Αντιδράσεις στην ανάπλαση της αγοράς της Λήμνου

01/07/2012 - 05:56
Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι παρεμβάσεις που γίνονται στο έργο της ανάπλασης της αγοράς της Μύρινας και της αποκατάστασης και ανάδειξης των όψεων των καταστημάτων.
Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι παρεμβάσεις που γίνονται στο έργο της ανάπλασης της αγοράς της Μύρινας και της αποκατάστασης και ανάδειξης των όψεων των καταστημάτων. Τα περισσότερα αρνητικά σχόλια έχουν μέχρι στιγμής δεχθεί τα σιδερένια σκίαστρα που έχουν τοποθετηθεί για τη σκίαση και προστασία των όψεων και εισόδων των καταστημάτων, καθώς χαρακτηρίζονται κακότεχνα κι ότι εμποδίζουν τη θέα στο Κάστρο, ενώ πολλοί αναφέρουν ότι προσβάλλουν την αισθητική των κατοίκων της πόλης. Καθώς ο πεζόδρομος της αγοράς υπόκειται σε συγκεκριμένο καθεστώς προστασίας, οι επικριτές του έργου τονίζουν ότι οφείλει αφενός να διατηρεί οπτική σχέση με το Κάστρο, μη παρεμποδίζοντας τη θέασή του και αφετέρου να συνδέει αρμονικά τις νέες παρεμβάσεις με τα διατηρητέα κτήριά του. Από την άλλη πλευρά, οι υποστηρικτές του έργου αναφέρουν ότι δεν έχει δημιουργηθεί συνολική εικόνα για το έργο, καθώς αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί και έγιναν οι πιο ήπιες παρεμβάσεις.

Ο Όμιλος Προστασίας Περιβάλλοντος και Ανάδειξης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Ανεμόεσσα», ζητά από τις αρμόδιες αρχές να παρέμβουν «έστω και την ύστατη αυτή στιγμή, για να δώσουν μια θαρραλέα λύση για την επούλωση της ζημιάς και την πραγματική αποκατάσταση της όψης της Αγοράς».
Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται, το μεγαλύτερο μέρος της παρέμβασης, που είναι ο φωτισμός του δρόμου, η τοποθέτηση καλαίσθητων επιγραφών, η σκίαση και προστασία των όψεων και εισόδων των καταστημάτων, η επαναβαφή των προσόψεων σε παραδοσιακούς χρωματισμούς, έχουν υλοποιηθεί, ενώ απομένει να στρωθεί ο δρόμος της αγοράς. Όπως καταγγέλλει στην παρέμβασή της η «Ανεμόεσσα», οι μέχρι σήμερα εργασίες «δεν τιμούν κανέναν, ούτε την Περιφέρεια και τις εκάστοτε δημοτικές αρχές - την παλαιά που ενέκρινε τη μελέτη και τη νέα που υλοποίησε τα έργα - ούτε τις αρμόδιες Εφορείες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και Νεωτέρων Μνημείων, ούτε το Πολεοδομικό Γραφείο Λήμνου και το ΣΧΟΠ, ούτε φυσικά και το μελετητή. Αντιθέτως καθιστούν κάθε αρμόδιο υπεύθυνο που δε σταμάτησε εγκαίρως τα έργα, δημιουργώντας σήμερα ένα τετελεσμένο γεγονός πολύ δύσκολα αναστρέψιμο.».

«Προσβολή»
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της η «Ανεμόεσσα», αυτό «αποτελεί προσβολή για τον οικισμό και ανατροπή της μέχρι σήμερα φυσιογνωμίας του, που άντεξε την κακοποίηση μέχρι τον 21ο αιώνα, καθώς τα σημερινά σκίαστρα συντίθενται από δύο συστήματα με τελείως διαφορετική αισθητική και λειτουργική προσέγγιση: Μία μοντέρνα, βιομηχανικής αρχιτεκτονικής και μία ψευδό-παραδοσιακή.».
Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν τα μέλη της «Ανεμόεσσας», το κυρίαρχο σύστημα με τις σιδηρές σύγχρονες διατομές, δε συνάδει με κανέναν τρόπο «με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και την κλίμακα του οικισμού και των κτηρίων» που συνθέτουν το δρόμο. Ιδιαίτερα προκαλεί στα σημεία που έρχεται σε άμεση επαφή είτε με διατηρητέα ή παραδοσιακά σεμνά κτίσματα προ του ‘23, είτε ακόμη με επιμέρους παραδοσιακά στοιχεία. «Είναι σαφής δε η σχετική νομοθεσία», δεν παραλείπουν να σημειώσουν οι ίδιοι.
Επιπλέον, οι επικριτές του συγκεκριμένου έργου αναφέρουν πως όταν ολοκληρωθεί το έργο και αναρριχηθούν τα φυτά, θα παρεμποδίζεται η θέαση του Κάστρου. Η όλη κατασκευή χαρακτηρίζεται «ιδιαίτερα κακότεχνη, ενώ οι προβλεπόμενες φυτεύσεις, σε ακανόνιστες υποδοχές, κρίνονται στις περισσότερες περιπτώσεις ανέφικτες».
Τέλος, επισημαίνεται ότι το σύνολο της κατασκευής θα απαιτήσει συστηματική συντήρηση και πρόσθετες πάγιες δαπάνες για το δήμο. Σχετικά με τα χρώματα των όψεων, αυτά δε συναρτώνται με τους παραδοσιακούς χρωματισμούς της Λήμνου τους οποίους εγκρίνει η αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία στα διατηρητέα τμήματά της. «Αντιθέτως, εισάγει νέους χρωματισμούς, σε παστέλ αποχρώσεις, που δε συνάδουν αλλά αντιθέτως αλλοιώνουν τον αυστηρό, λιτό χαρακτήρα της αρχιτεκτονικής του νησιού», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η άλλη άποψη
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αντιδράσεις για το αισθητικό αποτέλεσμα του έργου της ανάπλασης έχει δημιουργήσει ποικίλα σχόλια και στο δημοτικό συμβούλιο Μύρινας, ενώ ο δήμαρχος Νάσος Σκαμάγκης πολλές φορές έχει μιλήσει υπέρ του έργου, αναφέροντας στους δημότες ότι θα χρειαστεί να περιμένουν το αποτέλεσμα για να το εκτιμήσουν συνολικά.
«Το συγκεκριμένο έργο - δήλωσε στο «Ε» ο κ. Σκαμάγκης - γνωστοποιήθηκε στους καταστηματάρχες και στους φορείς, εγκρίθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, ενώ στη συνέχεια υπέγραψαν και οι καταστηματάρχες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της ανάπλασης της αγοράς. Η μελέτη έχει γίνει από ένα διακεκριμένο αρχιτέκτονα, τον κ. Δαμιανίδη. Εμείς ως δημοτική αρχή έχουμε την υποχρέωση να ολοκληρώσουμε το έργο, το οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί για να δούμε και να το εκτιμήσουμε ως συνολικό αποτέλεσμα. Αν χρειαστεί στο μέλλον κάποιες επιπλέον παρεμβάσεις, αυτό θα αποφασιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο.»
Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν, ο πρώην δήμαρχος Μύρινας Νίκος Κορνιώτης, κατά τη διάρκεια της δημαρχιακής θητείας του οποίου σχεδιάστηκε το συγκεκριμένο έργο, ανέφερε στο «Ε»: «Το έργο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και για να υπάρχει μια πλήρης εικόνα θα πρέπει να το δούμε συνολικά. Μετά από δύο χρόνια που τα αναρριχητικά φυτά θα έχουν αναπτυχθεί, η εικόνα που θα παρουσιάζει σαφώς και πιστεύουμε ότι θα έχει ένα πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα. Αποφασίσαμε να βγάλουμε τις πάνινες τέντες και τα πλαστικά, να δώσουμε μια άλλη εικόνα στην αγορά και πιστεύω ότι στο τέλος αυτή η παρέμβαση θα μας δικαιώσει.»
Ας σημειωθεί ότι η «Ανεμόεσσα» αναφέρεται και στο έργο της ανάπλασης του λιμανιού της Μύρινας και ζητά «να δοθεί από όλους και εγκαίρως η δέουσα προσοχή στις προβλεπόμενες δαπεδοστρώσεις της Αγοράς και στις ευρύτερες διαμορφώσεις στο Λιμάνι. Και αυτό για να αποφευχθούν αντιστοίχου ποιότητας παρεμβάσεις.».



 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey