Για ανταμοιβή… η μη αμοιβή

01/07/2012 - 05:56
Απλήρωτος παραμένει απ’ την αρχή του χρόνου ένας διαφορετικός υπάλληλος του Δήμου Λέσβου, ο Κώστας Δάπη. Ο αλλοδαπός που από τη Δευτέρα έχει πάρει πλέον την ελληνική ιθαγένεια, ο ξένος που ήρθε από την Αλβανία στην Καλλονή το 1994.
Απλήρωτος παραμένει απ’ την αρχή του χρόνου ένας διαφορετικός υπάλληλος του Δήμου Λέσβου, ο Κώστας Δάπη. Ο αλλοδαπός που από τη Δευτέρα έχει πάρει πλέον την ελληνική ιθαγένεια, ο ξένος που ήρθε από την Αλβανία στην Καλλονή το 1994 για να δουλέψει και να μεγαλώσει τα παιδιά του. Τα δύο παιδιά του, που καμάρωσε η Λέσβος αλλά και το πανελλήνιο πριν μερικά χρόνια να κρατούν την ελληνική σημαία και τώρα να ολοκληρώνουν μεταπτυχιακές σπουδές στη Νομική. Αυτόν τον υπάλληλο αδυνατεί να πληρώσει ο Δήμος Λέσβου, γιατί - όπως ανέδειξε η διοικητική μεταρρύθμιση - είχε γίνει αορίστου χρόνου δίχως να πληροί την προϋπόθεση της ελληνικής ιθαγένειας, την οποία όμως τώρα έχει.

Ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, έχει ήδη παρέμβει διοικητικά ζητώντας θετική λύση στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί. Είναι όμως σίγουρο ότι χρειάζεται πολιτική βούληση, ειδική τροπολογία, για να αρθεί το γραφειοκρατικό θέμα που έχει προκύψει. Έως τότε όμως ο πατέρας, που τα δυο παιδιά του κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό, βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο, ενώ η προοπτική να μείνει οριστικά δίχως δουλειά τού προκαλεί απόγνωση.

Αορίστου χρόνου
Ο Κώστας Δάπη ήρθε στη Λέσβο το 1994 και ένα χρόνο μετά ξεκίνησε να εργάζεται με διάφορες συμβάσεις στο Δήμο Καλλονής ως εργάτης καθαριότητας. Απ’ το Μάρτιο του 1998 εργαζόταν στην Αμιγή Δημοτική Επιχείρηση «Τεχνική Καλλονής», με σύμβαση, η οποία απ’ το Φεβρουάριο του 2001 είχε μετατραπεί σε αορίστου χρόνου. Με την κατάργηση της Επιχείρησης, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλλονής αποφάσισε να δημιουργηθούν για 14 συνολικά εργαζομένους, μεταξύ των οποίων και ο κ. Δάπη, προσωποπαγείς θέσεις στο Δήμο Καλλονής, στις οποίες και κατατάχθηκαν το Σεπτέμβριο του 2007.
Στη φάση αυτή, όπως επισημαίνει και ο κ. Βουνάτσος στην αλληλογραφία με το Υπουργείο Εσωτερικών, δε ζητήθηκε απ’ τον υπάλληλο πιστοποιητικό ιθαγένειας, ούτε στρατολογικής κατάστασης. Αυτή η «εκκρεμότητα» στο φάκελο του μονιμοποιηθέντος δημοτικού υπαλλήλου εντοπίστηκε με τη διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», με αποτέλεσμα ο κ. Δάπη να μην περιληφθεί στη διαπιστωτική πράξη για το προσωπικό του νέου Δήμου, οπότε και να μην πληρώνεται απ’ την αρχή του χρόνου.
Ο υπάλληλος που τα τελευταία 10 χρόνια είχε αναλάβει τη λειτουργία και συντήρηση του Δημοτικού Σταδίου Καλλονής «Κώστας Κεντέρης», απ’ τον Ιανουάριο βρέθηκε δίχως δουλειά, παρ’ ότι δεν υπάρχει κάποια τέτοια απόφαση. Ο ίδιος προσέφυγε με εξώδικο κατά του Δήμου Λέσβου, ενώ ο Δήμος, με προσωπικά μάλιστα έγγραφα του δημάρχου, έχει αποταθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών ζητώντας να τακτοποιηθεί το θέμα.

«Πήρα την ιθαγένεια…»

«Δούλευα στο γήπεδο 10 ώρες την ημέρα, επτά μέρες τη βδομάδα, δίχως ποτέ να ζητήσω υπερωρία, δίχως ποτέ να δημιουργηθεί το παραμικρό ζήτημα. Και τώρα ξαφνικά μού λένε ότι δεν μπορώ να δουλέψω. Δε μου λένε τι να κάνω και πέντε μήνες τώρα δε με πληρώνουν», λέει ο κ. Δάπη, προσθέτοντας πως 15 χρόνια τώρα, δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα με κανένα δήμαρχο, το αντίθετο μάλιστα όλοι, εκτιμώντας τη δουλειά του, τον βοήθησαν όπως μπορούσαν.
Τη Δευτέρα 24 Μαΐου, κι ενώ ο κ. Δάπη συνεχίζει τον αγώνα του για να βρεθεί λύση στο θέμα της δουλειάς του, πολιτογραφήθηκε κι έδωσε ενώπιον του Παναγιώτη Αυγουστή, προϊσταμένου της Διεύθυνσης Μετανάστευσης Βορείου Αιγαίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, τον όρκο του Έλληνα πολίτη: «Ορκίζομαι να φυλάττω πίστη στην Πατρίδα, υπακοή στο Σύνταγμα και στους Νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου ως Έλληνας πολίτης.»
Η πολιτογράφηση ικανοποιεί αίτησή του για να πάρει την ελληνική ιθαγένεια που είχε υποβληθεί πριν μία και πλέον δεκαετία, στις 3 Νοεμβρίου τού 2000, ημερομηνία κατά την οποία ήδη πληρούσε τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις. Το ελληνικό κράτος, που καθυστέρησε τραγικά να τον αναγνωρίσει ως Έλληνα πολίτη, θα τον καταδικάσει σε ανεργία εξ αιτίας αυτής της καθυστέρησης, ή θα δείξει πως δεν κυβερνά η γραφειοκρατία τακτοποιώντας το θέμα;


Θετική λύση απ’ το κράτος ζητά ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος
«Δεν περισσεύει ένας τέτοιος υπάλληλος»

Υπηρεσιακοί παράγοντες που ήδη έχουν ασχοληθεί με την υπόθεση του κ. Δάπη, αναφέρουν πως υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί το θέμα με νομοθετική ρύθμιση. Μια τροπολογία, δηλαδή, σύμφωνα με την οποία θα προβλέπεται όσοι χωρίς ελληνική ιθαγένεια είχαν καταταχθεί ως αορίστου χρόνου να θεωρηθούν ως νομίμως προσληφθέντες μετά την απόκτησή της, εφόσον κατά την ημερομηνία της κατάταξης πληρούσαν τις προϋποθέσεις να είναι Έλληνες πολίτες κι είχαν υποβάλει αίτηση για την κτήση της.
Λέγοντας ότι η συμπεριφορά του ως υπαλλήλου υπήρξε παραδειγματική, ο Δημήτρης Βουνάτσος σε αλληλογραφία του για την υπόθεση με το Υπουργείο Εσωτερικών και το γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Φώτη Χατζημιχάλη, καθιστά σαφές ότι «βούληση και επιθυμία της υπηρεσίας μας είναι να δοθεί θετική λύση στην υπόθεση του υπαλλήλου μας».
Στη συνέχεια, μάλιστα, πλέκει το εγκώμιο του κ. Δάπη, τονίζοντας ότι «δε θα ήταν υπερβολή αν, ξεπερνώντας τα αυστηρά υπηρεσιακά δεδομένα, λέγαμε ότι με την οικογένεια, την οποία δημιούργησε ο Κώστας Δάπη στην Καλλονή, κοσμεί όχι μόνο την τοπική αλλά και εν γένει την ελληνική κοινωνία, καθώς διαθέτει δύο τέκνα που έτυχαν πλείστων όσων διακρίσεων από τα μαθητικά τους χρόνια μέχρι σήμερα». Αναφέροντας ότι σήμερα ο Σπύρο και η Έλλη Δάπη ολοκληρώνουν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές, ο πρώτος στη Νομική Σχολή τού University of California at Berkeley των ΗΠΑ και η δεύτερη στη Νομική Σχολή τού University of Leiden της Ολλανδίας, ο δήμαρχος υπογραμμίζει πως είναι σαφές, με δεδομένες και τις τεράστιες ανάγκες του Δήμου στον τομέα της καθαριότητας, πως «ένας τέτοιος υπάλληλος δεν περισσεύει για το Δήμο Λέσβου».
Κλείνοντας, ζητά το θέμα να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα ευαισθησία και προσοχή και ελπίζει να υπάρξει θετική έκβαση για όλους, το δυνατόν συντομότερα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey