Διχασμένοι εμφανίζονται δικηγόροι και φορείς, απ’ τη λύση που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης σε σχέση με το αίτημα της Λέσβου για ίδρυση Εφετείου Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη.
Διχασμένοι εμφανίζονται δικηγόροι και φορείς, απ’ τη λύση που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης σε σχέση με το αίτημα της Λέσβου για ίδρυση Εφετείου Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη. Οι προσκείμενοι στο κυβερνών κόμμα εκλαμβάνουν ως ικανοποίηση του αιτήματος το γεγονός ότι με Προεδρικό Διάταγμα μηδενίζονται οι υποθέσεις που θα εκδικάζονται στη Σύρο. Οι της αντιπολίτευσης αντιμετωπίζουν τη συγκεκριμένη μεσοβέζικη λύση με επιφύλαξη και δηλώνουν πως μόνη απάντηση στην κοροϊδία είναι η συνέχιση του αγώνα για το Εφετείο.
Έτσι, ενώ με τα όσα δρομολόγησε χθες ο κ. Δένδιας υπάρχει προοπτική να «τελειώσει» οριστικά η Σύρος για τους Μυτιληνιούς, δεν είναι το ίδιο σίγουρο πως θα τελειώσει κι ο αγώνας για το πάγιο αίτημα ίδρυσης Εφετείου.
Με σημαντική εκπροσώπηση από δικηγόρους, αλλά και εκπροσώπους φορέων της Λέσβου, ξεκίνησε λίγο πριν τις 10:30 χθες το πρωί η κορύφωση της κινητοποίησης για το Εφετείο, μπροστά απ’ το υπουργείο Δικαιοσύνης στην Αθήνα, με τη συμμετοχή πάνω από 100 Λέσβιων. Λόγω καθυστερημένης ενημέρωσης του υπουργού για την κινητοποίηση, όπως τουλάχιστον δικαιολογήθηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Νίκος Δένδιας έφτασε στο υπουργείο μόλις στις 2 το μεσημέρι, οπότε και συναντήθηκε με όσους εκπροσώπους φορέων είχαν μείνει να τον περιμένουν - είχαν αποχωρήσει οι βουλευτές Νίκος Σηφουνάκης και Σταύρος Σκοπελίτης - ή γνώριζαν ότι θα λείπει ο υπουργός κι έφτασαν ομοίως με καθυστέρηση.
Υπέγραψε μπροστά τους…
Μπροστά τους ο υπουργός υπέγραψε Προεδρικό Διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο αυξάνονται ετησίως από έξι σε εννιά οι συνεδριάσεις της μεταβατικής έδρας του τριμελούς δικαστηρίου, ενώ θα πραγματοποιείται δύο φορές το χρόνο και συνεδρίαση του πενταμελούς Εφετείου στη Μυτιλήνη. Ακόμη δημιουργείται γραμματεία για την άσκηση ένδικων μέσων, η οποία θα δέχεται την κατάθεση αιτημάτων αναίρεσης. Η γραμματεία είναι δυνατόν να συγκροτηθεί με την ψήφιση σχετικής τροπολογίας, η οποία, σύμφωνα με τον υπουργό, θα περιληφθεί στο πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου που θα συζητηθεί μόλις ανοίξει η Βουλή (είναι αυτό για τους «κουκουλοφόρους»).
Αντίδοτο… Μητσοτάκη
Στη συνάντηση που είχε με την αντιπροσωπεία της Λέσβου ο υπουργός, εμμέσως πλην σαφώς παραδέχθηκε πως οι «συγκυρίες» που εμποδίζουν την αποσύνδεση του αιτήματος της Λέσβου απ’ την ίδρυση άλλων Εφετείων είναι οι αντιδράσεις των Χανιωτών κι ιδίως του επίτιμου προέδρου του κόμματος. Γι’ αυτό και επιλέγηκε η λύση αύξησης του αριθμού των συνεδριάσεων της μεταβατικής έδρας, και σε τριμελή και σε πενταμελή σύνθεση, προκειμένου να απαλλαγούν οι διάδικοι απ’ τη Λέσβο σε μετακινήσεις στη Σύρο.
Με το «αντίδοτο», όμως, Μητσοτάκη δε φαίνεται να συμφωνούν όλοι οι εμπλεκόμενοι. «Δεν μπορούμε - σημείωσε το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Γιάννης Πετρέλλης - παρά να είμαστε επιφυλακτικοί στα όσα ανακοινώθηκαν απ’ τον κ. Δένδια. Ας μην ξεχνάμε ότι επί υπουργίας Σωτήρη Χατζηγάκη υπεγράφη ακόμη και το Προεδρικό Διάταγμα ίδρυσης του Εφετείου Βορείου Αιγαίου, που έμεινε όμως ένα έγγραφο κενό περιεχομένου.»
Με ανακοίνωσή του ο Νίκος Σηφουνάκης τονίζει ότι ο αγώνας του δικηγορικού κόσμου της Λέσβου δυστυχώς συνεχίζεται, αφού το απολύτως ώριμο πια ζήτημα της ίδρυσης του Εφετείου στη Μυτιλήνη «δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει διεξοδικά η καταρρέουσα κυβέρνηση Καραμανλή. Η “σταθερή και δεδομένη” βούληση της κυβέρνησης της Ν.Δ. εδώ και έξι σχεδόν χρόνια εξακολουθεί να παραμένει υπόσχεση και με ευρήματα της τελευταίας στιγμής, δρομολογούν μεσοβέζικες λύσεις.».
Αντιθέτως, ο βουλευτής Λέσβου της Ν.Δ., Γιάννης Γιαννέλλης, που δε μετέχει στο πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής, στο οποίο και θα περάσει η τροπολογία για τη γραμματεία, δήλωσε πως με τη λύση που δρομολογήθηκε τέλειωσε η Σύρος για τους κατοίκους του νομού Λέσβου.
«Μπορεί να μην ιδρύεται εφετείο - σχολίασε μετά τη συνάντηση με τον κ. Δένδια ο νομάρχης Παύλος Βογιατζής -, αλλά ουσιαστικά είναι σαν να έχει ιδρυθεί, αφού οι υποθέσεις θα εκδικάζονται στη Μυτιλήνη.»