
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Σε δελτίο Τύπου που έδωσε στις αρχές της εβδομάδας στη δημοσιότητα η περιφερειακή αρχή, μιλά για συνάντηση του περιφερειάρχη Κ. Μουτζούρη στο υπουργείο Αθλητισμού, όπου συζητήθηκαν λεπτομέρειες για την κατασκευή του κλειστού Γυμναστηρίου, που εξήγγειλε στα ξαφνικά στις αρχές του χρόνου, στην περιοχή της Ουτζάς και συγκεκριμένα εντός του οικοπέδου που έχει στην ιδιοκτησία της η Περιφέρεια, το οποίο αγοράστηκε προκειμένου να κατασκευαστεί εκεί το Διοικητήριο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Από το ίδιο δελτίο Τύπου πληροφορούμαστε ότι υπάρχει συνεχής επαφή με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου προκειμένου να προχωρήσει το «τεχνοκρατικό» κομμάτι του έργου και να μπει έτσι σε τροχιά υλοποίησης το όλο εγχείρημα. Διαβάζοντας και ακούγοντας κανείς ότι η Περιφέρεια προτίθεται να κατασκευάσει ένα σύγχρονο κλειστό γυμναστήριο και ότι αναζητεί τον τρόπο και τις διαδικασίες ώστε η εξαγγελία αυτή του κ. Μουτζούρη που ξάφνιασε και τους πιο κοντινούς του συνεργάτες του και πάντως και τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες των δυο δήμων του νησιού, που έχουν σημαντικότατο λόγο στον όποιο σχεδιασμό αθλητικών εγκαταστάσεων που πρόκειται να γίνουν και πολύ περισσότερο που λειτουργούν, προφανώς και έκανε αίσθηση και συζητήθηκε στην κοινή γνώμη. Γιατί είναι γνωστό ότι η Λέσβος στερείται ενός σύγχρονου κλειστού γυμναστηρίου, που να πληροί τις προδιαγραφές εκείνες για να μπορεί να φιλοξενεί αθλητικούς αγώνες, που δεν θα περιορίζονται μόνο σε αναμετρήσεις τοπικού επιπέδου. Είναι φανερό ότι το «κλειστό» της Νεάπολης σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του νησιού, αν και υποχρεωτικά τώρα, μετά και την πρόσφατη αναβάθμισή του, φιλοξενεί αγώνες των τοπικών κυρίως πρωταθλημάτων.
Η προφανής αυτή έλλειψη ενός κλειστού γηπέδου με υψηλές προδιαγραφές είναι περισσότερο από αναγκαία στο νησί, γι αυτό και τα τελευταία χρόνια το θέμα αυτό αναδείχτηκε και από τα αθλητικά σωματεία, που δραστηριοποιούνται κυρίως στα λεγόμενα αθλήματα «σάλας», φέρνοντας στο προσκήνιο το αίτημα για τη δημιουργία ενός τέτοιου αθλητικού χώρου. Ετσι τα τελευταία χρόνια έπεσαν στο ...τραπέζι προτάσεις που αναφέρονταν σε αυτόν το στόχο και από τους δυο δήμους του νησιού. Από το Δήμο Μυτιλήνης, επί της προηγούμενης δημοτικής αρχής Κύτελη, προτάθηκε η μετατροπή του παλιού κολυμβητηρίου στο λιμάνι της Μυτιλήνης σε κλειστό γήπεδο, ονοματίστηκε μάλιστα και «παλέ ντε σπόρ», έχοντας «εξασφαλίσει» την πρόθεση της κυβέρνησης, όπως αυτή διατυπώθηκε από τον τότε αναπλ. υπουργό Εσωτερικών κ. Πέτσα, στα πλαίσια των «αντισταθμιστικών μέτρων» στήριξης για το μεταναστευτικό, για τη χρηματοδότηση του έργου. Το σχέδιο αυτό ωστόσο «ναυάγησε» λόγω του απαγορευτικού για τέτοια χρήση εντός του λιμένα και το όλο πρότζεκτ για τη δημιουργία «κλειστού γηπέδου» ...μεταφέρθηκε στο χώρο του πρώην δημοτικού καταυλισμού προσφύγων στον Καρά Τεπέ, που παραχωρήθηκε από τη ΔΕΥΑΛ, στην ιδιοκτησία της οποίας είναι η οικοπεδική αυτή έκταση, στο δήμο Μυτιλήνης για αξιοποίηση του και για άλλες ποικίλες δραστηριότητες, με χρηματοδότηση μάλιστα του Υπ. Μετανάστευσης, που δόθηκε στην Αναπτυξιακή του δήμου. Μάλιστα για του «λόγου το αληθές» είχε ανακοινωθεί, ότι η κυβερνητική δέσμευση για χρηματοδότηση «κλειστού» στη Μυτιλήνη, που προοριζόταν για την μετατροπή του παλιού κολυμβητηρίου, μεταφέρεται στο υπό κατασκευή νέο που τοποθετείται στον Καρά Τεπέ και ως πρώτο δείγμα των προθέσεων της κυβέρνησης ήταν η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» της μελέτης του «κλειστού», ύψους 580 χιλ. ευρώ, προκειμένου να αρχίσει ο σχεδιασμός του έργου. Το όλο εγχείρημα αυτό, όπως διαπιστώνεται εκ του αποτελέσματος, λόγω κυρίως του «παγώματος» της εκτός σχεδίου δόμησης, δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα και έτσι η υπόθεση νέο «κλειστό» της Μυτιλήνης εξακολουθεί να παραμένει σε αναμονή, ενώ δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η χωροθέτηση μιας τέτοιας αθλητικής εγκατάστασης, με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές στην συγκεκριμένη οικοπεδική έκταση του Καρά Τεπέ, όπου σχεδιάζονται και άλλες δράσεις είναι επαρκής για να «υποδεχθεί» ένα τέτοιο έργο. Μάλλον χρειάζεται καλύτερος σχεδιασμός και πάντως όχι παρορμητικές κινήσεις που εκπέμπουν προχειρότητα, στο όνομα των όποιων πρόσκαιρων εντυπώσεων, όταν το ζητούμενο είναι επιτέλους να υπάρχει ένας σωστός προγραμματισμός που να φέρει αποτέλεσμα.
Δεν γνωρίζουμε αν τα εμπόδια και τα αδιέξοδα που προέκυψαν, με την οικοπεδική έκταση του πρώην δημοτικού καταυλισμού του Καρά Τεπέ, για τη δημιουργία του «κλειστού» γυμναστηρίου της Μυτιλήνης, αποτέλεσαν το λόγο για να ...αντιπροτείνει ο περιφερειάρχης Κ. Μουτζούρης την οικοπεδική έκταση, που κατέχει η Περιφέρεια στην Ουτζά, για να αναγερθεί εκεί το «κλειστό» γυμναστήριο. Αν ο συγκεκριμένο χώρος πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές για την χωροθέτηση μιας τέτοιας αθλητικής εγκατάστασης και από τα λεγόμενα του περιφερειάρχη όταν το ανακοίνωνε πριν μερικές εβδομάδες, φαίνεται ότι ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο κάτι τέτοιο. Και τώρα ενδεχομένως και με τις επαφές με τους ιθύνοντες του αρμόδιου υπουργείου αναζητούνται υπεύθυνες απαντήσεις και επί αυτού. Τότε και αφού έχουν εξεταστεί όλες οι παράμετροι για ένα τέτοιο έργο θα μπορεί και η Περιφέρεια και οι όποιοι άλλοι έμπλεκόμενοι φορείς να είναι σε θέση να πουν με κατηγορηματικότητα αν μπορεί να προχωρήσει ένα τέτοιο έργο και με πιο χρονοδιάγραμμα. Γιατί είναι βέβαιο ότι και η μελέτη και οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις, θέλουν το χρόνο τους και την αναγκαία χρηματοδότηση για να υλοποιηθούν και να «ωριμάσουν» την δημοπράτηση του έργου, που για να πάρει το δρόμο της κατασκευής χρειάζεται να εξασφαλίσει και το χρηματοδοτικό «εργαλείο», που με τα σημερινά δεδομένα δεν φαίνεται στον ορίζοντα, τουλάχιστον άμεσα για τέτοια έργα. Και μπορεί ο περιφερειάρχης, θέλοντας να κρατήσει... χαμηλά την μπάλα, να δηλώνει ότι δεν πρόκειται ένα τέτοιο έργο να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη και ότι χρειάζεται χρόνος, προσθέτοντας μάλιστα ότι χρήματα όταν έρθει η ώρα θα βρει, αλλά όλα αυτά ...παραπέμπουν το όλο εγχείρημα σε βάθος απροσδιόριστου χρόνου , ενώ η ανάγκη για ένα σύγχρονο «κλειστό» στο νησί είναι επείγουσα, χωρίς άλλες καθυστερήσεις και αόριστες προσδοκίες που ακούγονται ναι μεν ευχάριστα, αλλά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πότε θα υλοποιηθούν.
Αυτό ωστόσο που γνωρίζουμε, με όσα έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα και με κάθε επισημότητα έχουν ειπωθεί, είναι ότι ο έτερος δήμος του νησιού, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου σχεδίασε από την προηγούμενη θητεία της δημοτικής αρχής Βέρρου, που τυγχάνει να είναι και η σημερινή, την κατασκευή «κλειστού γηπέδου» στην Καλλονή , χωροθετώντας το δίπλα στο στάδιο «Κ. Κεντέρης», εκπονώντας την μελέτη για ένα σύγχρονο βιοκλιματιστικό «κλειστό» που θα πληροί όλες τις προδιαγραφές για να φιλοξενήσει μεγάλους αγώνες και έχοντας εξασφαλίσει και όλες τις αναγκαίες αδειοδοτήσεις, «ωριμάζοντάς» το ως έργο για να είναι έτοιμο μόλις εξασφαλιστεί και η χρηματοδότηση για να δημοπρατηθεί και να πάρει το δρόμο της υλοποίησης. Μάλιστα στην τελευταία επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στη Λέσβο, με αφορμή τα εγκαίνια του οδικού άξονα Καλλονής -Σιγρίου, και επισκεπτόμενος το δημαρχείο στην Καλλονή, αφού εξέφρασε την έκπληξη του που το τρίτο σε έκταση νησί δεν διαθέτει «κλειστό», δεσμεύτηκε ανταποκρινόμενος στο σχετικό αίτημα του δημάρχου Ταξ. Βέρρου για χρηματοδότηση του «ώριμου» και καθ' όλα έτοιμο για δημοπράτηση έργο, να εξετάσει σοβαρά την περίπτωση και τις δυνατότητες χρηματοδότησης, θεωρώντας έλλειμμα για τη Λέσβο μια τέτοια αθλητική υποδομή. Η πρωθυπουργική «δέσμευση», έτσι όπως διατυπώθηκε, ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί, αν και σύμφωνα με κάποιες τελευταίες πληροφορίες, φαίνεται κάτι να κινείται για την υπόθεση αυτή και δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να έχουμε καλά «μαντάτα», που αν επιβεβαιωθούν θα ανάψουν το «πράσινο φως» για τη δρομολόγηση των διαδικασιών για την υλοποίηση αυτού του αθλητικού έργου. Είναι αναγκαία η εξασφάλιση από την κεντρική κυβέρνηση της χρηματοδότησης του έργου, γιατί αντίστοιχα αθλητικά έργα δεν είναι επιλέξιμα μέσω των γνωστών χρηματοδοτικών προγραμμάτων , όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης κ.ά, και γι αυτό κρίνεται αποφασιστική η κυβερνητική βούληση για την τύχη του έργου αυτού, αφού από αυτή εξαρτάται αν θα παραπεμφθεί στις... καλένδες, ή αν πάρει το δρόμο της υλοποίησης. Και θέλουμε να ελπίζουμε ότι η πρόσφατη εξαγγελία για «κλειστό» γυμναστήριο στην Ουτζά, που έφερε στο προσκήνιο ο περιφερειάρχης πριν λίγο καιρό, δεν θα «βραχυκυκλώσει» περαιτέρω τις κυβερνητικές αποφάσεις, αναμένοντας να ξεκαθαρίσει το «τοπίο» στη Λέσβο σε ότι αφορά την υπόθεση «κλειστό γυμναστήριο» στο νησί. Θα είναι ολέθρια εξέλιξη να μπει και η υπόθεση αυτή σε μια διελκυνστίδα, μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου Δυτικής Λέσβου για το ποιός θα έχει τον πρώτο λόγο και την προτεραιότητα για την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου, όταν είναι σχεδόν βέβαιο ότι από μια τέτοια αντιπαράθεση, αν δεν επικρατήσει η κοινή λογική και ο ρεαλισμός σε αυτή τη συγκυρία, «χαμένος» θα βγει ο τόπος μας και αντί να πάμε για «μαλλί» να βγούμε τελικά «κουρεμένοι», με ορατό τον κίνδυνο ένα έργο που αν εξασφαλίσει την χρηματοδότηση μπορεί να δημοπρατηθεί άμεσα, να παραπεμφθεί στις... καλένδες! Θέλουμε να ελπίζουμε ότι κανείς δεν θα ... τζογάρει σε αυτό!