Στη λύση αναζήτησης νέου χώρου για τη δημιουργία δεύτερου καταυλισμού Τσιγγάνων, εκτός εκείνου στην Παγανή, προσανατολίζονται οι αρμόδιοι φορείς, προκειμένου ν’ αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που προκύπτει από τους πρόχειρους «καταυλισμούς».
Στη λύση αναζήτησης νέου χώρου για τη δημιουργία δεύτερου καταυλισμού Τσιγγάνων, εκτός εκείνου που ήδη λειτουργεί στην Παγανή, προσανατολίζονται τώρα οι αρμόδιοι φορείς, προκειμένου ν’ αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που κάθε τόσο προκύπτει από τους πρόχειρους «καταυλισμούς» που δημιουργούν ομάδες Αθίγγανων σε κεντρικά σημεία της πόλης.
«Πονοκέφαλο» συνεχίζει ν’ αποτελεί για το δήμο Μυτιλήνης, αλλά και όλους τους αρμόδιους φορείς, το ζήτημα στέγης για τους Αθίγγανους που καταλαμβάνουν δημόσιους χώρους και δημιουργούν προβλήματα σε περιοίκους αλλά και σε εμπόρους. Όλοι αναγνωρίζουν ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες επιλέγουν να ζουν μέσα σε πρόχειρα «τσαντίρια» με νάυλον και ξύλα είναι εντελώς ακατάλληλες. Από την άλλη μεριά, στον καταυλισμό των Τσιγγάνων που έχει δημιουργήσει εδώ και χρόνια ο δήμος στην Παγανή, εκείνοι που έχουν εγκατασταθεί εκεί ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει χώρος για άλλες οικογένειες.
Εκτιμάται ότι γύρω στα 100 άτομα περιφέρονται σε διάφορα σημεία της πόλης αναζητώντας ένα σημείο για να εγκατασταθούν. Η νέα θέση τους μετά την απομάκρυνσή τους από την περιοχή του πάρκινγκ έχει γίνει η περιοχή «Κουρτζή», απέναντι από το εργοστάσιο της ΔΕΗ.
Το θέμα απασχόλησε σύσκεψη που έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας στα γραφεία της ΔΕΥΑΜ στο δήμο Μυτιλήνης, παρουσία εκπροσώπων του λιμεναρχείου, του Τμήματος Εμπορίου, της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, του Εμπορικού Συλλόγου, της Αστυνομίας και άλλων φορέων. Εκεί τέθηκε το ζήτημα που δημιουργείται με τους Αθίγγανους, οι οποίοι ρυπαίνουν και δημιουργούν προβλήματα σε δημόσιους χώρους. Πέρα απ’ αυτό όμως, υπάρχουν και διαμαρτυρίες από τον εμπορικό κόσμο, γιατί συνήθως Τσιγγάνοι εμπορεύονται διάφορα είδη όπως χαλιά, τραπέζια, καρέκλες, εργαλεία, τα οποία φέρνουν στο νησί παράνομα, χωρίς να έχουν τιμολόγια και άλλα απαραίτητα έγγραφα.
Σε αναζήτηση νέου οργανωμένου χώρου
Στη σύσκεψη αναγνωρίστηκε από όλους η ανάγκη εξεύρεσης νέου χώρου για την εγκατάσταση των Τσιγγάνων, δεδομένου ότι αφενός οι συνθήκες διαβίωσης μέσα στα «τσαντίρια» χωρίς νερό και ρεύμα είναι άθλιες και αφετέρου, δεν μπορεί να συνεχιστεί η αυθαίρετη κατάληψη δημόσιων χώρων και το «κρυφτούλι» με τις Αρχές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στις οικογένειες που ζουν μέσα σε αυτές τις άθλιες συνθήκες είναι και μια οικογένεια που έχει απασχολήσει πολλές φορές τους φορείς πρόνοιας με δυο ανάπηρα παιδιά. Παρά τις προσπάθειες των υπηρεσιών να μεταφερθούν σε κάποιο ίδρυμα για να τύχουν και της απαραίτητης φροντίδας, οι ίδιοι αρνούνται.
Η Κτηματική Εταιρεία προσφέρθηκε να διερευνήσει τη δυνατότητα εξεύρεσης δημόσιας έκτασης στις παρυφές της πόλης, ώστε να δημιουργηθεί ένα νέος καταυλισμός με όλες τις απαραίτητες υποδομές. Σήμερα Πέμπτη αναμένεται να συναντηθεί ο αντιδήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Μαγγούσης με το νέο προϊστάμενο της Κτηματικής Υπηρεσίας, κ. Καραγιάννη, προκειμένου να πάρει απαντήσεις για το αν υπάρχει κατάλληλος χώρος που μπορεί να διατεθεί από την ΚΕΔ για το σκοπό αυτό και αμέσως μετά ο δήμος, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, θα υποβάλει αίτημα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την έγκριση δημιουργίας δεύτερου καταυλισμού Τσιγγάνων.
«Νομίζω ότι είναι η καλύτερη δυνατή λύση που ικανοποιεί τους πάντες. Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να ζουν έτσι, ούτε όμως μπορεί να συνεχιστεί και η κατάσταση αυτή μέσα στην πόλη, με αυτές τις κατασκευές που ξεφυτρώνουν σε διάφορα σημεία χωρίς τις στοιχειώδεις υποδομές και με ό,τι αυτό συνεπάγεται», δήλωσε μιλώντας στο «Ε» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Παναγιώτης Μαγγούσης.
Έλεγχος στο λιμάνι
Έμφαση, όμως, δόθηκε και σε μια άλλη παράμετρο, το παράνομο εμπόριο που απασχολεί έντονα τον εμπορικό κόσμο του νησιού. Στην κατεύθυνση αυτή συμφωνήθηκε να ενταθούν οι έλεγχοι στο λιμάνι σε Αθίγγανους που μεταφέρουν εμπορεύματα και να εξετάζεται από κλιμάκια του ΣΔΟΕ και της Διεύθυνσης Εμπορίου το αν έχουν τα νόμιμα έγγραφα ώστε να μπει ένα «φρένο» στο παράνομο εμπόριο. «Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η Μυτιλήνη δεν είναι ο “εύκολος στόχος” όπως ήταν όλα τα τελευταία χρόνια, αλλά ότι γίνονται έλεγχοι και δεν μπορεί ο καθένας να μεταφέρει και να διακινεί εμπορεύματα χωρίς τις νόμιμες διαδικασίες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγγούσης.