξασφάλισε κάποιες νέες ειδικότητες γιατρών, που αναβάθμισαν σημαντικά τις υπηρεσίες του στους ασθενείς και μπόρεσαν να καλύψουν ελλείψεις χρόνων. Πέρα από το δεύτερο νευροχειρουργό που έδωσε νέα δυναμική στις νευροχειρουργικές επεμβάσεις, το Νοσοκομείο απέκτησε επίσης αιματολόγο, και θωρακοχειρουργό. Μέσα στο 2011 αναμένεται, όπως είπε ο διοικητής, ν’ αποκτηθεί και νεογνολόγος, που θα καλύψει επίσης μια μεγάλη ανάγκη για το Νοσοκομείο και χρόνιο αίτημα.
Ο διοικητής αναφέρθηκε, τέλος, στην έναρξη των διαδικασιών λειτουργίας Μονάδας Υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ στο Νοσοκομείο, η οποία θα είναι έτοιμη μέσα στη χρονιά, καθώς και στις εργασίες επισκευής και επέκτασης των εγκαταστάσεων του νεκροτομείου Μυτιλήνης.
Απολογιστικά στοιχεία
Στον ετήσιο απολογισμό του Νοσοκομείου Μυτιλήνης υπάρχουν πάντα ενδιαφέροντα στοιχεία για την «κίνηση» στις κλινικές και τα τμήματα του ιδρύματος.
- Κατά μέσο όρο καθημερινά το Νοσοκομείο έχει 143 νοσηλευομένους.
- Το 2010 αυξήθηκαν οι θάνατοι σε σχέση με το 2009. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 400 θάνατοι έναντι 374 την προηγούμενη χρονιά.
- Έγιναν λιγότερες χειρουργικές επεμβάσεις. Το 2010 έγιναν συνολικά 900 επεμβάσεις έναντι 1.078 το 2009.
- Μείωση παρουσίασαν οι γέννες. Από 696 το 2009, καταγράφηκαν 675 τον περασμένο χρόνο. Παρατηρείται, όμως, αύξηση στις καισαρικές, αφού το 2010 έγιναν 91, ενώ το 2009 78.
- Σημαντική και ενθαρρυντική είναι η μείωση στις διακοπές κύησης/αποξέσεις το 2010. Έχουν καταγραφεί 566 το 2010 έναντι 716 το 2009.
- Εντυπωσιακή είναι η αύξηση στις αξονικές τομογραφίες στο Νοσοκομείο. Το 2010 έγιναν 4.360, ενώ το 2009 είχαν γίνει 3.230 τέτοιες εξετάσεις.