Ογδόντα οκτώ χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του, το πολύ γνωστό και πολυδιαβασμένο μυθιστόρημα του Στράτη Μυριβήλη «Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια» κυκλοφόρησε την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011, στη σειρά «Κορυφαίοι Έλληνες Πεζογράφοι του 20ού αιώνα» που εκδίδει η εφημερίδα «Το Βήμα».
ΛΕΣΒΙΑΚΟ ΒΙΒΛΙΟ
Στράτης Μυριβήλης
Έκδοση «Το Βήμα - Βιβλιοθήκη»
Αθήνα 2011, σελ 504
Ογδόντα οκτώ χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του, το πολύ γνωστό και πολυδιαβασμένο μυθιστόρημα του Στράτη Μυριβήλη «Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια» κυκλοφόρησε την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011, στη σειρά «Κορυφαίοι Έλληνες Πεζογράφοι του 20ού αιώνα» που εκδίδει η εφημερίδα «Το Βήμα», για πρώτη φορά στο μονοτονικό. Τη σειρά επιμελείται η Ελένη Κεχαγιόγλου, ενώ το εξώφυλλο κοσμεί εικαστικό έργο της Ιωάννας Καφίδα.
«Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1933 από τις εκδόσεις «Πυρσός» και μέχρι σήμερα έχει γνωρίσει 32 εκδόσεις από τον εκδοτικό οίκο της «Εστίας». Από το 1936 έως το 1944, το έργο ήταν απαγορευμένο από τη λογοκρισία. Η ηρωίδα του βιβλίου θεωρείται πραγματικό πρόσωπο.
Στο «αυτί» του βιβλίου δημοσιεύεται το παρακάτω βιογραφικό: «Ο Στράτης Μυριβήλης (πραγματικό όνομα, Ευστράτιος Σταματόπουλος), από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της πεζογραφίας μας κατά τον 20ό αιώνα, γεννήθηκε το 1890 στη Συκαμνιά της Λέσβου. Το 1909 αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Μυτιλήνης και άρχισε να δημοσιεύει τα πρώτα του κείμενα στα έντυπα του νησιού. Το 1912 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Φοίτησε αρχικά στη Φιλοσοφική Σχολή και έπειτα στη Νομική.
Σύντομα εγκατέλειψε τις σπουδές του, στρατεύτηκε εθελοντικά και πολέμησε στους Βαλκανικούς Πολέμους, στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη Μικρασιατική Εκστρατεία. Το 1923 επέστρεψε στη Λέσβο. Συνεργάστηκε με τοπικές εφημερίδες, ίδρυσε την εβδομαδιαία εφημερίδα “Καμπάνα” και, αργότερα, την καθημερινή εφημερίδα “Ταχυδρόμος”. Το 1932 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Αθήνα, όπου εργάστηκε στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών και στη Βιβλιοθήκη της Βουλής. Το 1956 εκλέχθηκε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και το 1940 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Πεζογραφίας (για το “Γαλάζιο βιβλίο”). Πέθανε στο Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” στην Αθήνα, στις 19 Ιουλίου 1969.»
Να τι έγραψε η εφημερίδα «Ελεύθερον Βήμα», την Παρασκευή 25 Αυγούστου 1933, λίγες μέρες πριν κυκλοφορήσει «Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια»: «Με πρωτοφανή διά τα χρονικά του λογοτεχνικού βιβλίου ζωηρότητα εξακολουθεί η ζήτησις του γνωστού ελληνικού βιβλίου του πολέμου “Η ζωή εν τάφω”. Από της ερχομένης εβδομάδος τίθεται εις κυκλοφορίαν η 8η χιλιάς του βιβλίου. Εντός του Οκτωβρίου κυκλοφορεί και νέον μυθιστόρημα του κ. Μυριβήλη “Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια”, το οποίον επίσης θα εκδώσει ο οίκος Flammarion εις την γαλλικήν, όπως έγινε και με το “Η ζωή εν τάφω”.»