Στο ιστορικό μυθιστόρημα «Μου έλεγε... ο Δαρείος...», του Κώστα Αποσκίτη, ξετυλίγεται ένα μεγάλο μέρος των γεγονότων που συνέβησαν στην Περσική Αυτοκρατορία των Αχαιμενιδών - και κυρίως στα ανάκτορα τους στα Σούσα και τις Σάρδεις - κατά τους 6ο και 5ο αι. π.Χ..
Κώστας Αποσκίτης
Ιστορικό Μυθιστόρημα
Εκδόσεις Ιωλκός
Αθήνα 2008, σελ. 256
Στο ιστορικό μυθιστόρημα «Μου έλεγε... ο Δαρείος...», του Κώστα Αποσκίτη, ξετυλίγεται ένα μεγάλο μέρος των γεγονότων που συνέβησαν στην Περσική Αυτοκρατορία των Αχαιμενιδών - και κυρίως στα ανάκτορα τους στα Σούσα και τις Σάρδεις - κατά τους 6ο και 5ο αι. π.Χ.. Η μείξη του ιστορικού και του μυθιστορηματικού στοιχείου του έργου γυρνά τον αναγνώστη στις περιόδους των βασιλειών του Δαρείου Α΄ και του Ξέρξη, στις οποίες κυρίαρχη θέση κατέχουν οι περσικές εκστρατείες εναντίον της Ελλάδας.
Το περιβάλλον στο οποίο ζούσαν οι Μεγάλοι Βασιλείς της Περσικής Αυτοκρατορίας, ήταν ένα περιβάλλον διαρκούς πολιτικής ίντριγκας, δολοφονιών, απύθμενων γυναικείων φιλοδοξιών, προετοιμασιών επεκτατικών εκστρατειών και πολέμων και υλοποίησης κατακτητικών σχεδίων. Μέσα σ' αυτό το βιβλίο δίνονται μυθιστορηματικά έντονες σκηνές, ιδωμένες απ’ την περσική οπτική γωνία, αφήνοντας να φανεί με ξεκάθαρο τρόπο το πώς τα γεγονότα εκείνης της εποχής μπόρεσαν να επηρεάσουν την παγκόσμια ιστορία στο σύνολό της. Αλλά και κάτι άλλο: Το πώς μέσα από τη σύγκρουση και τη νίκη, απέναντι σε μια παντοδύναμη, πάμπλουτη και με υψηλό πολιτισμό αυτοκρατορία, ανέβηκε κατακόρυφα η φήμη των Ελλήνων και του δικού τους πολιτισμού.
Τα όσα περιγράφονται και αναπλάθονται στις σελίδες του έργου αφήνουν να διαφανούν τα βαθύτερα πραγματικά αίτια για την έναρξη της εξασθένισης και της οπισθοδρόμησης της αυτοκρατορίας των Περσών, εκείνη τη μακρινή εποχή...
Ο συγγραφέας είναι γιατρός. Ασχολείται πολλά χρόνια με τη λογοτεχνία και έχει εκδώσει έξι βιβλία.